Opkastning og diarré hos hunde
Det er nødvendigt i en periode at holde hunden i ro og at ændre dens foder til en skånediæt i kortere eller længere tid.
Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook
Hvad skal du gøre hvis hunden kaster op?
Hvis en hund begynder at kaste op og/eller have diarré, men ellers er frisk og glad, kan det skyldes et brat foderskift, eller at hunden har spist noget den ikke kan tåle.
I disse tilfælde er det ofte nok at tage vand og mad fra den i et døgn, så mave og tarm får helt ro. Herefter begynder man med langsomt op med at give små bitte portioner vand med en halv times mellemrum.
Kan hunden holde dette i sig, forsøger man med små og hyppige portioner skånekost (se forslag til skånediæt nederst).
Hunden skal have skånekost i ca. 5 dage, hvorefter man over 3 dage gradvist fører hunden tilbage på dens normale foder.
I det første døgn, hvor hunden faster, kan man have glæde af forskellige former for kosttilskud, der kan købes hos dyrlægen.
Det kan f.eks. være slimhindebeskyttende midler, eller bakteriekulturer, der kan genskabe en normal bakteriesammensætning i mavetarmkanalen. Forhør dig hos din dyrlæge.
HUSK: Der skal være gradvis bedring i hundens tilstand under hele denne periode! Hvis hunden bliver sløv, fortsætter med opkast/diarre, har mavesmerter eller hvis dens temperatur overstiger 39 grader eller falder ned under 38 – så er det tid til at søge dyrlæge!
Hvis opkast og/eller diarré har stået på i lang tid – det vil sige over en uge – skal man slet ikke forsøge med en behandling selv, men søge dyrlæge med det samme!
Undersøgelser
Opkast og diarré er som nævnt ikke en sygdom i sig selv, men et tegn på at der er noget galt enten med mavetarmkanalen, eller de tilhørende kirtelsystemer – lever, bugspytkirtel m.m..
Der kan også være fremmedlegemer som blokerer for foderets passage igennem tarmen, og endelig kan nyrelidelser og hormonelle forstyrrelser give opkastninger og diarré. Derfor er det vigtigt at få undersøgt hunden grundigt hvis den kaster op eller har diarré i længere tid, eller hvis den akut bliver meget dårlig.
Dyrlægen vil afhængig af den enkelte hunds tilstand udføre en eller flere af følgende undersøgelser:
Klinisk undersøgelse
Her vil dyrlægen grundigt undersøge hunden, samt indhente oplysninger fra ejeren om symptomer og tidsforløb.
Blodprøve
En blodprøve kan vise, om hunden er i alvorligt væskeunderskud og man kan undersøge funktionen af indre organer samt afsløre akutte betændelsesreaktioner.
Afføringsprøve
Prøven afslører parasitter eller parasit-æg. Man kan ved mistanke om parvovirus udføre en parvovirus-test på en lille klat afføring og stille en præcis diagnose hurtigt, så man kan tage de rigtige forholdsregler med det samme.
Røntgen
Røntgen bruges til at afsløre fremmedlegemer, udfyldninger, luftudspiling af tarmafsnit eller mavesæk og endelig kan man lade hunden spise kontraststof og vurdere dets passage igennem tarmsystemet.
Endoskopi
Endoskopi er en undersøgelse, som udføres under fuld narkose; dyrlægen fører en lang fiberkikkert ned i maven og videre ud i tarmen.
Man kan også kikke op i endetarmen og videre op i tyktarmen, og på denne måde undersøge næsten hele tarmkanalen.
Dette er en fin metode til at se fremmedlegemer, men især har den sin berettigelse i undersøgelsen af kronisk syge mave/tarm patienter.
Det er muligt uden gene for hunden at udtage små vævsprøver, som kan undersøges på et laboratorium og give en helt nøjagtig diagnose. Herved sikrer man sig at behandlingen rettes præcist imod den pågældende hunds specielle problem.
Ultralydscanning
Ultralydscanning kan blandt andet anvendes til at afsløre leverlidelser og kræftknuder i bughulen.
Forslag til skånediæt
Diæten kan bestå af hjemmelavet eller færdigfremstillet foder:
- Hjemmelavet foder kan bestå af 2/3 ris og 1/3 kød:
- Risene skal være godt udkogte for at lette fordøjeligheden.
- Kød: Kogt mager fisk, kylling eller dåsetorskerogn er godt. Endvidere er hytteost en god mager og blid proteinkilde.
- Alle måltiderne kan med fordel suppleres med et surmælksprodukt for at opretholde en sund bakterieflora i mavetarmkanalen.
- Man kan købe skånediæt imod mavetarmlidelser hos sin dyrlæge. Det fås enten som tørfoder eller dåsemad og er en nem og god løsning.
Har du et spørgsmål om dit kæledyr?
Hvad kan vi gøre når hunden har tynd mave og blod i afføringen?
Spørgsmål:
Hej Paulette
Vores lille hund har de sidste par dage haft tynd mave og der har været lidt blod i afføringen. Men her til aften var der rimlig meget blod med.
Hvad kan der være galt og hvad kan vi gøre for hende?
Hilsen
Den bekymrede hundeejer
Svar:
Kære bekymrede hundeejer,
Jeg tror, at jeres lille hund nu har fået blod i afføringen, fordi den har haft tynd mave i flere dage.
Nu gælder det om at få behandlet diarreen hurtigst muligt, så jeres hunds tilstand ikke forværres.
Når der er tegn på blod i afføringen, synes jeg, det er nødvendigt, at I søger dyrlægehjælp. Blødningen kan være tegn på, at tarmen er ved at blive alvorligt syg.
Hvis ens hund kun har diarre, er det ofte nok at faste den i 24 timer og derefter starte op på en skånekost. Skånekosten gives som små måltider fordelt over hele dagen. Man kan lave sin egen skånekost, eller man kan købe den hos sin dyrlæge.
Vil man selv lave skånekost, kan man eksempelvis bruge ris og kylling, ris og fiskeboller (fås på dåse) eller ris og røræg lavet med vand.
Forholdet skal være 2:1 altså mest ris. Brug skånekosten i 3 dage og vend så langsomt tilbage til hundens normale foder – kommer diarréen tilbage, anbefaler jeg, at man søger dyrlægehjælp.
Bedste hilsner fra Paulette