Hot spot hos hund

Hot spot, som også kaldes akut fugtig hudbetændelse, Retriever eksem, sommersår, fugtig eksem mm., er en meget plagsom hudlidelse for hund og ejer.

Hvis hunden – på grund af en eller anden form for ubehag i huden eller pelsen – begynder at klø, kradse eller bide sig, vil de normale hudbakterier invadere området og skabe en akut, smertefuld og hidsig hudbetændelse, deraf navnet hot spot.

Hot spot hund - hudlidelse og hudbetændelse

Plejemiddel fra Dyrlægens Butik

Hvordan opstår hot spot hos hund?

Hot spot opstår, når der går hul på huden, og hudens normale forsvarsbarriere nedbrydes.

Hvornår optræder hot spot?

Hot spot kan optræde hele året, men ses hyppigst når det er varmt og fugtigt.
Så varme, fugtige forårs- og sommermåneder, er rigtig hot spot tid.

Hvorfor får hunde hot spot?

Årsagen til hot spot skal findes i årsagen til irritationen i huden eller pelsen.

Ved hot spot på kinden eller i nakken kan hotspot skyldes problemer i ørerne eller for meget fugt i pelsen efter, at hunden har været i vandet.

Mange hunde, såsom retrievere, har en meget tæt underpels, og her kan fugt have svært ved at undslippe.

Saltvand fra havet kan virke udtørrende og lokalirriterende, og den fugt, som saltvand eller ferskvand skaber i pelsen, kan i sig selv give kløe hos mange hunde. Dette forværres i perioder, hvor hunden fælder meget.

Hot spot på låret kan skyldes problemer med analkirtlerne eller smerter fra ryg, bækken, hale eller bagben.

Derudover kan trimning med klipper, allergi, lopper, ræveskab og andre parasitter forårsage hot spot, og i nogle tilfælde er det helt umuligt at finde årsagen til, at hunden kradser og bider sig.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Hvad er symptomerne på hot spot?

Et hotspot kan blive meget stort indenfor meget kort tid

I de tidlige stadier af hot spot ser man ofte kun en 5 krone stort fugtigt område i pelsen, hvor hårene klistrer sig sammen, og hvor det lugter fælt.

Selve såret er nu en kilde til smerte og irritation i sig selv, og hunden vil klø, bide og kradse sig endnu mere intenst.

På denne måde kan et lille hot spot område meget hurtigt udvikle sig til et område på 10-15 cm i diameter, det er fugtigt, rødt, hævet, meget smertefuldt og dækket af klistret sekret fra huden.

Jo mere hunden klør og bider sig, jo mere spreder den de bakterier, der forårsager hudbetændelsen. Bakterier og bakteriernes toksiner, kommer således ned i hårfolliklerne, talgkirtlerne og de dybere lag af huden.

Når såret begynder at hele, hvilket kan tage lang tid, kommer der tørre skorper efterfulgt af helt glat hud. Til sidst begynder hårene at vokse tilbage igen – nogle gange i en anden farve.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen?

Dyrlæger stiller diagnosen hot spot ved en klinisk undersøgelse af hunden. Hot spot sårets placering, dets udsendende og dets lugt er meget karakteristiske. Når hårene klippes af, ses det karakteristiske fugtige, røde, hævede og smertefulde område.

Hvordan behandles hot spot?

Hot spot er en meget smertefuld tilstand for hunden, og derfor vælger man som dyrlæge ofte at berolige eller bedøve hunden, inden behandlingen starter.

Målet med behandlingen er at kunne komme ind til huden for at kunne dræbe de involverede bakterier, sørge for at beskytte såret under helingen samt at fjerne kløen og smerten.

Hot spot behandles ved, at området klippes rent for hår. Derefter renses såret grundigt i kirurgisk sæbe for at dræbe de mange bakterier, som findes i såret.

Afhængig af sværhedsgraden af hudbetændelsen, kan dyrlægen vælge at behandle med sæbebade, cremer, antibiotika og binyrebark hormon.

Det er vigtigt, at hunden bliver standset i at foretage yderligere skade på sig selv, så det er ofte nødvendigt at beskytte såret.

Det kan betyde, at hunden skal gå med krave eller sok på i en længere periode, idet et hot spot kan tage op til 14 dage at hele.

Hvordan kan jeg forebygge hot spot?

  • Sørg for at holde din hund fri for lopper, flåter og andre parasitter
  • Skyl og tør den omhyggeligt, efter den har badet i søer eller havet
  • Sørg for omhyggeligt at rede de døde hår ud, når den er i en fældeperiode
  • Sørg for at søge dyrlæge hurtigst muligt, hvis du ser et lille område med klistrede hår og fæl lugt. På kun 24 timer kan såret blive meget større og tilstanden meget forværret.

Læs også om Hudbetændelse og hormonelle hudlidelser hos hunde

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.