Dyrlægebrevkassen

Vaccination af hunde

En vaccination gør det muligt at beskytte hunden imod flere sygdomme. Vaccinationen medfører at hundens immunsystem bliver aktivt og danner forsvars­stoffer (antistoffer) mod sygdommene.

Hvis den drægtige tæve er vaccineret som den skal, vil råmælken under normale forhold kunne beskytte hvalpene rimelig godt de første ca. 12-16 uger.

Vaccination af hunde

Mængden af beskyttende forsvarsstoffer falder med tiden. Derfor er det nødvendigt at genvaccinere hunden mindst en gang årligt.

Vi anbefaler altid at din hund bliver vaccineret mod Hundesyge, Leverbetændelse og Parvovirus diarre. Disse vacciner er hundens kernevacciner og forklares ved, at ALLE hunde er i risiko og ved smitte uden tilstrækkelig vaccination, kan de blive alvorligt syge.

Derudover findes der vacciner mod andre smitsomme sygdomme såsom Rabies, Leptospirose, Borreliose, coronavirus og Kennelhoste. Spørg din dyrlæge til råds om din hunds behov for disse vacciner.

Hvalpens basisvaccination

Almindeligvis vil hvalpens vaccinationsprogram være som følger:

Vaccinationsplan

Ved 6-8 ugers alderen, skal din hvalp vaccineres fordi de beskyttende antistoffer, overført fra tæven efter fødslen, falder så der ikke længere er beskyttelse. Denne vaccination har hvalpen som regel allerede fået hos sin opdrætter.

En hvalps immunforsvar er i kontinuerlig udvikling og det er meget forskelligt, hvor gammel hvalpen er, før dens immunforsvar er klar til at danne en god og langvarig beskyttelse fra kernevaccinationen. Derfor er det vigtigt at man gentager kernevaccinationen flere gange, for at sikre at hvalpen er beskyttet i hele perioden.

Borrelia

Flåsæsonen starter med foråret. Februar er dermed en god måned at vaccinere din hund mod Borrelia.

Vaccinen gives 2 gange med 3-5 ugers mellemrum det første år. Så er din hund maximalt beskyttet inden, flåtsæsonen går i gang.

Borrelia vaccinen holder kun et år, og overskrides re-vaccinationstidspunktet med mere end en måned, er det nødvendigt at give endnu en vaccination efter 3-5 uger for at være sikker på beskyttelsen.

Midler mod flåter, såsom Bravecto og Nextgaard beskytter ikke mod Borrelia.

Leptospirose

Det er det samme, der gør sig gældende ved vaccination mod Leptospirose , som indgår i vores årlige vaccinationsprogram.

Leptospirabakterien findes normalt i urin fra rotter og kan smitte både dyr og mennesker (Weils syge).

Symptomerne varierer fra høj feber, blødningsforstyrrelser og har ofte dødelig udgang. Overlevende patienter kan blive permanente smittebærere og skal derfor aflives.

Vaccinen beskytter din hund effektivt mod smitte, hvis revaccinationstidspunktet overholdes, ellers må der gives en ekstra vaccination efter 4 uger.

Rabies

Hvis du rejser udenlands med din hund, skal den have et pas og en gyldig Rabiesvaccination. Vaccinen skal være givet minimum 3 uger før udrejse og holder 3 år ved rejse i EU-lande.

Hvis revaccination gives efter sidste gyldighedsdato i passet, skal der gå minimum 3 uger før, du må tage din hund med over grænsen.

DET ER VIGTIGT, AT DU GIVER OS BESKED, HVIS DU SKIFTER MAILADRESSE, SÅ DU FÅR DIN REMINDER.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Sundhedsundersøgelse

I forbindelse med enhver vaccination er det meget vigtigt, at dyrlægen først foretager en almindelig sundhedsundersøgelse.

Hundens evne til at danne forsvarsstoffer er stærkt nedsat ved sygdom, stress og visse medicinpåvirkninger. Derfor bør kun raske hunde vaccineres.

Hunden bør også have gennemgået en ormekur før vaccinationen, så hundens immunsystem ikke er “optaget” af en ormeinfektion.

Eventuelle bivirkninger ved en vaccination

I sjældne tilfælde kan der komme bivirkninger i forbindelse med en vaccination. Hunden vil da typisk blive fysisk nedstemt og miste appetitten.

Eventuelt kan der komme en mindre hævelse omkring vaccinationsstedet. Kontakt dyrlægen i tvivlstilfælde.

Årlige vaccination

Idag er det muligt at beskytte hunden mod flere alvorlige sygdomme. Alle hunde bør en gang årligt vaccineres mod:

1) Hundesyge
2) Smitsom leverbetændelse
3) Parvovirusinfektion

Derudover vil dyrlægen nogle gange vaccinere mod en eller flere af følgende sygdomme:

4) Kennelhoste
5) Coronavirus
6) Leptospirose
7) Rabies.

Hundevaccine

En hundevaccine indeholder dræbt eller levende svækkede virus/bakterier eller dele heraf.

Vaccinen er behandlet på en sådan måde, at den ikke vil fremkalde sygdommen, men kun sætte hundens immunsystem i gang med at danne forsvarsstoffer (antistoffer) mod den pågældende sygdom.

Det er dette princip man udnytter ved en vaccination.

Immunsystemet

Groft set inddeler man immunsystemet som følger :

1) Uspecifik immunitet
2) Specifik immunitet.

Den uspecifikke immunitet er hundens medfødte forsvarssystem, som træder ikraft ved enhver infektion. Det virker dog ikke lige effektivt mod alle slags smitstoffer.

Ved at vaccinere mod f.eks. hundesyge er det muligt at lære hundens immunsystem, hvordan det skal lave antistoffer som er skræddersyet til at bekæmpe netop hundesygevirus. Det

princip kaldes derfor den specifikke immunitet. Mængden af specifikke forsvarsstoffer aftager med tiden, så for at holde immuniteten oppe på fuld styrke, bør hunden genvaccineres en gang årligt.

Maternelle antistoffer

Hvis tæven er vaccineret korrekt, vil hendes råmælk (mælk produceret omkring fødselstidspunktet) indeholde beskyttende forsvarsstoffer.

Disse forsvarsstoffer, som kaldes maternelle antistoffer, vil de første dage efter fødslen passere hvalpens tarmvæg for derefter at blive overført til blodbanen.

Denne form for beskyttelse kaldes passiv immunisering. Hvis det er over seks måneder siden den drægtige tæve er blevet vaccineret, kan det være en god idé at få hende genvaccineret.

Derved er man sikker på et højt indhold af maternelle antistoffer i råmælken.

Forsvarsstofferne beskytter hvalpene de første ca. 12 til 16 uger. Så længe hvalpene har et højt indhold af maternelle antistoffer, vil de blokere den fulde effekt af en vaccination. Derfor skal der basisvaccineres ad to eller måske tre gange.

Hundesyge

Hundesyge forårsages af et virus som er beslægtet med menneskets mæslingevirus. Virus kan bl.a. smitte hunde, ræve og mink.

Hundesyge er en meget smitsom sygdom, som findes over hele verden. Hundesygevirus trives fint også i det danske klima.

De første tegn vil dog oftest være høj feber samt forkølelseslignende symptomer – flåd fra næse og øjne.

Senere kan optræde alvorlige mave-tarmbetændelse samt lungebetændelse. Nogle hunde vil udvikle permanente skader på nervesystemet. Disse hunde bør af dyreværnsmæssige grunde aflives.

Dyrlægen kan i nogle tilfælde stille diagnosen ved en specialundersøgelse af et slimhindeskrab.

Der findes ingen midler mod hundesygevirus. Derfor er den årlige revaccination den bedste forebyggende behandling.

Smitsom leverbetændelse

Smitsom leverbetændelse (Hepatitis) er en virussygdom som angriber leveren hos især unge hunde.

Typisk får de høj feber, bliver i fysisk nedstemte, får bugsmerte, opkast og appetitløshed. Nogle gange kan ses punktvise blødninger i mundslimhinden.

Dødeligheden er meget stor. Lidelsen er sjælden, men alligevel tilrådes en årlig revaccination.

Parvovirusinfektion

Parvovirusinfektion forårsages af et parvovirus, som kun angriber hunde. Sygdommen rammer især hvalpe, unghunde og gamle hunde.

Parvovirus er et meget hårdført virus som kan overleve i miljøet i meget lang tid. Smitten spredes oftest via virusholdig afføring.

Dødeligheden blandt ikke-vaccinerede hunde er høj.

Parvovirus er særdeles udbredt. Alle hunde bør genvaccineres en gang årligt.

Kennelhoste

Kennelhoste (infektiøs tracheobronkitis) kan komme fra flere vira og bakterier. De vigtigste er parainfluenzavirus og bakterien bordetella bronchiseptica.

Kennelhoste giver typisk irritation i luftrøret med en ru og tør hoste. Hvis der ikke tilstøder lungebetændelse vil hunden normalt blive rask efter nogle ugers forløb.

Evt. vil dyrlægen ordinere hostestillende medicin. Da kennelhoste er en sygdom med mange årsager giver vaccinationen kun en delvis beskyttelse.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Coronavirus

Coronavirus er meget smitsom, men normalt ikke specielt farlig for hundene. Virus spredes via afføringen fra smittede hunde.

Smitteoptagelsen sker gennem munden

Symptomerne kan bl.a. være diarre med lidt blod i.

Hvis en coronavirus-infektion kommer samtidig med en parvovirus-infektion kan infektionen være meget alvorlig, ellers ikke. Dyrlægebehandling kan komme på tale, men langt de fleste hunde bliver raske efter ca. en uges tid.

Dyrlægen vil i specielle tilfælde give en forebyggende vaccination.

Leptospirose

Leptospirose skyldes nogle bakterier. De vigtigste er Leptospira Icterohæmorrhagia (som giver Weils syge) og

Leptospira canicola. Den førstnævnte er meget farlig og et angreb er ofte med dødelig udgang. Symptomerne er typisk høj feber, fysisk nedstemthed, opkast, smerter i bugen og blødende slimhinder.

Ofte forekommer der alvorlige lever- og nyrelidelser.

I Danmark optræder sygdommen heldigvis sjældent. Ved rejse til Norge og Sverige skal hunden være vaccineret mod leptospirose.

Rabies

Rabies (hundegalskab) skyldes et rhabdovirus som kan smitte alle varmblodede dyr (og dermed også mennesker).

Rabiesvirus overføres oftest ved bid og bliver dernæst ført til centralnervecystemet, hvor det opformeres. Senere findes virus i spytkirtlerne.

Symptomerne kan være forskellige, men oftest ses en ejendommelig ændret adfærd, nervøsitet og/eller lammelser.

F.eks kan der tilstøde lammelse af svælgmuskulaturen, som medfører at dyret vil savle. Angrebne dyr skal ifølge loven straks aflives.

I Danmark kan der fra tid til anden optræde rabies hos smittede ræve der krydser grænsen sydfra. Der er også påvist rabies hos flagermus.

Vaccination mod rabies kan komme på tale i Danmark, men der er for tiden ikke nogen lov om det.

Hvis hunden skal med til udlandet er det påbudt at den er vaccineret mod rabies. Vaccinationen skal gives mindst 30 dage før afrejse og er gyldig i et år.

Nogle lande har endnu mere restriktive regler. Kontakt derfor dyrlæge mindst et halvt år før forventet afrejse.

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Vaccination hvert år eller hvert andet år?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg er den lykkelige ejer af en golden retriever, på lidt over 1 år. Hun har lige fået brev fra dyrlægen ang. vaccination.

Nu er mit spørgsmål så: kan jeg få et kvalificeret bud på om det er bedst at vaccinere hvert år eller hvert andet. Der er mange forklaringer, efter hvem man spørger.

Vil kun det bedste for Miti, så det er ikke økonomisk at jeg spørger, men hvis jeg kan undgå at fylde for meget medicin i hende ville det være optimalt, men hun skal jo selvfølgelig også være dækket ind.

Mange hundehilsner Karin og Miti

Svar:

Kære Karin og Miti,

Der er mange meninger om, hvorledes og hvor hyppigt man skal vaccinerer sine hunde.

Jeg anbefaler, at man ved den årlige sundhedsundersøgelse, taler med sin dyrlæge om hvilke behov der er for vaccination og hvilken smitterisiko hunden udsættes for.

Det er jo meget individuelt og afhængigt af hvilket liv huden lever, hvad den bruges til og hvilken alder den har, om den er drægtig og dens generelle sundhedstilstand.

Der vil være forskellige behov for beskyttelse afhængig af, om hunden omgås andre hunde, er jagthund/bruges til jagt, om den skal passes i hundepension, om man skal rejse til udlandet med hunden, om den bor i byen eller på landet, om den skal udstilles på hundeudstilling, til hundetræf mv.

Det er naturligvis forskelligt fra hund til hund, og man kan derfor ikke sige, hvad der generelt er bedst for alle hunde.

Ældre dyr kan have et mindre effektivt immunforsvar og immunrespons, som gør beskyttelse igennem vaccination ekstra vigtigt. Hvalpe har brug for flere vacciner når de er små for at opnå optimal beskyttelse

En grundig samtale med din dyrlæge vil afsløre hvilket behov Miti har for vaccination. Hvis I skal ud at rejse sammen kan det være nødvendigt at forberede rejsepasset 6 mdr. før, hvis det drejer sig om Norge eller Sverige.

Mine egne 3 hunde (En basset Hound, en Collidor og en dansk/Svensk gårdhund) bliver vaccineret årligt mod alt hvad de kan beskyttes mod, og jeg har aldrig oplevet problemer efter vaccinationerne.

Mine 3 hunde har meget kontakt med andre hunde. Vi bor i et ”landligt” område hvor der er rottebekæmpelse, mine hunde går på jagt (mest efter mus, rotter og mosegrise), og vi rejser i Norden hvert år.

Jeg har, igennem mine 19 år som dyrlæge, set alt for mange dyr, der har været syge fordi de ikke har været vaccineret ordentligt, og endelig må jeg krybe til korset og indrømme, at jeg er en meget pivet dyrlæge, når mine egne dyr er syge.

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på det med vaccinationer og ikke bare forvirret på et højere plan

Bedste hilsner fra Paulette

Ung chihuahua hoster og hiver efter vejret

Ung chihuahua hoster og hiver efter vejret:

Hej!

Jeg har chihuahua på snart 2 år.

Han hoster og hiver efter vejret når han leger, løber eller bliver glad!

Sommetider når han er rolig.

Mvh. Anja Malmberg Dahl

Svar:

Kære Anja,

Der kan være flere årsager til din hund hoster og hiver efter vejret, og det er vigtigt at få ham undersøgt grundigt af en dyrlæge, for at få løst hans problem hurtigt, inden lidelsen udvikler sig og bliver mere alvorligt.

Der kan være tale om en medfødt svaghed ved luftrøret eller hjertet. Chihuahuaer kan få problemer med, at noget af deres luftrør klapper sammen og bliver fladt, hvilket resulterer i, at luften har svært ved at passerer ud og ind igennem luftrøret til lungerne, og hunden får en tør hoste og vejrtrækningsproblemer.

Chihuahua kan også få problemer med deres hjerteklapper, og din dyrlæge kan undersøge for problemer ved luftrøret og hjertet ved at lytte med et stetoskop, udfører EKG, scanning og røntgenundersøgelser.

Der kan også være tale om at din hund har brug for at blive behandlet for orm, idet mange unghunde får problemer med orm både lungeorm og hjerteorm.

For at undersøge, om det er orm der er årsag til din hunds vejrtrækningsproblemer, skal du aflevere afføringsprøver til din dyreklinik, gerne 3 prøver opsamlet med 24 timers mellemrum.

Dyreklinikken kan undersøge både for æg og larver og behandle din hund alt afhængig af hvad de finder i prøverne.

Endelig kan han have blevet smittet med kennelhoste.

Kennelhoste er meget smitsomt og giver en tør hoste der forværres af ophidselse. I de fleste tilfælde virker hunden normal; den har ofte normal temperatur og vil gerne lege, spise og gåtur.

Kennelhoste behandles i svære tilfælde med antibiotika og hostedæmpende midler, og der findes vacciner mod sygdommen, som er værd at overveje hvis ens hund er meget sammen med andre hunde eksempelvis på gåture, til hundetræning eller i hundepensioner.

Jeg håber, at I hurtigt får løst jeres problem, så din hund kan løbe og lege uden at skulle hoste eller hive efter vejret.

Bedste hilsner fra Paulette

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.