Overvægt hos hunde og katte

Når et dyrs legemesvægt overstiger normalvægten med mere end 15% er det blevet overvægtigt.

Omkring 25% af alle hunde og 15% af alle katte er overvægtige.

Overvægt opstår oftest på grund af fodringsfejl og for lidt motion, sjældent på grund af sygdom.

Men overvægt kan omvendt let udvikle sig til forskellige sygdomme.

Overvægt hos hunde og katte

Hvordan du kan vurdere om din hund eller kat er overvægtig

Hos dyrlægen kan du få din hund eller kat vejet og vurderet. Det kan være svært selv at vurdere, om den er overvægtig.

Korthårede og slanke racer (f.eks mynder) er lettere at vurdere end langhårede kraftige racer (f.eks Sct. Bernhard), men som en gylden regel er ribbenene svære at føle på overvægtige hunde.

Hos overvægtige katte bliver bugvæggen ofte svær at føle på grund af fedtpolsteret på maven.

Følgerne af overvægt

Symptomerne på overvægt viser sig på et sent stadium. Først i form af en nedsat kondition og aktivitet – hunden eller katten sover mere, bevæger sig mindre og en “ond cirkel” opstår, hvor de bliver endnu federe.

Ved den mindste anstrengelse øges kroppens varmeproduktion. For at komme af med denne overskudsvarme halser hundene mere, og hos kattene sveder de mere fra poterne. Overvægtige dyr har også en forøget risiko for anspændthed og nervøsitet.

Overvægt kan være årsag eller forværre en række sygdomme, såsom lunge- og hjertesygdomme, leversygdomme og sukkersyge.

Overvægt kan derudover forårsage ledproblemer: Jo tungere en hund er, jo mere stress bliver der lagt på dens led. At holde sin hund slank kan forbedre mobilitet og træningstolerance. Din dyrlæge kan udføre regelmæssige vægtkontrol og kan hjælpe dig med at overvåge dens vægt og vurdere dens led.

Derudover kan overvægt give en øget risiko ved bedøvelser og kirurgiske indgreb og kan nedsætte din hunds levetid og livskvalitet.

De alvorlige farer ved overvægt er skjulte og viser sig først, når skaden er sket. Her er nogle eksempler på risikoen for almindelige skader og sygdomme, der kan opstå hos overvægtige hunde:

  • Stofskiftesygdomme (f.eks sukkersyge): 75% forøget risiko
  • Hjerte-/karsygdomme: 74% forøget risiko
  • Bevægelsesproblemer (gigt, ledbåndskader m.m.): 57% forøget risiko
  • Kræft: 50% forøget risiko
  • Nyresygdomme: 50% forøget risiko
  • Hudproblemer: 40% forøget risiko
Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

 

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Hvordan overvægt opstår

Overvægt opstår når hunden eller katten får og optager mere energi igennem foderet (f.eks ved overfodring) og fodertilskud (f.eks godbidder) end den kan forbrænde. Overskudsenergien oplagres som fedtceller i form af fedtdepoter. De fleste godbidder er i forhold til fuldfoder ikke korrekt sammensat med hensyn til indholdet af alle de livsnødvendige næringsstoffer. De indholder ofte for meget fedt og/eller kulhydrater.

For mange godbidder kan resultere i, at hunden eller katten får for lidt appetit til det fuldfoder, som er beregnet til at dække dyrets daglige behov for næringsstoffer. På den måde risikerer du enten, at overvægtige dyr kan ende med at mangle vigtige næringsstoffer, eller at dyrets appetit øges for at kompensere for manglen på de omtalte næringsstoffer, og en “ond cirkel” opstår.

Udover overfodring kan som disponerende faktorer nævnes:

  • Race: Beagles, Cocker Spaniels, Collier, Gravhunde og Labrador bliver hyppigere fede.
  • Køn: Kastrerede/steriliserede dyr bliver hyppigere overvægtige. Racekatte bliver sjældnere overvægtige end almindelige katte.
  • Alder: Ældre dyr har øget tendens til overvægt. Dyrenes aktivitet bliver mindre, ligesom deres energibehov nedsættes med op til 20%.
  • Kun i under 5% af tilfældene skyldes overvægten en underliggende sygdom.

Forebyggelse af overvægt

Hvalpe og killinger eller unghunde og -katte, som er blevet overfodrede og overvægtige under deres opvækst, har betydelig sværere ved at tabe sig og holde idealvægten, end hunde og katte som er blevet overvægtige som voksne.

Følg derfor dyrlægens fodringsanbefalinger lige fra hvalpealderen. Det er vigtigt at du overvåger vægten på din hund eller kat i voksealderen og sikrer dig, at den ikke bliver for kraftig og ikke vokser for hurtigt. Hvis din opdrætter har vækstkurver for moderen eller faderen kan du sammenligne og sikre dig, at din hund eller kat ikke “overskrider” deres tilvækst.

Behandling af overvægt

Undersøgelse for sygdomme:
Før en egentlig handlingsplan for et vægttab fastlægges, kan det være en god ide, at du hos din dyrlæge sikrer dig, at sygdomme ikke er en medvirkende årsag til overvægten. Hvis dyrlægen har mistanke om f.eks en stofskiftesygdom – sukkersyge eller lignende – kan dette undersøges ved en enkel blodprøve.

Øget aktivering/motionering

For at øge kroppens forbrænding af næringsstofferne, er det mindst ligeså vigtigt at sørge for en øget aktivitet hos din hund eller kat, som at lægge fodringsvanerne om.

Ændring af fodringsplanen

Et godt og enkelt råd er at nedsætte den daglige fodermængde med 40% for hunde og 34% for katte og at ophøre med at give godbidder. Rådet virker hos enkelte, men ofte resulterer det i et uudholdeligt tiggeri på grund af en øget sultfornemmelse og mangel på “belønninger”.

Hos dyrlægen forhandles fuldfoderprodukter i såvel tørfoder som dåsemad, udviklet specielt som slankekost til overvægtige hunde og katte. Under besøget kan du eventuelt samtidig få vejet din hund eller kat og få gode råd vedrørende det fortsatte vægtkontrolprogram. Mængden af foder pr. dag fremgår af emballageteksten på de pågældende fuldfodertyper.

Enkelte hunde og katte nægter at indtage fuldfoder som slankefoder, ligesom enkelte dyreejere insisterer på at lave maden selv. Det er bestemt ikke lettere eller bedre end et velafbalanceret vægtreducerende fuldkost produkt. Længere nede er der forslag til en vægtreducerende foderplan for henholdsvis hunde og katte.

Forebyggelse af overvægt

Hvalpe og killinger eller unghunde og -katte, som er blevet overfodrede og overvægtige under deres opvækst, har betydelig sværere ved at tabe sig og holde idealvægten, end hunde og katte som er blevet overvægtige som voksne.

Følg derfor dyrlægens fodringsanbefalinger lige fra hvalpealderen. Det er vigtigt at du overvåger vægten på din hund eller kat i voksealderen og sikrer dig, at den ikke bliver for kraftig og ikke vokser for hurtigt.

Hvis din opdrætter har vækstkurver for moderen eller faderen kan du sammenligne og sikre dig, at din hund eller kat ikke “overskrider” deres tilvækst.

Behandling af overvægt

Undersøgelse for sygdomme:
Før en egentlig handlingsplan for et vægttab fastlægges, kan det være en god ide, at du hos din dyrlæge sikrer dig, at sygdomme ikke er en medvirkende årsag til overvægten.

Hvis dyrlægen har mistanke om f.eks en stofskiftesygdom – sukkersyge eller lignende – kan dette undersøges ved en enkel blodprøve.

Det handler først og fremmest om et kontrolleret kalorieindtag altså at justere den mængde mad og godbidder din hund får.

Din dyrlæge kan rådgive dig om det mest adapterede foder til din hund og hvilken mængde mad, din hund skal have.

Derudover skal din hund motioneres. Dette kan gøres ved at gå ture, lege, introducere legetøj og aktiviteter, som kan stimulere din hund.

Hvis du er tvivl, om din hund er overvægtig eller hvis du har brug for råd angående vægttab hos hunde, er du velkommen til at ringe til din dyrlæge.

Øget aktivering/motionering

For at øge kroppens forbrænding af næringsstofferne, er det mindst ligeså vigtigt at sørge for en øget aktivitet hos din hund eller kat, som at lægge fodringsvanerne om.

Ændring af fodringsplanen

Et godt og enkelt råd er at nedsætte den daglige fodermængde med 40% for hunde og 34% for katte og at ophøre med at give godbidder.

Rådet virker hos enkelte, men ofte resulterer det i et uudholdeligt tiggeri på grund af en øget sultfornemmelse og mangel på “belønninger”.

Hos dyrlægen forhandles fuldfoderprodukter i såvel tørfoder som dåsemad, udviklet specielt som slankekost til overvægtige hunde og katte.

Under besøget kan du eventuelt samtidig få vejet din hund eller kat og få gode råd vedrørende det fortsatte vægtkontrolprogram. Mængden af foder pr. dag fremgår af emballageteksten på de pågældende fuldfodertyper.

Enkelte hunde og katte nægter at indtage fuldfoder som slankefoder, ligesom enkelte dyreejere insisterer på at lave maden selv.

Det er bestemt ikke lettere eller bedre end et velafbalanceret vægtreducerende fuldkost produkt. I skemaerne på midtersiderne er der forslag til en vægtreducerende foderplan for henholdsvis hunde og katte.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Vægtreducerende diætplan til hunde

  • Magert oksekød: 115 gr
  • Gulerødder: 310 gr
  • Grønne Bønner: 270 gr
  • Hytteost: 75 gr
  • Dikalcium Fosfat: 1½ tsk
  • Yderligere kosttilskud: et vitaminpulver med mikromineraler

Daglig doseringsvejledning til hunde

Idealvægt: Gram diætfoder:

1 kg. 116
2 kg. 213
3 kg. 305
4 kg. 393
5 kg. 477
6 kg. 560
7 kg. 642
8 kg. 721
9 kg. 800
10 kg. 879
11 kg. 955
12 kg. 1032
13 kg. 1107
14 kg. 1181
15 kg. 1255
16 kg. 1328
17 kg. 1401
18 kg. 1473
19 kg. 1545
20 kg. 1617
21 kg. 1687
22 kg. 1758
23 kg. 1828
24 kg. 1898
25 kg. 1967
26 kg. 2037
27 kg. 2105
28 kg. 2174
29 kg. 2242
30 kg. 2310
31 kg. 2377
32 kg. 2445
33 kg. 2512
34 kg. 2579
35 kg. 2645
36 kg. 2712
37 kg. 2778
38 kg. 2844
39 kg. 2910
40 kg. 2975

Vægtreducerende diætplan til katte

  • Kalvelever: 565 gr
  • Ris: 175 gr
  • Hvedekimolie: 1 tsk
  • Kalcium Karbonat: 1 tsk
  • Yderligere kosttilskud: Et vitaminpulver med mikromineraler

Daglig doseringsvejledning til katte

Idealvægt: Gram diætfoder:

2 kg 70
3 kg 95
4 kg 125
5 kg 155
6 kg 162
7 kg 189
8 kg 217
9 kg 244

Generelle råd vedrørende diætplanen

  • Kødet eller leveren afpudses for evt. fedt og koges. Fedt i kogevandet afskummes. Grøntsagerne dampes. Hytteost og vitamin/mineraltilskud blandes i det afsvalede foder.
  • Dagens fodermængde fordeles på 3 måltider.
  • Lad hunden eller katten indtage måltiderne alene
  • Hold hunden eller katten borte mens familien indtager deres måltider.
  • Tilstræb et vægttab på omkring 10% pr. måned.
  • Hvis hunden eller katten ikke taber sig i løbet af en måned, reduceres dagsdoseringen med 20%.
  • Godbidder bør helst helt undgås eller giv hvis absolut nødvendigt slankegodbidder (købes hos dyrlægen eller fremstilles ved bagning af ovennævnte hjemmelavede slankemad) og reducer den daglige fodermænde tilsvarende.
  • Kræsne dyr kan lokkes til at spise slankefoderet, hvis det opvarmes.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.