Grøn og grå stær hos hunde og katte

Når en hund eller kat får konstateret grøn eller grå stær er der en betydelig fare for, at dyret kan blive blindt.

Grøn stær en smertefuld sygdom, som kræver hurtig behandling – dels på grund af smerterne og dels på grund af risikoen for blindhed.

Grå stær er en sygdom, hvor linsen i øjet mister sin naturlige gennemskinnelighed og bliver grå.

Grøn og grå stær hos hunde og katte

Grøn stær

Den grønne stær er en sygdom, hvor trykket inde i øjet stiger.

Hvis trykket stiger meget, vil det betyde, at hunden eller katten bliver blind i løbet af et par dage, og hvis trykstigningen er min­dre, ja så er risikoen for blindhed også mindre.

Samtidig er grøn stær meget smertefuldt – også lidt afhængigt af, hvor højt trykket stiger – så af den grund er det yderligere vigtigt meget hurtigt at få startet en behandling.

Symptomerne på grøn stær er, at det hvide i øjet bliver meget rødt, og pupillen udvider sig, så der kan komme et grønligt skær på øjet. Somme tider bliver hornhinden uklar, lidt blålig at se på.

Hunden eller katten bliver lidt trist i humøret, men den klør sig ikke i øjet, fordi det gør nemlig ondt, hvis den rører det.

Øjet kan løbe lidt i vand, men det er hovedsageligt det meget røde øje, der er tegn på, at der er noget galt.

Hvis begge øjne får grøn stær på samme tid, bliver dyret blindt meget hurtigt.

Undersøgelsen af øjet går ud på at vurdere, om der kan være tale om andre øjensygdomme.

En væsentlig del af under­søgelsen er en vurdering af trykket inde i øjet. Det kan gøres på flere måder: Enten med fingerne, hvor man sammenligner de 2 øjne eller – mere sikkert – med et instrument, som helt præcist måler trykket.

Årsagerne til grøn stær er mange. Dels kan der være en tidligere øjensygdom, som udvikler sig til grøn stær og dels kan der være medfødte forandringer i øjnene, som øger risikoen for udvikling af grøn stær. Hos nogle dyr er det ikke muligt at forklare, hvorfor trykket pludselig stiger.

Behandlingen går naturligt nok ud på at få trykket ned, og helst så hurtigt som muligt, for jo længere tid trykket er forhøjet, jo større er risikoen for, at synet går tabt.

Der kan både blive tale om medicinsk behandling og en operation.

Der er ikke så mange dyrlæger, som opererer for grøn stær, så måske bliver det nødvendigt med en henvisning til en specia­list eller en dyrlæge med særlig erfaring og kunnen på om­rådet.

Af hensyn til synet er det meget vigtigt, at behandlingen starter så hurtigt som muligt.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Grå stær

Grå stær er en sygdom, hvor linsen i øjet mister sin naturlige gennemskinnelighed og bliver grå.

Det er i de fleste tilfælde en sygdom, som udvikler sig lang­somt, og som derfor også langsomt nedsætter synet.

Til forskel fra den grønne stær er grå stær en sygdom, som ikke gør ondt.

Grå stær hos katte er ikke særligt almindeligt, og forekommer stort set kun som følge af andre øjensygdomme.

Hos hunde er der arvelige former for grå stær, som i nogen tilfælde medfører blindhed i en ung alder.

Der er nethindesygdomme, der i løbet af deres udvikling med­fører grå stær, og patienter med sukkersyge udvikler en gang imellem grå stær.

Med alderen kan der også opstå grå stær, men en del af de alders­forandringer, som ses i linserne hos hunde, er ikke egentlig grå stær, men blot en let uklarhed, som stort set ikke har nogen synsmæssig betydning.

Når man kigger på en hund med grå stær, er den normale klarhed væk i et eller begge øjne og erstattet af en hvidgrå farve. Men ellers er der ingen tegn på, at øjet fejler noget.

Der er kun én form for behandling af grå stær, og det er operation.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Operation af grå stær

Operationen går ud på, at tømme linsen for det grå ind­hold, og derved igen gøre det muligt, at lys kan passere ind til nethinden.

Inden en eventuel grå stær-operation, skal man sikre sig, at patientens nethinde fungere. Hvis man ikke kan se gennem den grå linse, må der laves en elektrisk undersøgelse af funktio­nen af nethinden. Det er vigtigt, for hvis nethinden ikke er normal, hjælper det jo ikke, at der atter kan passere lys ind til den.

Det er også vigtigt, at hunden i øvrigt er sund og rask.

Fra menneskeverdenen er der mange, som kender en, der er opere­ret for grå stær, og det går umådelig godt hos mennesker.

Desværre er det lidt vanskeligere hos hunde. Dels er linsen relativt større hos hunden end hos mennesket, og indholdet i linsen oftest hårdere, og dels er hundens øje meget mere følsomt for den slags operationer, end det menne­skelig øje.

Men det kan lade sig gøre at operere, og det hjælper de patienter, som bliver opereret.

Skal hunden have briller bagefter, er der mange som spørger?

Nej, det skal den ikke. Her i Danmark er der ingen, som indo­pererer nye linser, som vi kender det fra mennesker, men det viser sig, at hundens behov for og evne til at se detaljer under alle omstændigheder er væsentlig mindre end hos menne­sker. Så derfor går det ganske godt, både uden briller og uden nye linser.

Da grå stær-operationer kræver både special viden og specielt udstyr som blandt andet et operationsmikroskop, er det ikke alle dyrlæger, der udfører disse operationer.

Der findes specialister og andre dyrlæger, der har en special­viden inden for disse områder, som dyrene kan henvises til.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.