Albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi og osteochondrose hos unge hunde

Vokseværk er den mest almindelige årsag til halthed hos den voksende hund. Der findes dog en række forskellige ledsygdomme hos unghunde, der kan give de samme symptomer.

Det er vigtigt, at disse lidelser opdages og behandles i tide.

Akupunktur mod Albuedysplasi
Lidelserne kan i nogle tilfælde give milde forbigående symptomer hos unghunden i vækstperioden. I andre tilfælde kan der uden behandling, udvikles alvorlig slidgigt, hvor hunden bliver invalid resten af livet.
Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Årsagerne til udvikling af osteochondrose og albueleds­dyspla­si kan være mange forskellige; for eksempel for kraftig ­fodring eller for hurtig vækst. Albueledsdysplasi kan også ud­vikles som følge af, at unghunden har fået for kraftig motion, eller at vækst af knoglerne, der grænser op til albueleddet, ikke sker ens.

Forskellige undersøgelser har vist en høj grad af arvelighed for udvikling af både osteochondrose og albueledsdysplasi.

For at forebygge disse lidelser anbefales det, at man ikke overfodrer hunden i vækstperioden, og at hunde med disse lidelser ikke benyttes i avlen. Desuden bør unghunde ikke få for meget motion.

Får hunden en af disse lidelser, vil der ofte i en meget tidlig alder også udvikles slidgigt i leddet. Det kan derfor anbefales at holde kontrol med hundens vægt (pas på overvægt), og at give hunden jævn og regelmæssig motion resten af dens liv. Der kan i perioder være behov for smertelindrende behandling.

 

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Osteochondrose

Osteochondrose er en sygdom i ledbrusken, hvor brusken bliver fortykket i det angrebne led. Der kan herefter dannes revner og sprækker i ledbrusken. I nogle tilfælde løsnes noget af dette fortykkede bruskvæv og bliver til en løs bruskflap eller “ledmus”. Osteochondrose kan udvikles i mange af skeletsy­stemets led og vækstområder. Hos hunden ses sygdommen mest i skulderled, albueled, knæled, haseled, lændeled og i albueknoglernes nederste vækstzone. Osteochondrose findes mest hos store hurtigtvoksende racer, og hanhunde rammes oftere end hun­hunde.

Symptomerne udvikles ofte meget tidligt i 4-5 måneders alderen, hvor bevægelsen bliver stiv med korte skridt, specielt efter hvile eller kraftig motion. Hunden kan være modvillig til at rejse eller lægge sig og modvillig til at gøre bestemte bevægel­ser som for eksempel at springe ind eller ud af en bil. Det kan være van­skeligt for en ejer at se haltheden, fordi lidelsen ofte udvikles i begge led hos hunden (skulder­led/al­bueled). Egentlig halthed opstår først senere, når der kommer slidgigt i leddet.

Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse samt en røntgen­undersøgelse hos dyrlægen. Dyrlægen vil udfra de kliniske fund og røntgenbillederne vurdere, om hunden skal behandles med medicin og ro, eller om den skal opereres.

Operation af osteochondrose i et led består i at fjerne den løse bruskflap eller ledmus. Det bedste resultat opnås ved en tidlig operation, inden der kommer slidgigt. Det er ikke alle led der giver lige gode resultater ved en operation. Skulder- og knæled giver de bedste resultater, medens albue- og haseled giver de dårligste.

Albueledsdysplasi

Albueledsdysplasi er en fælles betegnelse for forskellige lidelser der medfører fejludvikling af albueleddets knogler, så der dannes “ledmus” i albueleddet.

Albueledsdysplasi ses oftest hos store hurtigtvoksende racer som berner sennen, newfoundland, sankt bernhard, rottweiler, labrador retriever, golden retriever, schæferhund og chow-chow.

Hos flere af disse racer er slidgigt i albueleddet en hyppigere årsag til halthed end hofteledsdysplasi, og hanhunde rammes også her oftere end hunhunde. Symptomerne er som beskrevet under osteochondrose.

Hunde i et-års alderen kan udvikle slid­gigt, der gør dem meget invalide. I det tidlige forløb vil hvalpen/unghunden ofte, når den hvi­ler sig, holde albuen på det/de berørte ben ind­addrejet mod kroppen og poten drejet ud.

Diagnosen stilles ved en klinisk undersøgelse samt en røntgen­undersøgelse hos dyrlægen, behandlingen er som beskrevet under osteochondrose.

Som følge af, at albueledsdysplasi er meget arveligt, tilbyder Dansk Kennelklub idag en central bedømmelse af røntgenoptagel­ser af albueled i lighed med det program, der findes for hofte­ledsdysplasi.

Dette program er i øjeblikket på frivillig basis, så opdrættere har mulighed for at undersøge for albueledsdysplasi, inden hunden bliver benyttet i avlen.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.