Vejsalt kan give din hund 🐶 skader på poterne 🐾

I disse måneder hvor termometeret har ramt frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette salt kan forårsage skader på din hunds poter ved at beskadige det beskyttende lag af hornceller på trædepuderne.

Salten kan udtørre trædepuderne og lave sår eller sprækker, og dette kan være smertefuldt for din hund.

Problemet opdages tit først, når hunden bliver påvirket og ikke gider gåture, eller når der kommer forandringer på trædepuderne.

Pas på hundepoterne om vinteren, brug potevoks

Hvad kan du gøre?

Den smertefulde udtørring af poterne kan undgås ved at smøre dem med potevoks i et tyndt lag ca. ½ time inden du og din hund skal gå tur. Potevoks forhindrer sår og sprækker og hjælper samtidig ved at gøre trædepuderne smidige og modstandsdygtige.

De fleste typer potevoks indeholder salicylsyre, som øger blodgennemførslen til poterne. Dette gør at blodkarrene åbner sig og fører varme ud til poterne.

Efter gåturen skal poterne skylles for salt og sand og tørres grundigt. Du kan med fordel smøre poterne med potevoks igen.

Det er en god idé at starte med påsmøring med potevoks fra første dag, hvor vejene saltes.

Derudover kan man også købe vandtætte hundesko. Hundesko forhindrer at hundens poter kommer i kontakt med saltet på vejene og kan derved forebygge skader.

Når du går tur med din hund i perioder med is og sne, skal du være opmærksom på frosne vandpytter da isen kan skære i din hunds trædepuder. Hvis din hund har lange hår mellem poterne, kan sneen samles i hårde klumper, og det kan være ubehageligt for din hund. Derfor, er det en god idé at klippe håret.

Men husk, selvom vinterperioden giver lidt udfordringer, skal det ikke blive en undskyldning for at blive inde 🙂

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Potetips

Sne, sjap og ikke mindst salt kan udtørre og irritere poterne.

Potetips til forebyggelse:

INDEN TUREN

🐾 Klip lange hår mellem poterne, hvor salt, sne og is kan hænge fast
🐾 Gnid potevoks omhyggeligt på og mellem trædepuderne 5-10 minutter inden turen (afprøv om hunden kan tåle voksen på én trædepude første gang).

PÅ TUREN

🐾 Er der en rute, hvor der ikke er saltet?
🐾 Lad ikke hunden slikke saltet af poterne
🐾 Lad ikke hunden drikke af vandpytter eller gå på frosne pytter (de kan skære sig)

EFTER HVER TUR

🐾 Skyl din hunds poter og tør dem grundigt
🐾 Brug evt. potepleje

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

FAQ om potevoks

🐾🐾🐾

Hvorfor bruge potevoks?

For at beskytte hundens poter i vådt og koldt vejr, er det en god ide at bruge potevoks. Potevoks er en specialcreme, som fordeles både på poternes trædepuder, og huden mellem tæerne, så det bliver smidigt og bedre kan modstå de påvirkninger der er.

De fleste potevoks produkter indeholder bivoks, der lægger en beskyttende hinde, så skyer vand udefra, men tillader fordampning af hundens sved gennem trædepuderne.

🐾🐾🐾

Hvor ofte skal man bruge potevoks?

Potevoks bør benyttes hver gang der er risiko for, at hundens trædepuder kan tage skade når man går tur. Potevoks forebygger også potesår. Især når det er koldt og vådt, er det en god ide at bruge potevoks, men du kan mærke efter om de er bløde, fine og hele. Hvis de føles ru og tørre, så er det en god ide at bruge potevoks, der også er forebyggende, og hjælper med til at din hund ikke får smertefulde sår og sprækker på trædepuderne.

🐾🐾🐾

Kan hunde tåle at spise sne?

De fleste hunde er helt vilde med sne, og elsker at boltre sig i det. De kan ofte også finde på at spise sneen, hvilket der ikke umiddelbart er noget farligt i, de fleste hunde reagerer ikke på det, men hvis de gør, kan det være mængden af kold sne i maven, og fordi sneen ikke er så ren som den ser ud. Så lad hunden lege i sneen, og spise lidt af det, men pas på med at det ikke bliver for meget.

🐾🐾🐾

Hvorfor blive hundens trædepuder ødelagt af salt?

Hundens trædepuder er følsomme over for at tørre ud, og salt har netop den indvirkning på rigtig mange ting, også hundepoter. Hvis hundepoter er udsat for salt i længere tid, bliver de tørre og kan sprække, med risiko for at danne åbne sår. Det er smertefuldt for hunden, men kan undgås ved at bruge potevoks.

🐾🐾🐾

Kan hundepoter tåle frost?

Hunden er designet til at kunne være ude i al slags vejr, så hundepoter kan sagtens tåle frostvejr. Problemet er, om de bliver påvirket af vejret, og især fordi vi ofte går på fortove der er saltet. Salt kan hundens poter ikke tåle, så bliver trædepuderne indtørrede og sprækker, og derfor er det en god ide at bruge potvoks når det er vådt og koldt.

🐾🐾🐾

Hvad kan jeg smøre hundepoter med?

Der findes mange forskellige potevoks produkter som du kan smøre hundens poter med. De lægger en beskyttende hinde på trædepuderne, og huden mellem tæerne. Det gør at de ikke udtørrer og sprækker. Hvis uheldet er ude, og de er udtørret og sprækker, kan potevoks være med til at blødgøre og sørger for at de heler hurtigere.

🐾🐾🐾

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Hvor langt/længe det anbefales at gå tur med Schæfer-hvalp på 4 mdr

Spørgsmål:

Hej Paulette

Vi har en skøn Schæfer-hvalp på 4 mdr.

Vi bor i et dejligt område med eng og skov lige i baghaven hvor der er masse af stier og ruter.

Når vi er i skoven laver vi undervejs alm. lydighedsøvelser f.eks. søge godbidder i skovbunden, sit, dæk, plads, indkald mm.

Mit spørgsmål er hvor langt/længe det anbefales at gå tur med så ung en hvalp? Vi vil jo nødig overbelaste led og knogler.

venlig hilsen

Lisa Faymonville

Svar:

Kære Lisa,

Det lyder som om, jeres hvalp har et rigtigt dejligt liv, og hvor er det godt, at du skriver, for lige netop det spørgsmål skaber så meget tvivl hos nye hvalpeejere.

Den lille hvalp gennemgår en udvikling fra 0 måneder til færdigudvokset, svarende til et menneske fra 0 til 18 år.

Til at starte med er knoglerne bløde og vækstzonerne i knoglerne, lukker på

bestemte tidspunkter, alt efter om det er en stor eller lille hunderace, det drejer sig om.

I perioden indtil vækstzonerne i knoglerne lukker sig, er knoglerne ikke så stærke, og da musklerne hæfter på knoglerne, skal man forsøge at undgå at udvikle muskelmassen på sin hund, før knoglevæksten er standset, da musklerne ellers kan skabe et for stort træk på knoglerne.

Man kan regne med at ens hvalp er færdigudvokset, når den bliver kønsmoden. I vækstperioden er det vigtigt at stimulere hvalpen og især unghunden, som er fuld af energi, igennem aktivering, som I jo allerede gør med godbidderne.

Aktivering kan ske i form af lydighedstræning, søgeøvelser, leg med hund/hvalp af samme størrelse mm.

Jeg anbefaler tillige fodring igennem aktiveringslegetøj som en rigtig god måde at stimulere hunden på.

Jeres hvalp er af en stor race og vækstzonerne i hofterne lukker når den er 12 til 18 mdr.

Indtil da vil jeg anbefale motion med måde, så muskulaturen ikke udvikler sig for meget og giver problemer med især hofterne.

Bedste hilsner fra Paulette

Cairn Terrier på12 år reagerer mindre end tidligere

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg har en han Cairn Terrier på snart 12 år som er begyndt at reagere meget mindre end han plejer.

Jeg har givet ham noget ørerens på et tidspunkt og jeg overvejer om det mon har dannet en “prop” nede i hans øre som kan gøre at han har nedsat hørelse nu?

Eller er det bare normalt for en hund i den alder og race at miste hørelse.

Han bliver let forvirret når han opdager at vi er kommet hjem uden at han har hørt os.

Er der en måde at gøre det lidt mindre overraskende når han så ser os?

Nadia

Svar:

Kære Nadia,

Det er helt almindeligt, at der sker forandringer blandt andet med syn og hørelse hos den ældre hund.

Da din hund er ved at runde de 12 år, er det muligt, at hans nedsatte hørelse/reaktionsevne skyldes alderdom og begyndende senilitet.

En aldersbetinget nedsættelse af hjernefunktionen viser sig gradvist ved, at den gamle hund sover mere og tungere samt virker forvirret, når familien kommer hjem.

Forvirringen kan skyldes at han ikke hører jer komme, så I kan hjælpe ham ved at trampe lidt i gulvet, når I kommer ind.

Nogle ældre senile hunde har også svært ved at genkende deres mennesker og deres vante rutiner.

Søvnmønsteret kan også ændres så hunden sover mere om dagen, men til gengæld vandrer rundt i nattetimerne, og hunden deltager mindre i familiens daglige aktiviteter.

Nogle hunde bliver så desorienterede, at de begynder at besørge inde uden at tage notits af det. Der findes foder til at modvirke og forhale denne udvikling. Du kan købe det gennem din dyrlæge.

Døvhed kan dog også opstå som følge af defekter i hjernen eller ved tillukning af øregangen. Derfor er det vigtigt først og fremmest at få undersøgt ham og hans øregang hos dyrlægen, så man udelukker sygdomsmæssige tilstande, der kan medføre nedsat hørelse.

Bedste hilsner fra Paulette

Min hund er begyndt at slikke mine hænder og fødder, hvorfor?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Min 8 år gammel tæve labrador er begyndt at slikke meget på hænder og fødder, en adfærd vi ikke har set før. Mon det skyldes at hun mangler salt eller andet?

Venlig hilsen Hanne fra Kruuse

Svar:

Kære Hanne,

Der er mange forskellige årsager til at hunde slikker. Slikkeadfærden er en stærkt nedarvet og tillært adfærd hos hunde.

De små hvalpe bliver slikket fra det øjeblik, de bliver født af deres mor. Hun gør det for at tørre dem efter fødslen og igennem deres opvækst for at holde deres pels ren. Hvalpene bliver også slikket for at stimulerer den refleks, der får dem til at passerer urin og afføring.

Hvalpene slikker mundvigen på deres mor og andre voksne hunde i ”familien” for at få dem til at gylpe mad op, når de er ved at blive tilvænnet voksent foder.

Når hvalpene bliver ældre slikker de hinanden for at hilse, vise omsorg og forstærke familie/flokfølelsen, og når vores familiehunde slikker os, er det også en måde at sige ”hvor er jeg glad for at du er tilbage” og vise os hengivenhed og styrke deres bånd til os.

Så din dejlige labradortæve viser dig hengivenhed og forsøger at styrker jeres familiefølelse.

Hvorfor hun er begyndt at gøre det mere nu end tidligere, kan være svært at svare på.

Måske har I haft meget travlt i en periode, og derfor føler hun et behov for at forstærke familiefølelsen. Jeg er helt sikker på, at hun næppe mangler noget i sin kost. Min anbefaling vil nok være, at holde lidt mere fri og tilbringe mere tid sammen med hende .

De bedste hilsner fra Paulette

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.