Falsk drægtighed hos hund

Falsk drægtighed, kan dels være meget belastende for tæven og hendes familie og dels prædisponere for livmoderbetændelse.

Symptomerne er ikke lige udtalte hos alle tæver, men opstår i perioden efter løbetiden, som om tæven var blevet drægtig.

Midler til lindring af uro ved falsk drægtighed fås fra dyrlægens butik

Falsk drægtighed

Viser tæven symptomer på falsk drægtighed, vil den i de næste 2-3 uger være uligevægtig, deprimeret, og sandsynligvis ikke vil deltage i de normale familieaktiviteter.

Den kan lide af appetitløshed, gå rundt og pibe samt samle tøjdyr sammen i sin kurv.

Falsk drægtighed hos hund

Så hurtigt som symptomerne opstår, skal tæven til dyrlægen, for at få hjælp til at standse problemet.

Dyrlægen vil udover adfærden, være opmærksom på:

  • Forøgelse af hævelsen i mælkekirtlerne.
  • varme.
  • meget ømhed i området.
  • ændring af mælkens farve fra hvid til gullig
    – eventuelt med blod i,
  • feber.
Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Symptomer

Symptomerne på synlig falsk drægtighed ligner til forveksling symptomerne på slutstadiet af drægtigheden, bortset fra at tæven ikke nødvendigvis har lagt sig ud.

Der kan være forøget appetit, vægtforøgelse og forøget omfang af bugen, rastløshed, nedsat lyst til at motionere, spisevægring og tydelig yngelpleje, hvor tæven finder sko, strømper og andre mindre genstande, som den bruger.

Et meget almindeligt symptom er redebygning, hvor tæven finder et sted, ofte hundekurven, hvor den bygger et fødeleje.

De hyppigste symptomer er hævelse af den ydre kønsåbning, skeden, og hævelse af mælkekirtlerne med begyndende mælkeproduktion.

Der findes ingen sammenhæng mellem falsk drægtighed og nedsat forplantningsevne. Tværtimod er udviklingen af en synlig falsk drægtighed et tegn på, at tæven er meget forplantningsdygtig.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Årsager

Hos andre dyrearter end hunden, forsvinder drægtighedshormonet (progesteron) fra blodbanerne kort tid efter løbetiden (ægløsningen), hvis dyret ikke er blevet drægtigt.

På den måde kan organismen forberede sig på den næste løbetid. Hvis dyret er blevet drægtig i den foregående løbetid, bliver drægtighedshormonet i blodet i hele drægtighedsperioden.

Hos hundeslægten er der den forskel, at drægtighedshormonet fortsat kan bliver produceret fra æggestokkene, uanset om tæven er drægtig eller ej.

Den fortsatte produktion af drægtighedshormonet varer i ca. 61 dage efter løbetiden, og faldet i produktionen og andre hormonelle ændringer starter fødslen hos den drægtige tæve og giver falsk drægtighed hos den ikke drægtige tæve.

Behandling

Der findes en meget effektiv behandling, der kan afkorte perioden med falsk drægtighed. Symptomerne forsvinder hurtigt med behandling i 4 til 6 dage.

Man skal regne med at falsk drægtighed gentager sig efter næste løbetid.

Et yderligere problem, der kan opstå, er at tæven stimulerer mælkeproduktionen ved at slikke sig på patterne.

Det kan i værste fald føre til betændelse i mælkekirtlerne, hvilket kræver yderligere behandling.

Falsk drægtighed forekommer ikke hos tæver, der er korrekt steriliserede og dette anbefales, når tæven har vist tegn på falsk drægtighed.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.