Diskusprolaps hos hunde

Diskusprolaps er en alvorlig lidelse i rygsøjlen, der altid kræver dyrlægebehandling.

Den rammer især mindre hunderacer som gravhund, pekingeser og beagle. Den optræder både i den midterste del af ryggen og i halsen.

Sygdommen giver smerter og lammelser, og symptomerne er meget forskellige, fra lette bevægelsesforstyrrelser over stærke smerter til total lammelse af især bagparten.

Discusproloaps hund

Uanset sygdommens sværhedsgrad er det vigtigt at bringe patienten til dyrlæge hurtigt.

Ved en diskusprolaps falder den centrale del af en båndskive frem.

Båndskiverne er en slags bruskskiver, der udgør ledforbindelserne mellem rygsøjlens lange række af små knogler, ryghvirvlerne.

Disse båndskiver består yderst af en ring af brusk og seje bindevævstråde, arrangeret i cirkelmønster.

Med alderen bliver båndskivens ring mere skør. Man taler om, at båndskiven degenererer.

Hos nogle hunderacer (f.eks. gravhund, pekingeser, beagle) starter der tilmed tidligt i livet en ændring af den centrale del af skiven.

Dens oprindeligt geléagtige karakter forandres til det mere bruskagtige, og der kan også ske en forkalkning af den. Den centrale del mister herved sin eftergivelighed, så ringen svækkes yderligere og tilsidst kan briste.

Symptomerne opstår, når båndskiven brister og den centrale del trænger ud og trykker på rygmarv eller nerverødder. Sygdommens sværhedsgrad afhænger af antallet af sprængte eller delvis sprængte båndskiver, hvor hurtigt de sprænges, og hvor meget de trykker på rygmarv eller nerverødder.

Diskusprolaps optræder i ca. 85 % af tilfældene i den midterste del af ryggen, mens ca. 15% optræder i halsen.

Hos de udsatte racer kan lidelsen opstå allerede i 3 – 6 års alderen. Hos andre racer ses den senere, typisk i 6 – 8 års alderen. Sygdommen kan ikke forebygges ved at undgå voldsom leg eller færdsel på trapper. Det skyldes, at degenerationen af båndskiverne sker, uanset hvordan hunden motionerer.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Diagnose

Dyrlægen stiller diagnosen ved en klinisk undersøgelse af hunden, kombineret med en alm. røntgenfotografering af hvirvelsøjlen og i visse tilfælde kontrastundersøgelse, MRI eller CT scanning.

Medicinsk behandling

Første gang, hunden har et lettere tilfælde af diskusprolaps, vil behandlingen bestå i at holde den i absolut ro.

Det sker bedst i et lille bur, helst så lille, at hunden ikke kan hoppe op ad siderne. Denne behandling understøttes af forskellige former for medicin.

De første dage af behandlingen bør foregå under indlæggelse. Derefter kan patienten sendes hjem. I hjemmet skal hunden opholde sig i det lille bur i to til fire uger.

Den må kun luftes kortvarigt i snor. Ved en tilfredsstillende bedring kan patienten starte genoptræningen efter bur-perioden.

Ved denne behandling vil de fleste lette tilfælde komme sig fuldstændigt efter det første anfald.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Kirurgisk behandling

Ved gentagne lette tilfælde og ved de alvorlige tilfælde af diskusprolaps er behandlingen kirurgisk. Der kan foretages to typer operationer for sygdommen: Indgreb, der forebygger prolaps og indgreb, der fjerner trykket fra prolapsen på rygmarven eller nerverødderne. Man vil ofte udføre begge typer indgreb samtidig.

Efter operationen bør patienten være indlagt, indtil den kan gå. Det er ligeledes vigtigt, at den selv kan komme af med urin og afføring. I efterbehandlingen efter operation er der en vigtig forskel fra den medicinske behandling: Så snart, hunden kan tåle det, skal der startes en forsigtig genoptræning.

Det er vigtigt, at de trykfjernende indgreb foretages tidligt i sygdomsforløbet.

Så hvis din hund får smerter fra ryg eller hals, eller får lammelser i bagpart eller ben, så søg dyrlæge snarest muligt!

Rygsøjlen er opbygget som en lang række af små knogler, ryghvirvlerne. Disse består nederst af hvirvellegemerne, der indbyrdes er forbundet med båndskiverne. Øverst består de af hvirvelbuerne, der tilsammen danner en kanal, hvori rygmarven med dens nerverødder løber.

Spørgsmål til hunde med Diskusprolaps

Når ens hund får stillet denne diagnose, melder der sig straks en række praktiske spørgsmål:

Kan hunden blive helt rask?

Ja mange, men mange hunde vil have tilbøjelighed til at få lidelsen flere steder i ryggen. Svaret på spørgsmålet afhænger derfor af lidelsens sværhedsgrad.

Hvor længe vil den være syg?

To til otte uger. Der er stor variation, fordi svaret afhænger af lidelsens sværhedsgrad og af den valgte behandlingsmetode.

Kan jeg selv passe patienten i hjemmet?

Ja, efter afsluttet dyrlægebehandling. Mange af disse patienter skal behandles under indlæggelse i nogle dage.

Det er f.eks. vigtigt, at de selv kan komme af med urin og afføring, før de sendes hjem. I hjemmet kan der blive tale om en periode, hvor hunden skal holdes i absolut ro – i de lettere tilfælde.

I de svære tilfælde, hvor der er lavet en kirurgisk behandling, er det vigtigt med forsigtig motion for at genoptræne ryggens muskler.

Kan hunden få sygdommen igen?

Ja. Der kan dog i mange tilfælde tilbydes en forebyggende kirurgisk behandling.

Er det en dyr behandling?

I lettere tilfælde, der behandles medicinsk – nej.

I sværere tilfælde med kirurgisk behandling og ved længere tids indlæggelse – ja. Hvis hunden er sygeforsikret, vil forsikringen dække en stor del af udgifterne.

Alt dette vil dyrlægen kunne orientere mere nøjagtigt om efter at have undersøgt patienten.

Det lette tilfælde

I lette tilfælde af diskusprolaps er symptomerne en svag forstyrrelse af balanceevnen, nedsatte reflekser og svage smerter.

I disse tilfælde vil dyrlægen ofte foreslå en medicinsk behandling, og at patienten holdes i absolut ro.

Dette sker bedst i et lille bur.

Det svære, alvorlige tilfælde

I alvorlige tilfælde af diskusprolaps er symptomerne lammelser, så hunden ikke kan gå men slæber bagbenene efter sig.

Der er store forstyrrelser af følesans og reflekser i bagbenene. Der kan også være lammelse af urinblæren og endetarmen. Herved kan der let opstå blærebetændelse og forstoppelse.

Desuden er der generelt stærke smerter. I disse tilfælde – ligesom i gentagne lette tilfælde – vil dyrlægen som regel foreslå en kirurgisk behandling.

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Gode råd til diskusprolaps og skæv rygrad?

Spørgsmål:

Hej… Vi har en Labrador på 3 år. For et halvt år siden fik at vide han har en diskuprolaps og skæv rygrad.. ved ikke hvornår han har fået det og hvordan.. Vi overtog ham nemlig kun for et halvt år siden.. Han få nu kun 2 små tur dagligt og 2* metacam svarene til 20 kg altså i alt svarene til 40 kg dagligt.. han vejer godt nok 36 kg.

Fortiden har han det godt, når han bare ikke bliver for vild… men ved godt at der på et tidspunkt bliver flere problemer. Vores spørgsmål, er der andet man kan gøre, nogen gode råd?

Håber på hjælp..

Hilsen Anika og Brian

Svar:

Kære Anika og Brian,

Først og fremmest vil jeg gerne rose jer for, at I har givet Lucky et godt hjem – det er ikke altid let for en voksen hund at finde en ny familie, og især ikke hvis den har et kronisk sygdomsproblem.

Nu ved jeg ikke, hvor i rygsøjlen han har haft en diskusprolaps, eller hvordan hans ryg er skæv, men jeg går ud fra at det er undersøgt efter alle kunstens regler.

Jeg har selv haft gode erfaringer med den smertestillende medicin I bruger, men hvis der er et behov for permanent smertebehandling, eller hvis jeg ikke føler at smerten kan dæmpes nok med medicinen, anbefaler jeg brugen af guld-akupunktur.

Ved denne behandling indfører dyrlægen små 24 karat guldstykker i akupunkturpunkterne. Dette skal ske meget præcist og foregår derfor under fuld bedøvelse.

Med guld-akupunktur-behandlingen skaber man en blokering af smerteimpulserne, og derudover sker der en konstant frigørelse af kroppens egne cirkulerende smertestillende stoffer til blodet.
Desuden mener man, at guld-akupunkturen kan hjælpe på en 3. måde. Kronisk syge led (hos Lucky dem i hans ryg) får en negativ ion-ladning.

Kroppen vil forsøge at neutralisere den negative ladning ved at tiltrække positive kalk ioner hen til leddet. De positive ioner aflejres omkring leddet og kan give anledning til yderligere smerte. Guld-akupunkturen ophæver denne negative ladning, så der ikke sker yderligere knogleaflejringer omkring leddet.

Der kan være en midlertidig let forværring dagen efter behandlingen, men indenfor den første uge vil de fleste allerede være smertefri og ikke længere behøve smertestillende medicin.

Få dyr reagerer langsomt på behandlingen, og disse vil bedres i løbet af de første 4-6 uger. I tilfælde, hvor der er tale om meget syge led, kan der gå op til 6 mdr., før den endelige effekt kan vurderes.

Udover denne behandling vil jeg anbefale jer at holde Lucky slank som en ål – og ja, jeg ved godt at han er en labrador- men det er en god ide at I arbejde på altid at kunne mærke hans ribben ved at glide hænderne over hans brystkasse.

Det kan være en god ide at bruge motion der styrker ryggen – så som almindelige regelmæssige gåture, svømning evt. brug af en water-walker.

Du kan også styrke ham igennem fodringen ved at bruge et produkt, der styrker alle hans led.

Jeg har personligt gode erfaringer med Prescription diet J/D light, men det skal jeres dyrlæge ordinere til jer.

Du kan også tale med din dyrlæge om at give et dagligt tilskud af glucosamin, som virker bruskopbyggende og derved gavner hans led.

Jeg håber I får rigtig mange gode år sammen.

Bedste hilsner fra Paulette

Kurv

Akut skadestue
Artikel oversigt
Diskusprolaps hos hunde
Artikel navn
Diskusprolaps hos hunde
Beskrivelse
Diskusprolaps er en alvorlig lidelse i rygsøjlen, der altid kræver dyrlægebehandling. Den rammer især mindre hunderacer som gravhund, pekingeser og beagle. Den optræder både i den midterste del af ryggen og i halsen.
Forfatter
Udgivet af
Curapet
Udgiver logo
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.