Gigt hos katte

Gigt kan dække over flere tilstande i leddet. Osteoartritis er den hyppigst forekommende gigttype også kaldet degenerativ ledsygdom.

Da gigt er en langsomt fremadskridende proces, vil ældre katte oftest være hårdere ramt end de yngre; men et traume på et led kan f.eks. starte processen allerede i de unge år.

Der er nogle katte, der er mere disponerede for udvikling af gigt end andre. Overvægt er ikke godt for noget og øger belastningen på kattens led.

Gigt og smertebehandling for katte

Gigt kan opstå i et eller flere led og vil påvirke de normale ledprocesser og vil nedsætte næringen af leddet: blodkar blokeres, den smørende ledvæske bliver af ringere kvalitet og ledbrusken nedbrydes, så leddets stødpudeeffekt forringes nu, hvor der var ekstra meget brug for den.

Gigt forårsager smerte, halthed, ledinflammation og nedsat bevægelighed. Det er nedsat livskvalitet! Katte udstiller ikke sine svagheder, derfor skal du være en god observator for at fange en gigtudvikling hos din kat. Du kan gå tilbage til oktobernyhedsbrevet og læse om tegnene eller henvende dig til os.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Hvordan kan vi bedst hjælpe en gigtplaget kat også på den lange bane? Smertebehandling fjerner ledinflammationen, men hjælper ikke med at genetablere næringsforsyningen til leddet og genopbygge ledbrusken.

Selvfølgelig skal din kat smertedækkes effektivt i den akutte fase, men så skal vi videre i teksten. Katte har sarte nyrer og tåler ikke så godt smertebehandling – og slet ikke i lang tid.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Vi bruger et middel, der gives over ca. 3 uger og som virker smertelindrende og halthedsdæmpende med en langtidseffekt, der rækker langt ud over behandlingsperioden i visse tilfælde op til et år.

Det drejer sig om 4 injektioner givet med 5-7 dages interval.

Vi gennemgår leddene ved hver injektion og oplever tydelig forbedring fra gang til gang hos langt de fleste.

Ikke sjældent fortæller ejere, at katten sprang op på et højskab, hvor den ikke havde været i årevis, og hvordan kan det gå til?

Behandlingen virker sådan:

  1. Stopper destruktive enzymer, der nedbryder ledbrusk
  2. Stimulerer bruskproduktionen
  3. Stimulerer produktion af ledvæske
  4. Renser blodkar for blokering og medfører bedre næringsforsyning til ledbrusk og knogler
  5. Stimulerer produktionen af antioxidanter og hæmmer dannelsen af ødelæggende frie radikaler
  6. endda uden belastning af nyrer og lever som vi kan risikere ved almindelig smertebehandling

Der har kun været indrapporteret få og milde forbigående bivirkninger. Midlet tolereres godt af katte.

Det er faktisk kun hvis din kat har bivirkninger, cancer i bughulen eller blødningsforstyrrelser, vi vil fraråde behandlingen, og det ser vi heldigvis kun sjældent.

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Hundefoder med alternative stivelseskilder

Spørgsmål:

Findes der hundefoder med alternative stivelseskilder, altså uden majs og ris?

Jeg synes det er svært at vælge foder til min hund!

Svar:

Hej Helle.

Du har ret i, at det er en jungle at navigere i, når man som forbruger skal vælge foder til sin hund, men når du foretrækker andre kulhydratkilder end majs og ris, har du allerede sorteret hovedparten af produkterne fra.

Når du læser ingredienslisten bagpå produktet, kan du se, hvad der indgår i foderet. Ingredienserne er listet op i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af i produktet, står først på listen.

Allergi overfor alternative kulhydratkilder som kartoffel, tapioka og ærter ses sjældent hos hunde. Dels forekommer disse kulhydratkilder sjældent i kommercielt færdigproduceret hundefoder. (Dette kan skyldes, at råvarerne er dyrere eller vanskeligere at forarbejde). Dels er de ikke interessante at fouragere på for lagermider, der foretrækker mel og ris.

Stivelsesindholdet i f.eks. kartoffel kan desuden medvirke til en fast og samlet afføring. En behagelig ”bivirkning” i dag, hvor enhver ansvarlig hundeejer selvfølgelig rydder op efter sin hund.

Dyrlæger forhandler tørfoder, hvor kulhydratkilden er enten tapioka eller kartoffel samt dåsemad med kartoffel i kombination med vildt, and eller laks. Jeg fandt kun ærtestivelse anvendt i en af de typer allergidåsemad, der forhandles af dyrlæger.

Man skal også lige være opmærksom på, at der underligt nok kan være forskel på kulhydratkilderne i tør- og vådfoder indenfor det samme mærke og variant.

Når du skifter foder på din hund, er det en god ide at gøre det gradvist, så mave-tarm floraen får tid til at omstille sig til det nye foder.

De bedste hilsner

Paulette

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.