Dårligt hjerte hos hunde

Omkring 25 pct. af alle hunde vil på et eller andet tidspunkt i livet vise tegn på nedsat hjertefunktion, og omkring 10 pct. af alle dødsfald skyldes hjertefejl.

Heldigvis har vi i dag gode muligheder for på et tidligt tidspunkt at afsløre hjertesygdommene og sætte ind med et af de mange effektive medikamenter, der kan begrænse generne ved sygdommen.

Hund dårligt hjerte

Hvis en hund har dårligt hjerte, kan det undertiden blive nødvendigt at begrænse dens fysiske aktivitet og bruge et eller flere hjertemedikamenter. Behandlingen skal afpasses i forhold til den enkelte hunds sygdomsproblemer.

Hundens fremtid afhænger af sygdommens sværhedsgrad og hvor tidligt, den kommer under behandling. Næsten alle hjertesygdomme er kroniske og fremadskridende, og hunden må som regel behandles med medicin resten af livet.

Det er vigtigt at give det korrekte foder til hunde med dårligt hjerte. Foderet skal have et lavt saltindhold da det begrænser væskeansamling i kroppen.

Desuden skal det være let fordøjeligt og give så få affaldsstoffer som muligt, da hjertesygdommen ofte medfører nedsat funktion af lever og nyre. Foderet må heller ikke indeholde flere kalorier end nødvendigt, da overvægt forværrer hjerteproblemet.

Kogte ris, grønsager uden salt, lyst kød og fisk og spiseolie er velegnet til hunde med dårligt hjerte. Hos dyrlægen fås specialfremstillede hjertediæter der er tilpasset hjertepatientens behov.

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Er du klient hos Curapet eller Nærum dyreklinik, er du velkommen til at ringe til os på Tlf. 45 41 19 00 og få svar på dine spørgsmål, eller bestille tid til en konsultation.

Sygdomstegn

“Dårligt hjerte” betyder, at hjertet ikke er i stand til effektivt at pumpe blodet rundt i kroppen. Kroppen bliver derfor ikke forsynet med den nødvendige mængde ilt og næringsstoffer.

I svære tilfælde opstår der væskeudsivning og hævelse i kroppen. Der kan komme “vand i lungerne”, som giver anledning til hoste og åndedrætsbesvær, og der kan optræde “vand i bughulen”, som viser sig ved en blød afrundet udspiling af underlivet.

Hunden vil ofte være træt og uoplagt og uvillig til at gå den sædvanlige tur. Måske bliver hunden forpustet og blå på tungen i forbindelse med anstrengelse. Måske optræder der kortvarige besvimelsesanfald.

Fordøjelsesorganerne og nyrerne lider også under den dårlige blodcirkulation. Hunden mister appetitten og begynder måske at tabe sig.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Undersøgelser

Hvis hunden viser nogle af disse sygdomstegn, er der grund til at mistænke den for at have en hjertefejl, og det er tilrådeligt, at få hunden nærmere undersøgt.

Røntgenundersøgelse af brystkassen vil vise, om hjertet har ændret størrelse, og om blodcirkulationen i lungerne er forstyrret.

Undertiden vokser hjertet i størrelse inden sygdommen har vist sig ved andre synlige sygdomstegn.

Elektrokardiografi (EKG) fortæller om rytmeforstyrrelser, og er en vigtig hjælp ved efterkontrol og styring af behandlingen.

Blod og urinundersøgelse giver værdifulde oplysninger om hjertesygdommens indflydelse på de andre organers funktion.

Hvad er “dårligt hjerte”?

Hjertet består af 2 næsten symmetrisk halvdele – højre og venstre hjerteside.

Hver hjerteside er igen delt i 2 adskilte kamre. Et system af hjerteklapper sikrer, at blodet strømmer den rigtige vej gennem hjertet.

Højre hjerteside pumper blodet gennem lungerne, og venstre hjerteside pumper blodet rundt i den øvrige del af legemet.

Begge hjertesider arbejder i samme takt, og rytmen styres af et selvstændigt system af nervevæv i hjertemusklen.

“Dårligt hjerte” er en tilstand, hvor hjertet ikke kan pumpe blodet tilstrækkeligt rundt i kroppen.

Inden da begynder hjertet at vokse i størrelse eller får tykkere vægge, og på den måde kan der endnu en tid opretholdes tilstrækkelig pumpefunktion.

Undertiden begynder hjertet at arbejde hurtigere, dvs. at pulsen bliver hurtigere. Nyrerne reagerer på den dårlige hjertefunktion ved at tilbageholde vand og salte i kroppen. Derved bliver den cirkulerende blodmængde større.

Disse nødforanstaltninger giver hjertet en håndsrækning til at forbedre pumpefunktionen, men som regel er det en kortvarig hjælp.

Undertiden medfører hjertesygdommen, at hjertets rytme kommer ud af kontrol. Hjertet kan slå for hurtigt eller for langsomt, slå “ekstraslag” eller “flimre”. Så er tilstanden virkelig alvorlig.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Jack Russel hvalp med et lille sus ved hjertet

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg har fået mig en dejlig Jack Russel hvalp på 4 mdr., men hun har et lille sus ved hjertet.

Vil hører om jeg skal tage meget hensyn til hende, f.eks. kost, motion eller godbidder.

Og er det noget jeg skal have tjekket op ved dyrlægen oftere end normale tjek.

Kh Louise

Svar:

Kære Louise,

Tillykke med din dejlige nye hvalp.

Hundehvalpe kan have mange forskellige medfødte hjertelidelser, og de kan være af mere eller mindre alvorlig karakter.

Mange medfødte hjertefejl er også arvelige – men jeg har ikke fundet nogen arvelige hjertefejl hos Jack Russel Terrier.

Medfødte hjertefejl kan være hul i hjertets skillevæg, mangelfuld lukning af fosterkar, fejl ved hjerteklapperne, forsnævring af hjertes store blodkar mf.

Når dyrlægen undersøger de små hvalpe ved 6 til 8 ugers alderen, kan der i nogen tilfælde høres en hjertemislyd, som forsvinder inden hvalpen er ca. 4 mdr. Gammel.

Har hvalpen stadig en hjertemislyd efter 4 måneders alderen, skal årsagen findes ved en hjertescanning og evt. røntgen.

Når diagnosen foreligger, kan dyrlægen udtale sig om prognosen for lidelsen, om det er nødvendigt med medicin eller kirurgi, samt hvilke forholdsregler man som ejer skal foretage sig mht. pasning og pleje.

Derfor vil jeg anbefal at du hurtigst muligt får foretaget en hjertescanning af en dyrlæge med speciale i scanninger af hjerter, så du kan få den rette rådgivning om, hvordan du bedst passer hende.

Du er velkommen til at ringe til mig på telefon 45411900 mellem 7.30 og 9.00, så kan jeg give dig navnene på dem, jeg ville anbefale til at foretage scanningen.

De bedste hilsner fra Paulette

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.