Gnavernes tænder

Gnavere har tænder, der vokser livet igennem, og som derfor skal slides passende ved tygning af groft plantemateriale.

Mange færdigkøbte kanin- og gnaverblandinger kræver kun lidt tyggearbejde, og de kære dyr har en tendens til at gå efter de fede kerner og hurtige kulhydrater, og det kan resultere i fejlernæring, overvægt, tarmproblemer og tandsygdomme – især forvoksede tænder.

Marsvinets tænder skal holde hele livet
Marsvin er typiske gnavere med 4 mejselagtige fortænder. Når de har afgnavet en passende mængde foder, overtager kindtænderne tyggearbejdet.

Hos kaniner sidder der bag de lange fortænder et par mindre stavformede fortænder, der giver ekstra bid. Kindtænderne har skarpkantede overflader, der passer til hinanden og giver en god knusemekanisme. Hvis der er lidt skævvækst, og der ikke er ordentligt tandslid, kan der dannes tandspidser.

Disse kan på sigt give sår i munden, som gør ondt og giver problemer med at tygge. Marsvin kan have tendens til skævvækst af kindtænderne i undermunden, så de kan fastlåse tungen og give synkebesvær. Det er en meget alvorlig tilstand. Tandeftersyn og behandling samt kostomlægning i tide kan være livreddende.

Du kan undgå at det når dertil ved at lade dit kæledyr spise mere som sine vilde slægtninge.

Masser af hø i god kvalitet og store foderkugler, der ikke kan selekteres, giver en god ernæringsmæssig basis samtidig med, at tænderne slides og plejes.

Dertil grove grøntsager og æblegrene. Det giver både god beskæftigelse og tandslid. Har du svært ved at skaffe æblegrene selv, så spørg i Nærum Dyreklinik.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Hold regelmæssigt øje dit kæledyrs vægt og velbefindende. Vægttab og savlen kan også være tegn på tandproblemer.

Gigt i kæbeleddet ser vi faktisk indimellem hos ældre gnavere, hvor munden sjældent står stille. Det kan ligesom tandbylder også være en årsag til at dyret vælger de grove fødeemner fra på grund af tyggesmerter.

Det skal der selvfølgelig gøres noget ved, for ingen dyr skal have smerter – heller ikke de små.

Du kan holde øje med fortænderne i det daglige; men kindtænder og mundhule kræver specialinstrumenter, så der skal I en tur forbi klinikken.

Hvis dit kæledyr er tilsluttet sundhedsplanen, er der indbefattet 2 årlige sundhedseftersyn. Læs mere på www.dyrenessundhedsplan.dk

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Dyrlægens Butik

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.