Sterilisering og kastrering af hunde (neutralisering)

Dyrlægen anbefaler – Neutralisering

Det er vigtigt tidligt at tage aktivt stilling til, om man ønsker hvalpe eller killinger.

Hvis du ønsker hvalpe eller killinger, kan det være en god ide at beskytte mod graviditet, indtil I er klar til familieforøgelsen.

Der findes mange forskellige produkter og metoder, så få en snak med dyrlægen om, hvad der passer bedst til din hund.

Dyrlægen anbefaler neutralisering

Hunhunden

Hos tæver er fordelene ved neutralisation mange, og indebærer at man bl.a. mindsker risikoen for kræft i æggestokkene, vaginaltumorer samt mælkekirtlerne markant, særligt hvis neutralisationen udføres tidligt i hundens liv. Derudover undgår man risikoen for livmoderbetændelse, som ses hos mange ikke neutraliserede tæver og kan ende med at være livstruende og akut behandlingskrævende. Man undgår ligeledes risikoen for uønsket drægtighed og falsk drægtighed.

Læs mere om netralisering af hunhunden

Hanhunden

Fordelene ved neutralisering af hanhunde er, at man mindsker risikoen for at udvikle forstørret prostata, som kan medføre urinvejsproblemer og betændelse i prostata, derudover mindskes risikoen for testikeltumorer og betændelse i testiklerne. Ligeledes formindskes risikoen for dannelse af perineale adenomer, som er tumordannelse omkring analområdet, der er afhængig af kønshormoner.

En anden årsag hos hanhunden til at vælge neutralisation kan være temperament eller adfærd, da kastration kan medføre en roligere hund, og at kønsdriften falder. Hanhunden kommer af med den stress, der er forbundet med markering af territorium og dominans, samt når en tæve i nærheden er i løbetid, som kan medføre strejfen, hyperseksualitet og urinmarkering.

Læs mere om kastrering af hanhunden

Hvad er proceduren?

Ved sterilisation af tæver fjerner man hundens æggestokke og livmoder. Hos hanhunde fjerner man begge testikler. Begge operationer gøres selvfølgelig i fuld narkose, og hundene bliver smertedækket under operationen, og dagene der følger operationen.

Jo tidligere i hundens liv indgrebet foretages, jo lettere og hurtigere kommer de sig. Herefter mister de evnen til at formere sig, og tæven kommer ikke længere i løbetid. Man bør dog vente til efter tævens 1. løbetid og efter hanhunden er kønsmoden med neutralisation.

For hanhunden findes også et alternativ til den kirurgiske kastration, som er en kemisk kastration. Dette kan være en god ide at afprøve, for hunde man ønsker at kastrere grundet adfærdsmæssige problemer. Hunden får et lille implantat under huden i nakkeskindet, hvorefter den har effekt i enten 6 måneder eller 12 måneder, afhængig af hvilket implantat man vælger.

Er der ulemper?

Hvis man vælger at neutralisere sin hund, skal man selvfølgelig altid opveje fordele ift. ulemper.

En neutralisation er en operation, der kræver narkose, som altid har en lille risiko forbundet hermed. I er meget velkomne til at snakke med jeres dyrlæge, om de risikoer der er forbundet. Indgrebet er større hos tæver, sammenlignet med kastration hos hanhunde.
Derudover er der lille evidens for, at tæver kan komme til at lide af inkontinens, men det kan som regel behandles med godt resultat. I visse tilfælde kan neutraliserede hunde få ændret pelskvalitet.

Hunde der bliver neutraliseret, har en tendens til at blive lettere overvægtige som følge af at kønshormonerne, som deltager i reguleringen af både sultfornemmelsen og stofskiftet, ikke længere frisættes. Overvægtige hunde har en større risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, hjerte- og cirkulationsforstyrrelse og ledsygdomme. Derfor er det vigtigt før eller i forbindelse med neutralisering at kontrollere hundens energiindtag og ved behov mindske portionsstørrelsen og/eller skifte til lavenergifoder.

Motion er også et godt forebyggende middel mod overvægt både for intakte og neutraliserede hunde.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Sterilisering af hunhunde

Hvis du ikke ønsker hvalpe, vil vi råde dig til at lade din tæve sterilisere.

På den måde undgår du senere problemer med uønskede parringer, aborter, brystkræft og livmoderbetændelse. Jo tidligere i dyrets liv, indgrebet foretages, jo lettere og hurtigere kommer de sig.

For hunde ved 9 til 12 mdrs. alderen.

3 gode grunde til at få steriliseret din hunhund

Hvis du ikke skal avle på din hundhund, er der mange gode grunde til, at du bør få hende steriliseret, og gerne tidligt, her får du 3 af dem:

1. UNDGÅ LØBETIDER OG UØNSKEDE PARRINGER

De fleste hunhunde vil være mest modtagelige for parring 10-12 dage efter løbetids start. Du skal dog være påpasselig i hele løbetiden, hvis du ikke ønsker hvalpe (med hvem som helst).

Hanhundene er altid potentielt i løbetid, og de er klar, når hun er klar. Du kan ikke regne med, at du kan lukke din hunhund ud i haven, selvom den er indhegnet. Hække og hegn kan forceres, når blot færten af god timing er stor nok.

Desuden er der variationer hos den enkelte hunhund, og nogle er ikke så tydelige i løbetid eller er gode til at holde sig rene i blødningsperioden.

2. UNDGÅ HORMONPÅVIRKNING OG LIVMODERBETÆNDELSE.

Efter løbetiden er afsluttet, er der et par måneder, hvor kroppen stadig er påvirket af hormoner, og det hele skal falde til ro igen.

Det er i denne periode, at hun kan udvikle falsk drægtighed, hvor brystvævet kan blive mælkespændt og ømt.
Nogle hunde samler bamser som erstatningshvalpe, de nødig vil forlade og bliver unødigt psykisk påvirkede.

Det er samtidig den periode, hvor der er størst risiko for, at din hund udvikler livmoderbetændelse.

Ved den åbne form er der flåd fra kønsåbningen.

Den lukkede form er til gengæld lumsk, og derfor skal du søge dyrlæge, hvis din hund bliver sløv eller begynder at drikke mere. Der kan også være nedsat appetit, opkast eller tynd mave, skønt det er livmoderinfektionen, der er årsagen.

3. UNDGÅ KRÆFT

Gentagne løbetiders hormonpåvirkning kan forårsage kræftknuder i brystvæv og underliv, der siden kan sprede sig til andre organer.

Den bedste beskyttelse opnås, hvis din hund bliver steriliseret inden 2. løbetid; men det er aldrig for sent.

Sterilisationen foretages bedst, når din hund er i den hormonelle hvilefase, 3 måneder efter en løbetid.

Kastrering af hanhunde

Hanhunde neutraliseres for at undgå at de strinter, slås, strejfer, unødig aggression, hyperseksualitet, prostataproblemer og kroniske urinvejsinfektioner.

Hvis du har en hanhund, der ikke er kastreret, er du sjældent i tvivl, når der er tæver i løbetid. De fleste hanhunde vil være påvirket af det i en eller anden grad.

Udover forhudsbetændelse og aktiv kønsdrift kan testosteronaktiviteten hos den kønsmodne hanhund med tiden give anledning til behandlingskrævende tilstande.

PERINEAL-FISTLER

Det forekommer specifikt hos hanhunde. Der kan ses blødning og/eller betændt flåd, der tilsmudser bagenden. Der kan også opstå fækal inkontinens.

Kirurgisk fjernelse af fistlerne tidligt i forløbet anbefales, da risikoen for fækal inkontinens er størst ved de fremskredne tilfælde. Antibiotika ved infektion og god hygieJne er nødvendig ligesom dæmpning af hormonaktiviteten.

PERIANAL-ADENOMER

Det er en hankønshormon-afhængig tumordannelse i kransen rundt om numsen. 80-90% er godartede, men vi anbefaler histologisk undersøgelse, bortoperation og neutralisering enten ved kastration eller med implantat.

PROSTATAFORSTØRRELSE OG INFEKTION I PROSTATA

Det er smertefuldt og din hund vil være påvirket af tilstanden. Der skal smertestillende til og antibiotika ved infektion. Hormonaktiviteten skal nedsættes.

INFEKTION og KRÆFT I TESTIKLER

Det er ligeledes smertefuldt og kræver akut behandling.

Hvis din hund har tilbageholdte testikler, er kræftrisikoen større – også for at det ikke bliver opdaget i tide, hvis testiklen ligger i bughulen, hvor vi ikke kan holde øje med, om den ændrer sig.

Derfor er anbefalingen kastration, hvis din hunds testikler ikke er på plads, når den er udvokset.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Boxer tæve tisser i kurven om morgenen, kan det være sterilisationen?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Vores boxer – tæve på 1½ år blev steriliseret ved 11 mdr. Og er pludselig begyndt at vandaflade meget tidligt om morgenen i kurven en gang imellem.

Hun slikker sig uafbrudt for at gøre sig ren, men gør ikke tegn til hun skal ud, hvad hun eller altid har gjort, og stadig gør hele dagen igennem.

Er blevet tjekket for blærebetændelse.

Kan det have nogen forbindelse med sterilisationen eller er det blevet en dum vane ????

Pia

Svar:

Hej Pia,

Jeg er sikker på, at din boxer ikke har fået en dårlig vane med at tisse i kurven.

Det du oplever, er nok en bivirkning efter sterilisation.

Undersøgelser viser, at 4 til 20 % af de steriliserede tæver kan udvikle urininkontinens (ufrivillig vandladning).

Problemet opstår typisk 12 til 18 måneder efter operationen og problemet ses hyppigere hos boksere end andre racer.

I en undersøgelse af inkontinente tæver udgjorde boxerhunde 65 % af den samlede gruppe.

Der kan være flere forklaringer på at problemet opstår.

En årsag er, at blærens lukkemuskel svækkes efter operation, en anden kan være at blæren synker tilbage i bækkenet efter operationen.

Heldigvis er problemet let at behandle, men desværre er behandling nok nødvendigt resten af livet.

Behandlingen går ud på at gøre blærens lukkemuskel stærkere, så den bedre kan lukke af for urinen.

Stort set alle tæver responderer på medicinsk behandling og for de få tæver der ikke responderer, findes der en operation, hvor selve blæren trækkes frem i bughulen.

Det er vigtigt at du passer på hendes hud, som er irriteret af urinen der løber ud af hende uden hun kan styre det.

Jeg vil anbefale, at du vasker hende på maven med lunkent vand og derefter smører med en god Aloe Vera creme – gerne en hvor der er propolis i.

De bedste hilsner fra Paulette

Dyrlægens Butik

Åbningstider

Mandag til fredag
07:30 - 17:00

Mandag - Fredag
17:00-19:00 er der
åbent for akutte henvendelser

Lørdag 8:00 - 12:00
(fodersalg, emergency & convience)
Søndag LUKKET
Bestil tid: 45 41 19 00

Kurv

dankort

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.