Når hunden spiser sin egen afføring (koprofagi)
Spørgsmål:
Hej Paulette
Jeg har en labrador på 8 måneder, som bare er rigtig dejlig. Der er bare et problem, hun spiser sin egen afføring! Jeg har have og hunden opholder sig meget udenfor, så jeg render ikke hele tiden og holder øje med hende, men det kan tydligt lugtes når hun kommer ind. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med, at stoppe hende.
Venlig hilsen Tine.
Kære Tine,
Hvis det er nogen trøst, deler du dette problem med mange andre hvalpe-ejere og
der er fremsat rigtigt mange teorier om, hvorfor hunde spiser deres egen afføring.
Nogle af teorierne siger, at det kan være adfærdsrelaterede årsager andre giver medicinske årsager til problemet.
Har du et spørgsmål om dit kæledyr?
Af de medicinske årsager kan nævnes bl.a. underernæring, stor ormebyrde eller en utilstrækkeligt fungerende bugspytkirtel.
De adfærdsmæssige teorier omhandler bl.a., at adfærd er en nedarvet, fordi den bl.a. ses hos ulve, når der ikke er føde nok.
Adfærden kan også være tillært, idet hvalpene ser deres mor, rengøre dem og ”reden” ved at spise deres afføring.
Adfærden er også set hos hunde, der er nervøse eller bange, når de er i hundepension samt hos hunde, der keder sig.
Jeg er sikker på, at din dejlige labrador får det allerbedste hvalpefoder og at I er godt i gang med et ormeprogram, så jeg tror at der hos din labrador måske både er et element at kedsomhed og af adfærd, den har lært fra sin mor.
For at aktivere hende ville jeg holde op med at fodre hende fra en hundeskål og kun fodre hende fra et aktiveringslegetøj. Jeg fodrer mine egne 3 hunde fra hver deres ”KONG”, og den kan jeg anbefale.
De gives efter din hunds vægt i forbindelse med hendes måltider og skulle efter sigende få afføringen til at smage rigtigt grimt.
Mine egne erfaringer er, at tabletterne virker rigtigt godt, men at det er vigtigt at blive ved i et stykke tid.
Endelig kan jeg anbefale dig at samle op efter din hund, dels så der ikke er så mange ”fristelser for hende”, men også for at skåne hende fra at blive smittet med hjerte- lungeorm, nu hvor sneglesæsonen er i gang.
Håber din dejlige lab hurtigt vil få en meget bedre ånde.
Bedste hilsner fra Paulette
Hundefoder med alternative stivelseskilder
Spørgsmål:
Findes der hundefoder med alternative stivelseskilder, altså uden majs og ris?
Jeg synes det er svært at vælge foder til min hund!
Svar:
Hej Helle.
Du har ret i, at det er en jungle at navigere i, når man som forbruger skal vælge foder til sin hund, men når du foretrækker andre kulhydratkilder end majs og ris, har du allerede sorteret hovedparten af produkterne fra.
Når du læser ingredienslisten bagpå produktet, kan du se, hvad der indgår i foderet. Ingredienserne er listet op i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af i produktet, står først på listen.
Allergi overfor alternative kulhydratkilder som kartoffel, tapioka og ærter ses sjældent hos hunde. Dels forekommer disse kulhydratkilder sjældent i kommercielt færdigproduceret hundefoder. (Dette kan skyldes, at råvarerne er dyrere eller vanskeligere at forarbejde). Dels er de ikke interessante at fouragere på for lagermider, der foretrækker mel og ris.
Stivelsesindholdet i f.eks. kartoffel kan desuden medvirke til en fast og samlet afføring. En behagelig ”bivirkning” i dag, hvor enhver ansvarlig hundeejer selvfølgelig rydder op efter sin hund.
Dyrlæger forhandler tørfoder, hvor kulhydratkilden er enten tapioka eller kartoffel samt dåsemad med kartoffel i kombination med vildt, and eller laks. Jeg fandt kun ærtestivelse anvendt i en af de typer allergidåsemad, der forhandles af dyrlæger.
Man skal også lige være opmærksom på, at der underligt nok kan være forskel på kulhydratkilderne i tør- og vådfoder indenfor det samme mærke og variant.
Når du skifter foder på din hund, er det en god ide at gøre det gradvist, så mave-tarm floraen får tid til at omstille sig til det nye foder.
De bedste hilsner
Paulette