Slidgigt

Mange ældre hunde af de større racer får problemer med at rejse sig, gå og løbe på grund af slidgigt i rygrad og/eller led.

Hundenes tilværelse kan dog ofte gøres lettere, bedre og de kan få et længere liv ved foderændring, smertestillende medicin, akupunktur og tilpas motion.

Læs også om: Smertebehandling

Behandling af slidgigt

Ældre hundes led, ryg og muskulatur vil ligesom hos mennesker være præget af årenes slid, og alderdommens forandringer. Det kan komme til at nedsætte hundenes smidighed og udholdenhed. Det er mest hunde af store racer, der får problemer med slid- gigt, men det kan også forekomme hos de mellemstore hunde. Det er forskelligt fra hund til hund, hvor store forandringer der vil komme i led og ryg, og hvor meget det vil genere hunden.

Symptomerne varierer meget, afhængig af hvor på kroppen forandringerne er, og hvor generende de er. Nogle hunde kan få svært ved at rejse sig efter hvile, men kan efter at have gået lidt virke helt ubesværede. Andre hunde bliver halt på et enkelt ben efter motionering, mens nogle kan have problemer med at springe op eller ned.

Gigt kan ikke helbredes, og tilstanden vil som regel langsomt forværres. Gangbesværet kan variere, så det i perioder er mere udtalt end andre. Men der er forskellige muligheder for at forbedre tilværelsen ved hjælp af kostændring, smertestillende medicin, tilpas motion eller akupunktur.

Hvor meget og hvor hurtigt gigten vil påvirke hunden, er umuligt at forudsige.

Undersøgelse

Når ejeren får mistanke om, at der er et problem, bør den ældre hund have en helbredsundersøgelse. Først skal det udelukkes, at den langsomme og besværede gang ikke skyldes andre lidelser som f.eks. hjerte-, lever- eller nyreproblemer.

Hundens ben og ryg undersøges for at vurdere om, der henholdsvis er normale reflekser, begyndende muskelsvind, og/eller hævede led. Hvis der er nedsatte reflekser, kan der være tale om en nerveskade eller et nervetryk af mere eller mindre permanent art. Muskelsvind opstår enten som alderdoms- forandring, hvor muskelvæv går tabt og erstattes af bindevæv, eller som følge af at benet aflastes på grund af smerter.

Der bør tages røntgenbilleder af den del af kroppen, der volder problemer (ryg, bagkrop eller forben). På røntgenbillederne ses ofte større eller mindre forkalkninger omkring det dårlige led eller mellem ryghvirvlerne. Men forandringernes størrelse fortæller ikke altid noget om, hvor dårligt hunden har det, eller vil få det. Der kan være forandringer, der ser ganske små ud på røntgenbillederne, men som giver mange smerter, mens der kan være store forandringer, der tilsyneladende ikke generer hunden. Man skal også være opmærksom på neglene, – om de alle er vildtvoksende, eller om enkelte eller en hel potes negle er nedslidte. Meget lange negle kan hæmme hundens gang. Nedslidte negle på en pote eller en enkelt negl viser at hunden slæber poten eller går skævt på den.

Behandling

Fodring

Den ældre hund med begyndende gangbesvær kan eventuelt få hjælp gennem en ændring af foderet. Til hunde med normal vægt er der udviklet foder specielt tilpasset ældres hundes behov. Det indeholder de mineraler, som ældre hunde har brug for. Desuden er foderet fremstillet, så den “gamle tarm” nemmere kan optage og udnytte næringsstofferne.

Til overvægtige hunde bør der bruges et slankefoder. Der findes forskellige slags produkter både på dåse og som tørfoder. Få vejledning hos dyrlægen.

Motion

Hunde, der har svært ved at gå, vil ofte få det bedre ved behandling med smertestillende medicin, og derefter kunne begynde at gå længere ture. Øget motion vil hjælpe til en bedre kondition, styrke musklerne for bedre at støtte de svage led og medvirke til at forhindre overvægt.

Smertestillende medicin

Smertestillende medicin fås i håndkøb, mens decideret gigtmedicin er receptpligtig. Medicinen kan hjælpe hunden til at gå bedre, og ofte bliver hunden mere livlig og glad. Få vejledning hos dyrlægen.

Akupunktur

Behandling med akupunktur på et dårligt led eller rygparti kan afhjælpe smerterne i længere perioder. Der skal i reglen foretages 3-6 behandlinger.

Udover forholdsreglerne nævnt ovenfor, er det vigtigt ved slidgigt, at hunden sover et sted, hvor der ikke er træk og der skal være blødt underlag på lejet. Man bør som nævnt også være opmærksom på neglenes længde. De kan blive så forvoksede på de ældre hunde, at de generer bevægelsen.

Forebyggelse

Gigtproblemerne kan forebygges ved at holde hunden slank og i god kondition. Hvis hunden har et svagt led – enten medfødt eller forårsaget af en skade – bør ejeren forsøge ikke at overbelaste det. F.eks bør en hund med lændeproblemer ikke springe op, så lænden strækkes.

Det er umuligt at give en generel beskrivelse af, hvor dårlig hundens tilstand skal være, før det er synd for den. Det bør vurderes i hvert enkelt tilfælde, men når hunden ikke selv kan rejse sig, er det uværdigt for den, og den bør aflives. Men tal altid med en dyrlæge om det.

Hjælp til ældre gangbesværede hunde kan bestå i:

  • Foderændringer
  • Motion
  • Smertestillende medicin
  • Akupunktur
  • En blød soveplads uden træk
  • Velklippede negle

Har du spørgsmål om andre emner, er du velkommen til at kontakte os på 45 41 19 00 eller bruge dyrlægebrevkassen.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Dyrlægens Butik

Dyrlægen informerer om ...

Fodring af kæledyr

Fodring af kæledyr

Du er hvad du spiser" og det er din hund også. En ordentlig kost kan forebygge sygdomme og holde dyrene sunde, glade og raske.
Identifikation af hunde og katte

Identifikation af hunde og katte

Det er i Danmark lovpligtigt, at ens hund enten er lyske- eller øre- tatoveret, eller at den er chipmærket, samt at den bærer halsbånd og navneskilt.
Loppe- og flåtbekæmpelse

Loppe- og flåtbekæmpelse

Når en hund eller kat kommer hjem med sin loppe kan det være starten til et loppecirkus
Ormebehandling

Ormebehandling

Ormemidler er blevet receptpligtige for at beskytte vores miljø mod unødige medicinrester samt for at sikre os mod resistens
Seniortjek hund

Seniortjek hund

Et seniortjek vil afsløre, om din hund har begyndende eller skjulte sygdomme, som kræver behandling her og nu.
Seniortjek kanin og marsvin

Seniortjek kanin og marsvin

Et seniortjek vil afsløre, om din kanin eller dit marsvin har begyndende eller skjulte sygdomme, som kræver behandling her og nu.
Seniortjek kat

Seniortjek kat

Et seniortjek vil afsløre, om din kat har begyndende eller skjulte sygdomme, som kræver behandling her og nu. Undersøgelsen vil også afsløre, om dyret er disponeret for bestemte sygdomme, som kan forebygges med den rette pleje og diæt....
Sterilisering og kastrering af hunde

Sterilisering og kastrering af hunde

Hvis du ikke ønsker hvalpe er det en god ide at neutralisere din hunhund eller hanhund.
Sundhedseftersyn

Sundhedseftersyn

Det er utrolig vigtigt for alle kæledyr, at de gennemgår en grundig helbredsundersøgelse hvert år. For hunde og katte svarer et år i deres liv til 7 år af vores

Adfærdsproblemer

Adfærdsproblemer

Adfærdsproblemer hos en hund eller kat bør behandles lige så seriøst som andre sygdomme.
Aflivning

Aflivning

Døden er den naturlige afslutning på livet. Alligevel er døden ofte tabu i vores samfund, fordi vi ikke helt ved, hvordan vi skal forholde os til den.
Akupunktur

Akupunktur

Akupunkturen har rødder langt tilbage i den kinesiske lægekunst. De tidligste optegnelser og beskrivelser af akupunktur bygger på behandling (nålestik, tryk, massage m.m.) af ømme hud- og vævsområder.
Albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi

Vokseværk er den mest almindelige årsag til halthed hos den voksende hund. Der findes dog en række forskellige ledsygdomme hos unghunde, der kan give de samme symptomer.
Allergi hos hunde

Allergi hos hunde

Man ved i dag mere end nogensinde før om allergiske reaktioner og hvorfor de opstår.
Allergi hos katte

Allergi hos katte

Først inden for de sidste 10 år er man blevet opmærksom på, at katte ligesom hunde har allergiske problemer
Analkirtler hos hunde

Analkirtler hos hunde

Analkirtlerne ligger ved endetarmsåbningen og giver ofte anledning til problemer; især hos hunde over to år
Avl, drægtighed og fødsel

Avl, drægtighed og fødsel

Hvor gammel en tæve maksimalt må være, før den få sit første kuld hvalpe, er afhængig af tævens race, kondition og temperament.
Dårligt hjerte hos hunde

Dårligt hjerte hos hunde

Omkring 25 pct. af alle hunde vil på et eller andet tidspunkt i livet vise tegn på nedsat hjertefunktion, og omkring 10 pct. af alle dødsfald skyldes hjertefejl.
Den syge fugl

Den syge fugl

Sygdomstegn hos fugle skal altid tages alvorligt. Fugle vil altid forsøge at "spille" friske, selvom de har det dårligt
Diskusprolaps hos hunde

Diskusprolaps hos hunde

Diskusprolaps er en alvorlig lidelse i rygsøjlen, der altid kræver dyrlægebehandling.
Dyrlægebrevkasse for hunde

Dyrlægebrevkasse for hunde

I hundebrevkassen for du gode råd til alle dine hunde, store som små.
Efterlad aldrig din hund i bilen

Efterlad aldrig din hund i bilen

Når sommeren er over os, bliver temperaturerne hurtigt over 18 grader inde i bilen.
Hjælp…… jeg er ramt af hvalp

Hjælp…… jeg er ramt af hvalp

Det er en kæmpe glæde at få et lille nyt individ ind i familien. Jeg har 2 voksne gårdhunde, hvoraf den ældste er ved at være mæt af dage, så vi har fået hvalp.
Hunde med tisseproblemer

Hunde med tisseproblemer

Der findes mange forskellige situationer og sygdomme, hvor hunde for problemer når de skal tisse, eller når de netop ikke burde tisse!
Hundens nytårsforsæt

Hundens nytårsforsæt

Årsskiftet er typisk det tidspunkt, hvor mange gør status og måske optimerer eller bryder med nogle rutiner i hverdagen. Bliver din hund f.eks. aktiveret i den grad, den har brug for?
Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier er en brugshunderace af typen terrier oprindeligt avlet af pastor John “Jack” Russell i Devonshire i England i midten og slutningen af 1800-tallet.
Julegodter og nytårskrudt er en farlig cocktail for hunde

Julegodter og nytårskrudt er en farlig cocktail for hunde

De færreste dyr er upåvirkede af nytårsskyderiet, og der er en tendens til at nytårsangst eskalerer med årene, hvis din hund først en gang har haft dårlige oplevelser omkring nytår
Når hunden spiser sin egen afføring (koprofagi)

Når hunden spiser sin egen afføring (koprofagi)

Jeg har en labrador på 8 måneder, som bare er rigtig dejlig. Der er bare et problem, hun spiser sin egen afføring!
Parasitter i tarmen hos hunde

Parasitter i tarmen hos hunde

I Danmark er de almindeligst forekommende orm hos hunde spolorm og bændelorm.
Vejsalt kan give din hund 🐶 skader på poterne 🐾

Vejsalt kan give din hund 🐶 skader på poterne 🐾

I disse måneder hvor termometeret har ramt frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette salt kan forårsage skader på din hunds poter.
Dyrlægebrevkassen om gnavere

Dyrlægebrevkassen om gnavere

Brevkasseemner med gode råd til dit gnaver kæledyr.
9 råd du bør overveje før du anskaffer en ny gnaver

9 råd du bør overveje før du anskaffer en ny gnaver

Som forældre til dyreelskende børn er der 9 spørgsmål, du bør stille dig selv, før du vælger at berige familien med endnu et medlem.
Fodring af gnavere

Fodring af gnavere

Når temperaturen sniger sig op mod de 27 grader, er kaniner meget udsatte for hedeslag. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at buret står skyggefuldt og er velventileret, dog uden træk. På meget varme dage kan man rent forebyggende holde kæledyrene inde...
Fodring af gnavere til jul

Fodring af gnavere til jul

Selv om december står i forkælelsens tegn er det vigtigt, at kaniner og marsvin får passende med fiber i kosten til at holde maven i orden.
Gnavernes tænder

Gnavernes tænder

Gnavere har tænder, der vokser livet igennem, og som derfor skal slides passende ved tygning af groft plantemateriale.
Hygiejne i kaninburet

Hygiejne i kaninburet

Kaniner og gnavere kan let udvikle symptomer fra luftvejene, især hvis de går i et støvet miljø. Hold øje med at høet og bundstrøelsen ikke støver for meget.
Sterilisering og kastrering af gnavere

Sterilisering og kastrering af gnavere

Gnavere formerer sig med lynets hast, så hvis du ikke gør noget, vil du snart have en hel zoo med de kære kæledyr.
Urinsten hos marsvin og kaniner

Urinsten hos marsvin og kaniner

Marsvin er særligt udsatte for at danne urinsten, ca. hver 10.marsvin danner urinsten efter 4 års alderen.
Vaccination mod kaninpest (myxomatose) og kanin gulsot

Vaccination mod kaninpest (myxomatose) og kanin gulsot

Der går 3 uger fra vaccinen er givet, til din kanin er fuldt beskyttet. Vaccinen gives som engangsdosis årligt, gerne i sensommeren inden fugletrækket.
Falsk drægtighed hos hund

Falsk drægtighed hos hund

Falsk drægtighed, kan dels være meget belastende for tæven og hendes familie og dels prædisponere for livmoderbetændelse.
Fiskebrevkassen

Fiskebrevkassen

Hvis du er vild med fisk, og holder dem i akvarium, har du sikkert nogle spørgsmål en gang i mellem, som vi gerne vil besvare for dig.
Er det svært at holde fisk?

Er det svært at holde fisk?

Lad mig først sige at det ikke behøver at være svært at have fisk, men mange af de ting nye akvarister foretager sig er oftest ikke så heldige.
Gigt hos hunde - symptomer og behandling

Gigt hos hunde - symptomer og behandling

Gigt eller ledsygdom kaldes også artrose, osteoartritis, osteoartrose, degenerativ ledlidelse eller slidgigt.
Gigt hos katte

Gigt hos katte

Da gigt er en langsomt fremadskridende proces, vil ældre katte oftest være hårdere ramt end de yngre; men et traume på et led kan f.eks. starte processen allerede i de unge år.
Grøn og grå stær hos hunde og katte

Grøn og grå stær hos hunde og katte

Når en hund eller kat får konstateret grøn eller grå stær er der en betydelig fare for, at dyret kan blive blindt.
Hofteledsdysplasi hos hunde

Hofteledsdysplasi hos hunde

Hofteledsdysplasi (HD) er en lidelse, man hyppigst ser hos de store hunderacer. Unge hunde i 4-8 måneders alderen har flere tilfælde af HD end gennemsnittet
Hornhindelidelser hos hunde og katte

Hornhindelidelser hos hunde og katte

Hornhinden - øjets forreste gennemskinnelige del - skal være klar, så lyset kan passere igen­nem, og samtidig skal hinden beskytte det indre øje fra omgivelserne.
Hot spot hos hund

Hot spot hos hund

Hot spot, som også kaldes akut fugtig hudbetændelse, Retriever eksem, sommersår, fugtig eksem mm., er en meget plagsom hudlidelse for hund og ejer
Hudbetændelse og hormonelle hudlidelser hos hunde

Hudbetændelse og hormonelle hudlidelser hos hunde

Der kan være mange forskellige årsager til hudbetændelse hos hunde lige fra lopper og allergi til voldsomme reaktioner fra hundens immunsystem.
Hudparasitter hos hunde og katte

Hudparasitter hos hunde og katte

En parasit er en organisme, som er afhængig af og tilpasset en anden og som regel større organisme.
Hundefoder og hundemad

Hundefoder og hundemad

Foder med den rigtige sammensætning er medvirkende til at holde din hund sund og rask.
Erfaringer med Barf foder

Erfaringer med Barf foder

Et forretningskoncept med salg af råt foder (”Biologically appropiate raw food”) er etableret i Danmark og bygger på princippet, at hundens kost bør ligne ulvens, da de er nært beslægtede.
Hjemmelavede godbidder til hunde

Hjemmelavede godbidder til hunde

Er din hund lækkersulten, eller har du bare lyst til at give den en sund godbid ind imellem. Her får du opskriften på at lave sunde godbidder til hunde af Prescription diet hundefoderet fra Hills.
Hunde og chokolade

Hunde og chokolade

Den færdige chokolade indeholder et stof fra kakaoplanten kaldet Theobromin og det kan hunde ikke tåle i særligt store mængder, fordi de har svært ved at udskille det fra kroppen.
Hvor skal din hund holde sommerferie?

Hvor skal din hund holde sommerferie?

Hvor skal din hund holde sommerferie? Sammen med dig i udlandet, eller i en kennel/hos venner herhjemme?
Katte

Katte

I kattebrevkassen for du gode råd til alle dine katte, store som små.
Er din kat stresset?

Er din kat stresset?

Er din kat stresset? Det kan være svært at vide, for ikke alle katte viser tydelige tegn. Se om din kat viser tegn på stress her.
Lovgivning om mærkning af katte

Lovgivning om mærkning af katte

CuraPet HolteDyrehospital og dyreklinik Laserbehandling CuraPet NærumDyreklinik Tidligere Næste Vi har åbent - læs om restriktioner i forhold til COVID-19 Regler for mærkning af katte Alle katte bør være mærkede og regi...
Parasitter i tarmen hos katte

Parasitter i tarmen hos katte

Din kat kan inficeres af forskellige indvoldsparasitter. I Danmark er de almindeligst forekommende orm hos katte spolorm og bændelorm.
Tag godt imod den lille nye killing

Tag godt imod den lille nye killing

Mange vælger at få en ny killing i eller lige efter ferien, så man kan give det nye familiemedlem en god introduktion til hjemmet.
Kattemad og kattefoder

Kattemad og kattefoder

Foder med den rigtige sammensætning er medvirkende til at holde din kat sund og rask.
Kattens jul

Kattens jul

Katte er normalt ikke så begejstrede for forandringer, fester og gæster. Til gengæld er de gode til at lægge sig i flyverskjul til balladen er overstået, og de kan komme frit frem igen.
Krampe hos hunde

Krampe hos hunde

Epilepsi (krampe) er et symptom på unormal hjernefunktion, der giver gentagne anfald, varierende fra ændringer i bevidstheden til kramper.
Leversygdomme hos hunde

Leversygdomme hos hunde

Uanset hvilken form for leverlidelse, det drejer sig om, er det vigtigt nøje at overholde de forslag til behandling, din dyrlæge har givet dig, for at din hund kan blive rask - hvad den oftest kan.
Livmoderbetændelse hos hunde

Livmoderbetændelse hos hunde

Livmoderbetændelse er en alvorlig, behandlingskrævende sygdom. Risikoen er større, jo ældre hunden bliver.
Lopper hos hunde og katte

Lopper hos hunde og katte

Loppen er et lille, brunlig-sort insekt, der løber rundt mellem hårene på din hund eller kat.
Moderløse hvalpe og fravænning af hvalpe

Moderløse hvalpe og fravænning af hvalpe

Pasning og pleje af et kuld moderløse hvalpe er i begyndelsen et fuldtidsjob.
Motion og velvære

Motion og velvære

Lige som motion er sundt for menneskets sundhed og velvære, er det på samme måde for hunde.
Nyrelidelser hos hunde og katte

Nyrelidelser hos hunde og katte

Nyrelidelser er meget almindelige hos hunde og katte. Hos ældre dyr forekommer især kroniske nyrelidelser, der har udviklet sig over længere tid.
Opkastning og diarré hos hunde

Opkastning og diarré hos hunde

Hvis en hund kaster op og/eller har diarré, kan dette være tegn på en helt banal forbipasserende irritation i mave/tarmsystemet, eller være udtryk for en mere alvorlig lidelse
Overvægt hos hunde og katte

Overvægt hos hunde og katte

Når et dyrs legemesvægt overstiger normalvægten med mere end 15% er det blevet overvægtigt.
Ringorm hos hunde og katte

Ringorm hos hunde og katte

Ringorm er en smitsom infektion i hud, hår og negle med nogle svampe (Dermatofytter), som har specialiseret sig i at invadere dødt forhornet væv og formere sig der.
Røntgen af kæledyr

Røntgen af kæledyr

Curapet er udstyret med en røntgenafdeling og vi bruger vores røntgenudstyr hver dag.
Skader i knæleddet hos hunde

Skader i knæleddet hos hunde

Knæet er overgangen mellem låret og underbenet. Det omfatter knæleddet, der forbinder lårbenet med skinnebenet.
Slidgigt

Slidgigt

Mange ældre hunde af de større racer får problemer med at rejse sig, gå og løbe på grund af slidgigt i rygrad og/eller led.
Smitsom diarre-epidemi hos hunde i Nordsjælland

Smitsom diarre-epidemi hos hunde i Nordsjælland

I de seneste måneder har vi dyrlæger i Storkøbenhavn og Nordsjælland oplevet en sand epidemi lignede stilstande med smitsom diarre.
Sterilisering og kastrering af katte

Sterilisering og kastrering af katte

Katten har en meget stærk kønsdrift. Strinteri med ildelugtende hankatteurin, højlydt kattejammer og mange “uønskede” killinger er nogle af de mest velkendte følger af den kønslige aktivitet.
Sukkersyge hos hunde og katte

Sukkersyge hos hunde og katte

Sukkersyge er en af de almindeligste hormonsygdomme hos hunde og i mindre grad katte. Bliver sygdommen ikke behandlet, eller bliver den behandlet forkert, vil dyret dø.
Svulster hos hunde og katte

Svulster hos hunde og katte

Med ordet svulst forstås i almindelighed en knude af nydannet væv
Tandsygdomme hos hunde og katte

Tandsygdomme hos hunde og katte

Som med mange andre sygdomme, gælder det også for tandsygdomme, at jo før de behandles eller begrænses, des nemmere er det senere at kontrollere dem.
Vaccination af hunde

Vaccination af hunde

En vaccination gør det muligt at beskytte hunden imod flere sygdomme. Vaccinationen medfører at hundens immunsystem bliver aktivt og danner forsvars­stoffer (antistoffer) mod sygdommene.
Vaccination af katte

Vaccination af katte

En vaccination gør det muligt at beskytte katten imod flere sygdomme. Vaccinationen medfører at kattens immunsystem bliver aktivt og danner forsvars­stoffer (antistoffer) mod sygdommene.
Valg af hund

Valg af hund

Anskaffelse af et nyt familiemedlem bør altid være velovervejet og gennemtænkt – ellers risikerer man i stedet for mange glæder, at få skuffelser og problemer.
Vokseværk hos hunde

Vokseværk hos hunde

Vokseværk er ikke en betegnelse for én bestemt sygdom, men derimod en populær betegnelse for en smertefuld tilstand i de lange rørknogler
Ørelidelser hos hunde og katte

Ørelidelser hos hunde og katte

Sygdomme i øret, specielt i den ydre øregang, optræder hyppigt og især hos hunde. Lad altid dyrlægen undersøge ørerne ved den årlige vaccination og kontakt straks dyrlægen, hvis der er mistanke om betændelse i øret.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.