Er det svært at holde fisk?

Det behøver ikke at være svært at have fisk, men i et lille lukket kredsløb som et akvarium er, kan der nemt skabes ubalance.

Fisk er mere følsomme overfor stress end mange andre dyr, og mange akvariehandlere masseproducerer i et mindre gunstigt miljø, så når fiskene bliver lukket ud i dit akvarium, er de allerede svækkede.

Følg Paulettes råd til Susanne, så kan du også få langvarig glæde af dine akvariefisk.

Er det svært at holde fisk?

Er det altid så svært at holde fisk?

Kære Paulette,

Til jul fik jeg seks fisk, som døde en efter en, uden at vise tegn på sygdom.

Efter de første fisk var døde, rådede dyrehandlen os til at behandle vandet mod den sygdom, hvor de får hvide pletter, selvom det var svært at se, om det var det, de fejlede.

Efter fire – fem mdr. var de alle døde.

Nu har vi fået tre nye fisk, og efter to ugers tid, er en død og en anden har mistet det meste af sine finner (det er en kampfisk, der havde lange tynde finner). Vi behandlede vandet for finneråd og alligevel døde den ene. Den lå hele tiden på “ryggen” nede i vandet, og bevægede sig ikke meget.

Kampfisken ser mildest talt forfærdelig ud, og der har lagt sig et hvidt lag rundt om de flossede finner.

Vi kan behandle vandet mod finneråd igen efter fem dage, som der står i brugsvejledningen, men først, står der, man skal filtrere vandet over aktivt kul i 24 timer, -kan du sige mig hvad det betyder? -og skal vi gøre tanken rent, inden vi behandler igen? I brugsanvisningen står der også “under behandlingen gennemluftes godt” -hvordan?

Den tredje fisk viser endnu ikke tegn på sygdom, men jagtede konstant fisken, der nu er død.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. De virker ikke til at trives, dør på stribe, selvom vi har købt en masse behandlingsmidler og forebyggende midler.

Er det altid så svært at holde fisk? -for så har jeg ikke mod på at købe flere. De har det jo ikke godt, og er meget ubehagelige at se på.

Har nogle fisk lettere ved at klare sig end andre? Og har du nogle generelle fiskeråd, om hvordan man bedst passer dem og forebygger sygdom?

Mange hilsner fra Susanne

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Svar:

Kære Susanne

Jeg vil prøve at svare på dit spørgsmål omkring dine fisk så godt jeg kan. Jeg kan lige så godt indrømme fra starten af at jeg ikke kan fortælle dig hvad dine fisk fejler. Det er nemlig nærmest umuligt at se hvad fisk fejler (selvom mange akvariehandlere mener de kan). Hvis man skal have en mulighed for at finde ud af hvad fisk fejler skal man obducere nogle døde eller syge fisk, samtidig med at man har adgang til et mikroskop.

Jeg kan dog se ud fra dit spørgsmål at det er muligt at jeg kan give dig nogle gode råd. Lad mig først sige at det ikke behøver at være svært at have fisk, men mange af de ting nye akvarister foretager sig er oftest ikke så heldige.

Derudover sker det altid at nogle af de typer fisk man falder for ikke er hårdføre nok, eller bare ikke passer ind i det akvarium man har.

Akvariet er et lille univers for sig selv

Alle fisk har sygdomsfremkaldende organismer med sig når du køber dem, både bakterier, parasitter og virus, men fisk kan ligesom andre dyr blive immune overfor disse organismer.

Der er dog to problemer med fisk i forhold til andre hobbydyr. Fisk er mere følsomme overfor stress end mange andre dyr. Hele perioden med transport og ophold fra udlandet til akvariehandel til og med dit akvarium er et stort stress for fiskene, derudover er mange akvariehandlere ikke særligt gode til at holde fiskene hos dem selv, dette gør at fiskene når de bliver lukket ud i dit akvarium allerede er svækkede. Som jeg nævnte tidligere vil fiskene altid have nogle sygdomsfremkaldende organismer med sig.

I et lille lukket kredsløb som et akvarium er, vil der derfor hurtigt kunne ske en opformering af disse hvis f.eks. bare en enkelt fisk er syg.

Derfor kan fiskene selvom de egentlig er immune overfor en bestemt sygdom måske alligevel bliver syge, dette skyldes at immunsystemet kun virker indtil et vist punkt, hvis presset på det bliver for stort kan det ikke længere følge med.

Det er selvfølgelig muligt at behandle fiskesygdomme, men ofte er det ikke umagen værd da det mere er nogle underliggende faktorer der gør at fisk bliver syge.

Der er to præparater der er gode og som kan fås i akvariehandler. Det ene er et præparat fra firmaet Tetra som hedder Contra Ick, det er specielt beregnet til den sygdom du selv nævner, nemlig hvidpletsyge, men det er også et af de bedste midler mod andre parasitsygdomme på fiskenes overflade som svamp og finneråd.

En del akvariehandler har ikke dette produkt, men vil måske forsøge at sælge et andet produkt mod hvidpletsyge.

Personligt holder jeg mig fra disse da de er mere giftige for planter, snegle og andre dyr i akvariet, samtidig virker de ikke mod så mange forskellige sygdomme hvilket er en ulempe når man som sagt sjældent ved hvad ens fisk er syge af.

Til bakterielle sygdomme er det nødvendigt med noget decideret antibiotika som trænger ind i fisken og virker i organerne, blodet osv. Her kan man købe et produkt der hedder furanol, dette kan også fås i en del velassorterede akvarieforretninger.

Et af de steder jeg ved man kan få dem begge er i Zoozity ude i Rødovre, men jeg vil fraråde dig at købe fisk her, da de generelt er ret dårlige. Generelt kan man sige at det forventede behandlingsresultat oftest udebliver, hvis ikke der samtidigt er nogle ting man kan rette op på med hensyn til hvordan man passer sit akvarium.

Medicin og filtrering med aktivt kul

Med hensyn til den del af dine spørgsmål der går på brug af medicin, er det efter min mening ikke nødvendigt at filtrere over aktivt kul.

Grunden til at det anbefales er at det skulle fjerne diverse nedbrydningsprodukter o.lign., men aktivt kul fjerner også en mængde gavnlige stoffer fra vandet. Der sker dog en ret stor binding og biologisk omsætning i akvariets bundlag og filter så stoffer bliver ret hurtigt uskadeliggjort.

I stedet for aktivt kul ville jeg skifte ca. en tredjedel af vandet inden jeg behandlede igen. Der sker normalt rigeligt med gennemluftning i et akvarium med enten luftpumpe og luftsten eller en decideret filterpumpe. Selvom i ikke har nogen af delene er det tvivlsomt om der sker noget ved det, men meget såkaldt akvariemedicin fjerner ilt fra vandet og man skal derfor holde lidt øje med fiskene i starten af behandlingen, hvis de begynder at se dårlige ud kan man redde det ved at skifte en tredjedel af akvarievandet.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Tips til et akvarie med sunde fisk

Jeg vil prøve at give dig nogle tips til hvordan man kan prøve at få et sundt akvarium med sunde fisk, men det kan være meget svært da hvert akvarium skaber sit eget miljø forskelligt fra alle andre.

F.eks. havde jeg to akvarier på mit kollegieværelse, og selvom jeg synes de er meget ens med hensyn til hvordan jeg passer dem, gik det i lang tid godt i det ene og dårligt i det andet.

En meget god ide er, at læse i en af de mange akvariebøger der er tilgængelige på markedet, det er ikke så vigtigt hvilke man læser da de næsten alle sammen skriver det samme.

Hvilke fisk skal du vælge?

Først er der det med fiskene som er det der interesserer de fleste, og som desværre også er akilleshælen for mange i starten af deres akvariekarriere.

Den gyldne regel om kun mængdemæssigt at have 1 cm fisk per liter akvarievand er vigtig, men kan være svær at overholde når man ser de mange farvestrålende kræ der findes. Det er også vigtigt at prøve at finde nogle hårdføre fisk, specielt i starten, men desværre er de ikke altid de mest farvestrålende.

Nogle fisk som er hårdføre er de fleste tetraer f.eks. diamant tetraen som er næsten umulig at slå ihjel, derudover er fisk som blå fantomtetra og blødende hjerte både kønne og hårdføre.

De fleste barber samt fisk som zebrafisk er også normalt meget hårdføre, der kan dog være problemer med disse som jeg vil komme tilbage til.

De store guramiarter som f.eks. perlegurami og blå gurami er normalt også hårdføre, mens de mindre som f.eks. dværg- og honninggurami kan være mere sarte. De fleste dværgchiklider som f.eks. sommerfuglechiklide og kribensis er normalt også ret hårdføre.

Derudover findes der en lang række arter som kan være svære at gruppere f.eks. neonfisk og forskellige maller.

Ofte vil nogle af de neonfisk man køber dø men resten vil overleve og være både hårdføre og leve lang tid. Maller er på en gang både utroligt gode til at overleve dårlige forhold, men også meget følsomme for ændringer i vandet, men da de er sjove og nogle af dem også kønne er det en skam ikke at anskaffe sig nogle af disse, både sugemaller (ancistrus) og pansermaller (corydoras).

Af arter som jeg mener er svære at have med at gøre er de førnævnte små gurami arter samt også kampfisk som var en af dem du nævnte, hvis man endelig skal prøve at have kampfisk skal man indrette et miniakvarium til dem, da de ikke trives godt sammen med andre fisk.

Fisk som øksefisk kan også være svære at holde liv i. Den gruppe af fisk man kalder levendefødende tandkarper hvilket er fisk som guppier, sværddragere, platyer og mollyer virker nemme men kan være svære at holde liv i, de er dog stadig gode i begynderakvariet da de skaber liv, er flotte og er lette at få unger af.

Man skal også helst prøve at få fiskene til at passe sammen, det er dog en umulig opgave som begynder at overskue hvilke fisk der passer sammen, og der er oftest ikke meget hjælp at hente i akvarieforretningen.

En klassisk fejl er dog at man sætter de ovennævnte barber og zebrafisk sammen med mere langsomme og rolige fisk som derfor bliver terroriseret. Fisk som dværgchiklider og sværddragere, mollyer, platyer, diverse maller og kuhliål passer sammen med fisk som barber.

Andre fisk som er notoriske for at jage med andre er botiasmerling og pragtsmerling, disse kan undertiden jage andre fisk til døde. Tetraer passer godt sammen med de fleste fisk da de er rolige, det samme gør sig gældende for guramierne, levendefødende tandkarper, de fleste maller, kuhliål og dværgchiklider. Selvom tetraer og guramier ikke gør andre fisk noget trives de selv bedst hvis de fisk der omgiver dem er rolige og de er derfor ikke gode sammen med f.eks. barber.

Valg af fisk og udpakning i akvariet

Når man skal vælge sine fisk er det en god ide at bruge lidt tid på at kigge på fiskene rundt omkring i forretningen. Det er selvfølgelig svært som uerfaren at se om fiskene er sunde og i orden, men fiskene skal opføre sig så naturligt som muligt og ikke have flossede finner og plamager på huden.

De må heller ikke stå og trykke finnerne ind mod kroppen, og der skal ligge et minimum af døde fisk i akvarierne en eller to kan gå men heller ikke mere. Når man kommer hjem med sine fisk er det vigtigt at tilvænne dem til det vand de skal gå i.

Personligt gør jeg det at jeg klipper hul i posen placerer den i akvariet og sætter den fast med et stykke tape på overrammen af akvariet, derefter hælder jeg ganske langsomt vand fra akvariet ind i posen 5-7 kopfulde over ca. en halv til en hel time, derefter slipper jeg fiskene løs uden at tænde for lyset, de fleste fisk finder sig bedre og mere roligt til rette hvis lyset ikke bliver tændt med det samme.

Vandhygiejne er vigtig

Du skriver ikke noget om hvor stort dit akvarium om du bruger filter osv, generelt kan man sige at jo mindre et akvarium er jo sværere er det at holde en naturlig balance i det. Man skal helst over 40 l, og 60 l til 100 l er en god størrelse for de fleste mindre fisk som er nævnt ovenfor.

Det er vigtigt med et filter af en eller anden slags, da det omsætter skadelige stoffer fra fiskene til mere uskadelige stoffer samtidig skaber det bevægelse i vandet som planterne og de fleste fisk godt kan lide. Der findes en lang række forskellige måder at filtrere vandet på, både med et bundfilter som trækkes af en luftsten samt udvendige og indvendige filtre.

Det bedste men også dyreste er udvendige filtre, men et bundfilter eller et indvendigt filter af tilstrækkelig størrelse er også ganske udmærkede. Et varmelegeme er også væsentlig at have i sit akvarium, en temperatur på 26-28 grader er passende for de fleste fisk.

Et meget vigtigt punkt i akvariet er vandet, det er en nødvendighed at skifte en tredjedel af vandet en gang om ugen og hvis der er problemer (det gælder både for planter og fisk) to gange om ugen. Dette er meget vigtigt da det fortynder koncentrationen af skadelige stoffer og sygdomsfremkaldende organismer, samt tilfører vandet mikronæringsstoffer som specielt planterne har brug for. Det bedste er at bruge koldt vand og så temperere det ved at tilsætte noget kogende vand.

Planter er tegn på sundhed

Et punkt som de fleste ikke går så meget op i er planter, men hvis du har mulighed for det så prøv at se på nogle forskellige akvarier, de akvarier som er smukkest at se på og hvor fiskene ser smukkest og sundest ud er de akvarier hvor der er mange planter og hvor disse har det godt.

Det skyldes at når planterne har det godt så er der en god balance i akvariet, dermed bliver fiskene ikke udsat for så mange affaldsstoffer samtidig med at de har en masse skjulesteder og opfører sig mere naturligt.

Desværre kan planter være endnu sværere at holde liv i end fisk. Men hvis man holder sig til planterne sværdplanter, cryptocoryner, anubias og javabregner, nogle hurtigvoksende planter som f.eks. vallisneria og vandpest samt nogle flydeplanter som f.eks. Hornblad (kan være svær at få fat på) eller Riccia, burde man ikke have de store problemer med at holde liv i dem.

Desværre er akvarieplanter meget dyre hvorfor mange ikke køber tilstrækkeligt af dem, men man kan faktisk ikke få for mange vandplanter. Planter som f.eks. anubias og javabregner vokser godt, ja faktisk bedst hvis man placerer dem på trærødder hvilket giver et meget smukt indtryk i akvariet. Det er meget vigtigt for at vandplanterne trives at bundlaget er tilstrækkeligt tykt dvs. minimum 5-6 cm bagest i akvariet og ca 3 cm ved forruden.

For at planterne skal trives er det som før nævnt nødvendigt at skifte vandet, da planterne er mere følsomme overfor dårligt vand end fiskene. Derudover kan man tilsætte speciel akvariegødning til vandet men det burde ikke være nødvendigt hvis man bare sørger for at skifte vand.

Brug det korrekte forder

Fodring af fiskene er vigtigt, det bedste er at købe et tørfoder (flagefoder) og supplere med frostfoder (frosne myggelarver og små krebsdyr) et par gange om ugen.

Det er vigtigt med afvekslingen i foderet da man således er sikker på at fiskene får hvad de skal bruge af vitaminer og lignende.

Det er også vigtigt hvis man har bundfisk som maller og kuhliål at man sørger for at noget af foderet når bunden således at disse også får noget, det er en udbredt misforståelse at disse fisk er skraldemænd som man ikke behøver at bekymre sig om.

Er der tegn på sygdom

Hvis man ser tegn på sygdom er det bedste at fange og aflive den eller de fisk der viser tegn på sygdom og derefter skifte vand et par dage i træk, eventuelt samtidig med at man behandler.

Hvis fiskene bare viser lettere symptomer kan man prøve at behandle uden at aflive nogen af fiskene, men det er stadig vigtigt at skifte noget af vandet både før man behandler og mellem behandlinger.

Det er desuden vigtigt at man bruger mindst den dosering der er nævnt på pakningen da en del af de virksomme stoffer som sagt bliver bundet i bundlaget og lignende. Nogle fisk kan være følsomme overfor medicin (specielt maller), men hvis man ikke behandler med en tilstrækkelig høj dosis kan man lige så godt lade være, jeg har personligt brugt et middel som Contra Ick fra Tetra i dobbelt dosis uden at fiskene tog skade.

Man skal selvfølgelig vurdere om de fisk man vil behandle er det værd, da det oftest er billigere at købe nogle nye. Derudover er det en god ide at vente et stykke tid (2-4 uger), samt eventuelt bruger et desinficerende middel f.eks. Contra Ick, inden man sætter den samme type fisk i akvariet igen.

Også hvis kun nogle af fiskene er døde og man gerne vil supplere med nogle nye kan det være et problem, her er det vigtigt at vente til sygdomstegnene har fortaget sig fuldstændig.

Dyrlægens Butik

Mere information

Det blev et noget langt svar, men jeg håber ikke at det virker for uoverskueligt og at du ikke har mod på flere fisk for det er en dejlig hobby, men man får mest ud af det hvis man sætter sig lidt ind i det og der er det godt at læse en af de mange akvariebøger der findes.

Her kan man også få mange tips og ideer til indretning af akvariet. Der er flere områder f.eks omkring pasning af planter, foder, valg af fisk og også behandling hvor man kan gå mere i detaljer, men jeg har prøvet at holde det så enkelt som muligt, så det bliver lettere at udføre i praksis.

De fleste nye akvarister som holder op igen gør det fordi de føler at alle de råd de får er uoverskuelige. For garvede akvarister er det en del af udfordringen at prøve nye metoder, svære fisk og planter samt afprøve andres råd og teorier, men det gør desværre også det hele uoverskueligt så længe man ikke har tilegnet sig den nødvendige grunderfaring.

Held og lykke med akvariet

Bedste hilsner fra Paulette

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.