Tandsygdomme hos hunde og katte
Som med mange andre sygdomme, gælder det også for tandsygdomme, at jo før de behandles eller begrænses, des nemmere er det senere at kontrollere dem.
Et godt resultat afhænger i høj grad af at ejeren i samarbejde med dyrlægen får tilrettelagt en forebyggende behandlingsplan.
Børste tænder på hunden
Her vælges der ofte metode afhængigt af hvor samarbejdsvillig hunden/katten er. Det optimale er dagligt at rense tændernes overflade, hvor tænderne gnides med en finger med et stykke gaze eller stof vædet med mundrens.
Herved fjernes bakteriebelægningerne og mundrensevæsken trænger ind i tandmellemrum og dræber bakterier der.
Sådan børster du tænder på din hund
- Køb 1 hundetandbørste, der kan sættes på din finger, og brug hundetandpasta
- Hold støttende om hundens næseryg og løft læben, børst i rolige bevægelser hundens for-, hjørne- og kindtænder. Hold med let hånd hundens mund lukket og børst de inderste kindtænder med cirkelbevægelser. Børst ydersiderne, og lad hundens tunge klare rengøringen af indersiden
- Træn i korte sekvenser
- Ros hunden, mens du børster
- Tjek hundens tænder regelmæssigt og børst efter behov
Er det ikke muligt findes der til hunde et specielt tandstensforebyggende fuldfoder, som alene bevirker en reduktion af tandstensdannelsen på 60 – 80 %.
Selv med disse forskellige muligheder, vil der være en del, både hunde og katte, som har behov for jævnligt at få renset deres tænder, typisk ca. en gang årligt.
Et godt resultat afhænger i høj grad af at ejeren i samarbejde med dyrlægen får tilrettelagt en forebyggende behandlingsplan.
Her vælges der ofte metode afhængigt af hvor samarbejdsvillig hunden/katten er. Det optimale er dagligt at rense tændernes overflade, hvor tænderne gnides med en finger med et stykke gaze eller stof vædet med mundrens.
Herved fjernes bakteriebelægningerne og mundrensevæsken trænger ind i tandmellemrum og dræber bakterier der.
Er det ikke muligt findes der til hunde et specielt tandstensforebyggende fuldfoder, som alene bevirker en reduktion af tandstensdannelsen på 60 – 80 %.
Selv med disse forskellige muligheder, vil der være en del, både hunde og katte, som har behov for jævnligt at få renset deres tænder, typisk ca. en gang årligt.
Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00
Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook
Sygdomstegn
Ud over de tidligere nævnte tegn på tandsten eller paradentose, bør enhver ændring af hundens æde- og drikkevaner lede tankerne i retning af en mundehulelidelse.
Det kan f.eks. være unormal savlen, hævelse af under- eller overkæbe, at hunden ikke vil æde bestemte fødeemner, eller at den taber tænder.
Undersøgelser
De fleste dyrlæger foretager i forbindelse med den årlige vaccination et generelt sundhedseftersyn, som også omfatter en undersøgelse af sundhedstilstanden i hundens eller kattens mund.
Her opdages de fleste tandproblemer, men i stigende grad bestilles der tid til tandbehandling, ganske som hos tandlægerne.
Behandlingen udføres efter de samme retningslinier og principper som hos mennesker, og efter behov foretages yderligere undersøgelser, som blandt andet røngten- eller blodundersøgelser.
For eksempel kan nedsat nyrefunktion eller generelt dårligt immunforsvar betyde øget risiko for udvikling af paradentose.
Hvorfor får dyrene paradentose?
Tandsten og senere paradentoser udvikles ved at de bakteriebelægninger – plak – som dannes på tandoverfladerne ikke fjernes eller ikke kontrolleres af hundens eller kattens eget “forsvarssystem”.
I disse bløde belægninger sker der nogle kemiske ændringer, blandt andet falder pH-værdien (surhedsgraden) og der aflejres salte fra spyttet. Disse hårde aflejringer, er den egentlige tandsten, og de irriterer tandkødsranden, som bliver rød og hævet og ofte bløder, selv ved let berøring.
Efterhånden breder disse belægninger sig op under tandkødet og til sidst når de kæbeknoglen, som langsomt nedbrydes – tanden bliver løs og falder ud.
Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig det ubehag der følger med en eller flere løse tænder i munden.
Behandlinger og forebyggelse
Behandlingen består af en grundig tandrensning med ultralyd og efterfølgende polering af tænderne.
Hvis der er nogle løse tænder, som skønnes ikke at kunne fungere tilfredsstillende fremover, trækkes de ud, da både hunde og katte sagtens kan undvære en eller flere af deres tænder.
I forbindelse med behandlingen gives der ofte antibiotika for at rense mundhulen helt for sygdomsfremkaldende bakterier.
Når behandlingen er overstået bør der i samarbejde med dyrlægen laves en plan for, hvordan nye problem forebygges.
Planen vil indeholde tandrens med rensevæske og eventuelt speciel foder, som det er beskrevet ovenfor.
Andre tandsygdomme
Her skal kort beskrives en række andre sygdomme, hvor det for nogle gælder at de kræver en specialiseret behandling.
Dette vil for mange dyrlæger betyde at patienten bliver henvist til nærmeste dyrlæge med speciel erfaring indenfor netop dette område.
Tilbageholdte mælketænder
Visse hunderacer, især små hunde, taber ikke af sig selv mælketænderne. Oftest er det hjørne -og fortænder, der bliver siddende.
Behandlingen er udtrækning af de berørte tænder.
Epulis – forvokset tandkød
Epulis er en form for godartede svulster i tandkødet, hvor det forvoksede tandkød i de værste tilfælde generer hunden og bør så selvfølgelig fjernes ved en mindre operation.
Især ældre hunde angribes og specielt hyppigt boxere, men det ses dog hos alle racer.
Frakturer – brud på tænder
I forbindelse med ulykkestilfælde, slagsmål og bid, sker det ikke sjældent at en eller flere tænder brækker.
Ved mindre brud, hvor nerven ikke berøres, kan man ofte undlade behandling, da eventuelle smerter som regel forsvinder i løbet af få uger.
Ved større brud, hvor nerven er berørt og det ofte bløder fra tanden, bør det i hvert enkelt tilfælde nøje vurderes, om tanden kan og skal bevares.
Skal den ikke det, trækkes resterne af tanden ud. Skal den bevares kræver det en rodbehandling og plombering, hvilket ofte kræver en henvisning.
Uopdagede alvorlige tandskader, fører uden behandling ofte til at hunden eller katten udvikler en tandbyld, hvilket er yderst smertefuldt og i yderste konsekvens kan føre til knoglemarvsbetændelse, som kan være langvarigt at behandle.
Caries – huller i tænderne
Caries forekommer hos hunde af og til, men i langt mindre grad end hos mennesker. Det opdages oftest, når hunden får tandrensning, eller er bedøvet i anden anledning, og ses mest i de største kindtænder i både over -og undermund.
Er hullet ikke for stort, bør tanden plomberes. Er hullet stort eller er der kommet en tandbyld, bør tanden trækkes ud.
Hos katte findes der en speciel form for caries, hvor der langs med tandkødsranden, ofte under tandstensbelægningerne, sker en nedbrydning af emaljen og der dannes et hul.
Hvis dette konstateres i tide, kan der laves en plombering af hullet, men hvis hullet er nået ind til tandens nerve, hvilket er særdeles smertefuldt for katten, er den eneste behandling at trække den eller de angrebne tænder ud. Ofte er der flere tænder angrebet.
Praktiske oplysninger
Stort set alle tandbehandlinger hos hunde og katte foregår under fuld narkose.
Derfor gælder alle sædvanlige forholdsregler i forbindelse med bedøvelse, specielt skal nævnes faste i – såvidt muligt – 12 timer før narkose og rolige omgivelser efter opvågning.
Tag specielt hensyn til dyret, hvis der er smerter efter behandlingen. Snak med dyrlægen om eventuel smertestillende medicin de første par dage.
-
Adaptil druftspreder med flaske 48 ml
713,70 kr. -
#1 Flåt- og loppestopper
475,00 kr. -
Adaptil duftspreder refill, flaske
149,50 kr. – 266,50 kr. -
Adaptil Halsbånd 70 cm
367,16 kr. -
ADAPTIL halsbånd, der dæmper stress hos lille hvalp & unghund
367,16 kr. -
ADAPTIL refill. Tryghedsferomoner til alle hunde
266,50 kr. -
ADAPTIL-Tryghedsferomoner. Diffusor.
713,70 kr. -
ADAPTIL. Beroligende spray 60 ml.
238,83 kr. -
ADAPTIL.Halsbånd, der dæmper stress hos stor hvalp & unghund
367,16 kr. -
Advantage pour-on Vet, til hund, 0-4 kg
-
Advantage pour-on Vet, til hund, 10-25 kg
-
Advantage pour-on Vet, til hund, 25-40 kg