Smerter hos dit dyr

I vores Dyrehospital har vi meget stor fokus på smerte og i vores smerteklinik behandler konventionelt med medicin, akupunktur og guldimplantation, ved IVAS certificeret dyrlæge, samt laserterapi i kombination med svømning, fysioterapi og massage.

Hund med smerter

Indhold

Hvad er smerte?

Smerte er en ubehagelig følelsesmæssig oplevelse. Dyr er forskellige (ligesom mennesker), og smerteoplevelsen kan variere betydeligt fra dyr til dyr.

Akut, pludselig smerte er nødvendigt og godt, for at dyret kan forstå om at kroppen har problemer. Eksempelvis en pludselig opstået forstuvning eller forvridning, som giver smerte fra et ben, gøre at dyret aflaster og skåner benet, så skaden kan få ro til at hele.

Hvis smerten vare ved, er det skidt, og dyret har brug for hjælp.

Vores dyr lever længe og er en del af vores familie og det er derfor vigtigt for os at behandle enhver form for smerte som de skulle opleve.

Kroniske smerter ødelægger livskvalitet, forlænger sygdomsforløb og kan være årsag til infektioner og flere skader.

Som eksempel kan nævnes, at hunden med gigt i et eller begge bagben, mister muskelmasse og knæet mister derved den nødvendige støtte, hvorefter korsbåndet overrives eller katten, der ligger meget, som følge af smerter i ryggen, får blærebetændelse fra de kolde underlag, den ligger på.

Hund med smerter

Hvilke adfærdsændringer skal jeg holde øje med, hos mit dyr?

Det er vigtigt at være opmærksom på enhver form for ændring i et dyrs adfærd. Nogle af de følgende tegn kan vise, at din hund prøver at fortælle dig at han/hun lider ubehag.

  • Er udsædvenlig inaktiv, stille eller ikke reagerende som normalt
  • Rastløs/kan ikke finde ro
  • Hurtig vejtrækning
  • Ændringer i søvnmønstre
  • Undgår kontakt med andre dyr og /eller mennesker
  • Mere kontaktsøgende
  • Piver, klynker eller giver høje hyl fra sig
  • Slikker sig kontant r omkring eventuelt på et bestemt sted på kroppen
  • Opføre sig unormalt (aggressiv eller underdanig)
  • Problemer med at spise
  • Ændret ansigtsudtryk (ørene nede og bagud)
  • Rundet ryg og korte skridt
  • Tilbageholdende med at gå op eller ned af trapper eller hoppe
  • Svært ved, at rejse sig fra en liggende – og/eller siddende stilling
  • Uro og ubehag ved, at blive løftet op/håndteret
  • Tager tilløb til at springe

Dyret kan stadig have smerter, selv om du ikke du ikke kan se ovenstående tydeligt. Mange dyr undgår bevist at vise tegn på smerter, idet evolutionen har lært dem ikke at vise tegn på svaghed.

En tommelfingerregel sige, at hvis skaden, sygdommen eller oplevelsen ville gøre ondt på dig, skal du regne med, at det også gøre ondt på dit dyr. Ring til os.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?
Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Er smerte udtrykt på samme måde, hos alle dyr?

Dyr som gennemgår den samme operative procedurer eller har de samme problemer, vil opleve og vise deres smerte forskelligt. Derudover kan et dyr opleve mere end en type smerte til enhver tid.

Alle dyr er forskellige, og det er derfor svært, at generalisere omkring smerte symptomer. Unge og ældre dyr vil måske ikke vise deres smerte så tydeligt som andre dyr. Nogle dyr er også mere sensitive overfor smertefulde stimuli.

Responser til operation og skader eller til terapi er unik for hver individuel hund.

Er der forskel mellem hund og kat?

Katte er helt sikkert anderledes end hunde og vil ihærdigt skjule smerte.

Derfor er det ofte sværere at se de anførte smertesignaler hos kat i forhold til hunde.

Det er vigtigt at kigge på ved enhver ændring i kattens adfærd. Ændringer i adfærd kan indikere smerte. Det kunne fx være at katten tisser indendørs, viser tegn på aggression, er sky eller angst. Bizarre adfærd, kan have smerte som en underliggende årsag.

Hvilke adfærdsændringer skal jeg holde øje med, hos min kat?

Fordi katte har det med at skjule deres smerte, kan symptomerne ligne det samme som frygtsom adfærd. De følgende tegn kan indikere, at din kat har ondt.

 

  • Reduceret aktivitet/sløvhed
  • En førhen venlig kat prøver at rive eller bide
  • Aggression, humørsvingninger, bliver sur over håndtering
  • Angriber hale eller bagben
  • Overdrevet slikkeri på et bestemt sted på kroppen
  • Overdreven pelspleje eller reduceret pelspleje – dårlig pels tilstand
  • Ændring i temperament – ønsker meget opmærksomhed eller undgår menneskelig kontakt
  • Hyler eller miaver konstant
  • Ændret ansigtsudtryk: hængende øre, skrå halvlukkede øjne
  • Ændring i toilet vaner
  • Ændring i søvnmønstre
  • Unormal gang/lammelse
  • Tilbageholdende med at hoppe/klatre eller tager tilløb
  • Skjuler sig
  • Hvæsser ikke ordenligt klør

Hvilke adfærdsændringer skal jeg holde øje med - kat sover

Hvad man skal gøre, hvis man tror ens dyr har smerter?

Hvis du tror, at dit dyr går rundt med smerter, skal du kontakte os.

Selv ved små ændringer af adfærden, er der grund til at kontakte os, fordi disse er de første tegn på sygdom og smerter. Du skal regne med at svare på mange spørgsmål omkring dit dyrs adfærd, aktivitets niveau, foder, vægt og dens tolerance for at blive håndteret.

Du, som ejer, spiller en vigtig rolle, i analysen og vurderingen, af hvor mange smerter dit dyr har og på dyrets fremskridt igennem behandlingen!

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Har mit dyr smerter?

Smerte er svær, at genkende hos dyr, fordi de ikke kan fortælle os i ord, hvad der gør at de har ondt og hvor de har ondt henne. Vi kan derfor kun antage, at hvis noget ville være smertefuldt hos os menneske, så vil det også være smertefuld hos vores dyr.

Selvom alle dyr oplever smerte, kan smertegraden variere med alder og race hos hvert individ, ligesom hos mennesker.

Hvordan ved jeg, hvornår min hund har smerter?

Hunde har tildens til, at vise åbenlyse adfærdsændringer, i forhold til deres ubehag. Der er situationer hvor vi med sikkerhed ved, at de tegn hunden viser os, skyldes oplevelsen af smerte.

I nogle tilfælde ser du kun små adfærdsændringer, og i disse situationer, skal du stole på din fornemmelse/intuition og træne dig selv, til at blive en ivrig observatør.

Se listen med symptomer for smerte hos katte, de er meget ens.

Forskellige smertetyper

Alle vævskader, heriblandt det fra operation, kan være skyld i, at dyret har smerter.

Generelt, er der tre typer for smerter, som er baseret på, hvor i kroppen smerten befinder sig.

  1. Somatisk smerte (fra lemmer og hud)
  2. Visceral smerte (fra indre organer)
  3. Neuropathic smerte (fra nerver og rygmarven)

De tre smertetyper kan forekomme på samme tid, afhængigt af hvilken type skade der er snak om. De forskellige smertetyper kan respondere forskelligt, på de smertestillende mediciner som er tilgængeligt.
Alle tre smertetyper kan enten være ”akut” eller ”kronisk”

Akut smerte

Det er en øjeblikkelig smerte, som typisk opstår pga. et fysisk traume, er fald, brækkede knogler, inflammation eller infektion. Dette er kaldet nødsmerter, hvor smerten prøver at advare dyret om, at kroppen er kommet til skade.

Akut smerte er kortvarigt, der som regel tilkendegives på en måde, som er let beskrevet og observeret. Det kan være utroligt ubehageligt for dit dyr og kan begrænse hans/hendes mobilitet.

Akut smerte, går typisk væk med tiden og behandling.

Kronisk smerte

Kronisk smerte er defineret ved, at smerten varer længere tid end tre måneder. Det er mere subjektivt og ikke så let at beskrive som akut smerte.

Kronisk smerte, i modsætning til akut smerte, vil ikke bare gå væk. Det vil fortsætte med at gøre ondt, selv efter behandlingen har fundet sted.

Kronisk smerte i kroppen er svært at forstå. Mange tilstande, fremproducere kronisk smerte – dette inkluderer gigt, smerter fra rygmarven og kræft.

Somatisk smerte

Somatisk smerte er resultatet af en skadet kropsdel, såsom knogle eller muskel. Når et af disse væv er beskadiget, så sender smertesensorer en besked til hjernen og rygmarven (nerverne i rygmarven fører op til hjernen). Somatisk smerte skyldes ofte inflammation, gentagende traumer, overdreven aktivitet og kraftig strækning. Smerten føleles, som om den befinder sig et sted, den er konstant og er ofte øm eller dunker.

Generelt er somatisk smerte forværret af fysisk aktivitet og lettet ved ro.

Eksempel på somatisk smerte kunne være; brækkede knogler, brandsår, sår og efter operations smerte, fra operationsområdet.

Visceral smerte

Visceral smerte er resultatet når de indre organer er beskadiget, og er den mest almindelige form for smerte. Det skyldes aktiveringen af smertereceptorer i brystet, maven eller bækken området.

Viscerale smertee er vage og ikke vel lokaliseret. Den er tit kedelig eller diffus, og kan beskrives som en form for tryk eller dyb klemning. Visceral smerte skyldes, at problemer med de indre organer såsom; mave, nyre, bugspytkirtel, galdeblære, urin blære og tarme.

Disse problemer inkluderer udspiling, perforering, inflammation og påvirkning eller forstoppelse. Der kan være andre symptomer tilhørende smerten fx feber, kvalme og utilpashed.

Neuropathic smerte

Neuropathic smerte skyldes et problem med nerverne, og skyldes ofte en skade eller en operation. Enhver hændelse, som kan gøre skade på dit dyrs krop, har også potentialet til, at skade nerve på samme tid. Fx, hvis en muskel er knust, så kan nerverne inde i muskelen måske også blive knust. Nerver kan også blive kvæstet eller trykt af tumorer og arvæv, eller irriteret af en infektion.

Neuropathic smerte følelses som det brænder og/eller stikkene følelse eller som et elektrisk chok. Stærke smerter som kommer fra en blød berøring er også almindeligt. Neuropathic smerter kan vare fra nogle måneder til år, altså lang tid efter skaden skulle være helet.

Eksempler på neuropathic smerter kunne være: nerveskade, bestemte kræft smerter, fantom lemmer smerte (efter amputation), en nerve som sidder i klemme pga. en gledet disc, og perifer neuropati (udbredt nerveskade).

Hvordan ved vi, at et dyr har smerter?

Smertebehandling hos dyr er tydeligvis en udfordring, fordi vores kæledyr ikke kan fortælle hvordan de har det. Derimod, skal vi kigge på deres adfærd og bruge vores egne erfaringer til at vurdere om vores dyr har smerter.

Det er meget sandsynligt, at katte og hunde smerte på en lignende måde som os, og det giver os mulighed for, at forudse til en vis grad, hvad som kan være smertefuldt for hunde og katte.

Som ejer, kan du måske se ændringer i dit kæledyr søvnmønstre, udviklingen af halthed og andre adfærdsændringer, afhængigt af hvilket område, der er påvirket og også graden af ubehaget. Det er vigtigt at kontakte os, da det nogle gange er vanskeligt at skelne adfærdsændringerne som er i forbindelse med smerte fra nogle medicinske tilstande.

Hvorfor skal vi behandle smerter?

Langvarige smerter har generelt ingen fordele for en patient, men derimod mange ulemper. Fx hvis vi ikke kontrollerer sådan smerte, kan et kæledyr, der har gennemgået en operation, tage længere tid at komme sig efter operationen og vil have større risiko for komplikationer.

Hvordan behandler vi smerter?

De lægemidler vi benytter afhænger af hvilken type smerte der er tale om, samt hvor stor smerte dyret oplever.

Fx benytter vi medicin som er en morfin og forskellige aspirin lignende præparater til dyr. Der er ingen tvivl om, at når en sygdom udvikles, kan vi være nødt til at ændre den medicin som dit dyr får, og eventuelt ændre dosis.

Der er andre ting, der kan bruges til at reducere niveauet for smerter dit kæledyr oplever såsom:

  • Komfortable senge i ”Memory Foam”
  • Regelmæssig træning, som er diskuteret med din dyrlæge
  • Fysioterapi og massage, der passer til dit dyrs tilstand
  • Komplementær terapi såsom akupunktur, laser og kiropraktik

En af de vigtigste ting er at indse, at smertehåndtering, især under kroniske tilstande, kræver en holdindsats mellem ejer og dyrlæge. Planen for smertehåndtering kan skulle blive regelmæssigt revurderet, da dit dyrs tilstand ændre sig.

Derudover er det meget vigtigt, at tage imod råd fra din dyrlæge og aldrig bruge nogen former for smertestillende medicin som bliver benyttet til mennesker, medmindre det er anbefalet af din dyrlæge.

Menneskelige smertestillende kan være dødelige for hunde og katte!

Dyrlægens Butik

Kan jeg give menneskelig smertestillende til mit kæledyr?

Det korte svar er NEJ! Du bør aldrig forsøge at behandle dine kæledyr med human medicin, og du skal tage nogle forholdsregler for at holde husholdningsmedicin er uden for dit kæledyrs rækkevidde. Human medicin kan have potentielt skadelig eller dødelig reaktion for dit kæledyr.

Desværre er det almindeligt for folk at antage, at et lægemiddel, der er sikkert til folk også er sikkert for kæledyr. Som et resultat bliver et antal dyr forgiftet hvert år, idet deres ejere forsøger, at give dem behandling for smerter uden at konsultere med deres dyrlæge.

Hunde og katte er også ofte udsat for menneskelige smertestillende ved et uheld.

Kan menneskelige smertestillende dræbe mit kæledyr?

JA! Alle arter er forskellige, og hvad der er sikkert for mennesker kan være dødelig for en hund eller kat. Aldrig administrer menneskelig medicin til dit kæledyr, medmindre bedt om det af din dyrlæge.

Hertil kommer, at selv smertestillende midler anvendes til dyr, er ikke nødvendigvis sikkert for alle dyrearter. Derfor bør du ikke forsøge at bruge smertestillende medicin, mellem arter, medmindre din dyrlæge rådgiver dit til det.

Kan jeg give ibuprofen til mit kæledyr?

Ibuprofen (Nurofen) og naproxen er almindelige og effektiv medicin, der bruges til at behandle betændelse og smerter hos mennesker, men de bør ikke gives til dyr.

Disse stoffer kan være giftige for hunde og katte, selvom katte er meget mere modtagelige for denne toksicitet end hunde. En enkelt 200 mg ibuprofen tablet, kan være giftig for en kat eller en lille hund. Giftige virkninger kan forekomme hurtigt og beskadige nyrer og mave.

Giv ikke din hund eller kat ibuprofen under nogen omstændigheder!

Min hund/kat har spist ibuprofen – hvad skal jeg gøre?

Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har fået ibuprofen eller har spist det ved et uheld. Skal du kontakte din dyrlæge med det samme.

Tegn på en giftig reaktion er:

  • Opkastning
  • Svaghed
  • Sløvhed
  • Mangel på appetit
  • Sort, vildtende afføring

Er aspirin sikkert for mit kæledyr?

Hvis man giver for stor dosis aspirin kan det være giftigt for dit kæledyr. Hvis givet uden mad, kan aspirin forårsage mavesår.

En voksen-aspirin der er 320 mg, ville være giftig for en hund på 5 kg.

Aspirin tolereres ikke af unge hunde, da de mangler enzymer som er nødvendige for at behandle aspirinet i deres krop.

Det samme gælder for de fleste katte.

Giv ikke din hvalp eller din kat aspirin!

Jeg har hørt, at paracetamol er det sikreste smertestillende – kan jeg give det til mit dyr?

Paracetamol er et meget populært smertestillende middel hos mennesker, men det kan være giftigt eller dødelig hos små dyr.

Hunde er mindre følsomme over for paracetamol end katte. En hund på 20 kg skulle indtage over syv 500mg tabletter for at lide toksiske virkninger.

Hos katte kan en 250mg paracetamol tablet være dødelig.

Katte har langt større risiko for toksicitet end hunde, fordi de mangler visse proteiner, der er nødvendige for, at leveren kan metabolisere eller behandle paracetamol sikkert.

Paracetamol forårsager alvorlig skade på leveren og de røde blodlegemer.

Giv ikke din kat paracetamol undernogen omstændigheder.

Min hund har fået ordineret paracetamol – skal jeg give det?

Paracetamol er beregnet til mennesker, men der er en formulering til hunde, og din dyrlæge kan beslutte, at ordiner paracetamol under nogle omstændigheder. Din dyrlæge kan muligvis ordinere en specifik dosis paracetamol til din hund.

Vær sikker på at følg din dyrlæges dosering meget omhyggeligt og rapporter eventuelle problemer såsom fx opkast, åndedrætsbesvær, savler, sløvhed eller smertefuld mave.

Fordi katte er følsomme overfor dets toksiske virkninger, må paracetamol ikke gives til katte under nogen omstændigheder.

Hvordan undgår man en tragedie?

Giv aldrig dit kæledyr menneskelig medicin, medmindre du er specielt instrueret til at gøre det af din dyrlæge. Der er andre lægemidler, der har lignende gavnlige effekter, men som er sikre for dit dyr og licenseret til brug i dyr.

Det er vigtigt at søge råd fra din dyrlæge, hvis du tror, at dit dyr er i smerter og at følge deres instruktioner omhyggeligt.

Opbevar al medicin et sikkert sted uden for dit kæledyrs rækkevidde.

Non steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAIDS), fx Carprofen (Rimadyl), Meloxicam (Metacam)

NSAIDS er meget almindeligt anvendt lægemiddel hos både katte og hunde, til at behandle betændelse og smerter. De er normalt sikre, men der er potentielle risici ved at bruge disse mediciner i dit kæledyr, hvor din dyrlæge skal gøre dig opmærksom på dette. Pas på med overholdelse af dosering og tidsintervallerne i forhold til den medicin dyrlægen har ordineret.

NSAIDS bør altid gives sammen med mad. Hvis dit kæledyr ikke spiser, skal du kontakte din dyrlæge for rådgivning – det er måske medicin behovet som skal ændres. Længere tids brug er skadeligt for de indre organer, så regelmæssige blodprøver er nødvendige.

Bivirkninger kan omfatte sløvhed, ingen appetit, opkast og diarre. Hvis disse symptomer skulle opstå, STOP med medicinen og kontakt din dyrlæge. Fortsætter du med at bruge disse mediciner på trods af, at der opstår symptomer, kan det resultere i mere alvorlige komplikationer såsom gastrisk mavesår, tramblødning og nyreteksicitet.

Buprenorphine

Buprenorphine anvendes til behandling af mild til moderat smerte hos katte og hunde. Selvom den ofte benyttes hos hunde, er den især nyttig for katte i er hjemmemiljø, fordi medicinen kan gives oralt – da det absorberes gennem mundens slimhinde.
Buprenorphine er et opiat. Generelt er det sikkert at bruge, givet at du følger de retningslinjer der er stillet op for dosis mængden, af din dyrlæge.

Der er et par almindelige bivirkninger, som du bør være opmærksom på, herunder sedation, svaghed eller langsom vejrtrækning. Hvis du er bekymret for dit dyr, så tøv ikke med, at søge hjælp hos din dyrlæge.

Tramadol

Tramadol anvendes til behandling af moderate smerter i hunde. Virkningen minder om fx morfin. Tramadol kan ordineres alene eller i en kombination med andre smertestillende medicin.

Når tramadol er ordineret til dit kæledyr, skal du sørge for, at forstå doseringsinstrukserne korrekt, og herefter kunne administrere medicinen præcist.

Tramadol kan have en bitter smag, så det kan medføre, at din hund savler efter indgivelsen. Bivirkninger set ved tramadol er ikke almindelig, men kan omfatte mavebesvær, forstoppelse, og døsighed. Selvom det ikke er alt for farligt, bedes du kontakte din dyrlæge, da de kan ønske at ændre din hunds recept/dosering.

Mere alvorlige bivirkninger kan forekomme sjældent; disse omfatter kramper, åndedrætsbesvær eller langsommere puls. Hvis nogen af disse opstår, kontakt strakt din dyrlæge.

Gabapentin

Gabapentin er et krampe middel, men det er sædvanligt benyttet til at behandle fangede nerver eller kroniske smerter hos katte og hunde. Den som orale kapsler og dosisen er ordineret af din dyrlæge, specifikt til dit dyr.

Den mest almindelige bivirkning af gabapentin er sedation. Det anbefales at du overvåger dit dyr for enhver koordination eller døsighed. Hvis du bliver bekymret, skal du kontakte din dyrlæge.

Paracetamol

Paracetamol er giftigt for katte. GIV IKKE PARACETAMOL TIL DIN KAT!

Paracetamol bruges til behandling af en række smertebetingelser hos hunde. Det er generelt sikkert, men det kan være giftigt, når det er forkert dosis.

Giv IKKE dit dyr paracetamol, medmindre det er ordineret af din dyrlæge, og du må kun bruge den skrevne dosering, da nogle menneskelige paracetamol indeholder tilsætningsstoffer hvilket kan være giftigt.

Bivirkninger af paracetamol kan omfatte opkast, åndedrætsbesvær, dyret kan savle, sløvhed eller smertefuld mave. Vær venlig at kontakte din dyrlæge, hvis nogle af disse symptomer opstår.

Amantidine

Amantidine bruges mest almindeligt til behandling af kroniske smerter som fx slidgigt hos hunde og katte. Det gives oralt i enten flydende eller i kapselform. Bivirkninger, som du måske ser i dit kæledyr kan omfatte agitation, diarre, oppustethed og svimmelhed. Du skal kontakte din dyrlæge, hvis nogen af disse symptomer opstår hos dit dyr.

Amitriptyline

Amitriptyline er et tricykliske depressivt middel, der bruges til behandling af fangede nerver eller kroniske smerter hos katte og hunde. Det administreres oralt som tabletter.

Bivirkninger kan omfatte døsighed, tør mund eller øjne, nedsat vandladning, forstoppelse, opkast, hyperexcitabilitet, stigning i anfald hos epileptiske dyr. Hvis et af disse tegn forekommer skal behandlingen stoppes, og du skal kontakte din dyrlæge.

Hvad er kronisk smerte og hvordan kan vi behandle det?

Kronisk smerte er en almindelig lidelse hos mennesker, og opstår hos dyr ligeså. Kronisk inflammation af leddene er almindeligt, og resultere eventuelt i hævelse og smerter, som kan vare i måneder eller selv år.

Hvad er de mest almindelige årsager til kronisk smerte?

  • Ømme led (især hofter og knæ) og muskler
  • Fangede nerver (fx chiari – lignende misdannelse og intervertebral disc prolaps)
  • Smerter forbundet med kræft
  • Smerter forbundet med kronisk Gl sygdom fx inflammatoriske tramsygdom og pancreatitis)

Hvad er tegnene på kronisk smerte?

Tegn kan være subtile, og katte især kan forsøge at ”skjule” deres ømhed.

Adfærdsmæssige ændringer

  • Ændring i niveauet for interaktion med andre dyr eller familie medlemmer
  • Hunde er måske ivrige efter at ”lege” eller syntes at være ”gnaven” med andre hunde
  • Omvendt, hunde kan være mere ”klæbende” og opsøge ejers opmærksomhed mere end normalt

Bevægeapparat

  • Stivhed når dyret ligger ned eller rejser sig op
  • Kæmper for at holde tempoet ved en sædvanlig gåtur

Neuropathic

  • Undgår fysisk kontakt fx at blive aet

Hvordan diagnosticeres det?

Desværre kan dyr ikke fortælle os, hvordan eller hvor meget det gør ondt. Vi stoler derfor på diagnoser af sygdomme som er forbundet med kronisk smerte, fx degenerativ ledssygdom og disc sygdom eller kronisk pancreatitis, for at kunne få en mistanke til den bestemte sygdom/smerte. Derudover, fysisk undersøgelse af ømme dyr, resultere ofte i smerte ”områder”, hvilket rutinemæssigt overvåges ved kontrol konsultationer for at hjælpe med at vurder/ændre smertebehandlingen.

Hvad er de tilgængelige behandlinger

Håndtering af kroniske smerter sker primært gennem smertestillende midler, specifikt for det niveau af smerter, som hvert dyr oplever. Derudover brugen af terapier såsom akupunktur og / eller fysioterapi kan anvendes, hvor det er relevant.

Hvad kan jeg forvente, hvis mit kæledyr bliver behandlet for kroniske smerter?

Første konsultation:

Under den første konsultation, hvor den første akupunktur session vil blive udført. Dette kan være forbundet med døsighed og dit kæledyr kan have unormal lang søvn den samme nat.

Første måned:

Akupunktur som behandling kan tage et antal sessioner for at opnå sit fulde smertelindrende potentiale. Det anbefales, at få fire behandlinger ugentlige, i dette tidsrum vil dit kæledyr vise stigende forbedring og vende tilbage til normal funktion. Efter fire uger, forlænges perioden mellem kontrol konsultationer og kan være en gang hver 4-6 uge.

Langsigtet behandling:

Målet med kronisk smertehåndtering er at forbedre kvaliteten af livet for hvert dyr, så de og deres ejere kan nyde alt det sjove i hverdagen. Under den indledende konsultation, vil de bekymringer og mål du har til dit dyr bliver skitseret og en plan konstrueret til at opnå dette.

Kontrol konsultationer vil hjælpe med at måle succes af behandlingsplanen og omgående ændringer, hvor eller når det er relevant.

Librela gigtmedicin til hunde uden bivirkninger

Produktanbefaling: Librela®

Gigtmedicin til hunde uden bivirkninger!

  • Librela® er et nyt lægemiddel som virker mod smerte forårsaget af osteoartritis
  • Librela® gives som en injektion én gang om måneden
  • Librela® kan bruges selvom hunden også får anden medicin

Aktivt stof: Bedinvetmab. Injektionsvæske, opløsning til hund. 5, 10, 15, 20 og 30 mg. Dosering: 0,5 – 1 mg/ kg. Gives som subkutan injektion 1 gang om måneden.

Indikationer: Til lindring af smerter forbundet med osteoarthritis hos hunde. Kontraindikationer: Bør ikke gives til hunde < 12 måneder, til drægtige eller diegivende dyr eller til dyr beregnet til avl.

Virkningsmekanisme: Bedinvetmab er et canint monoklonalt antistof, som er målrettet nervevækstfaktor (NGF). Hæmningen af NGF-medieret cellesignalering har vist at give lindring af smerter forbundet med osteoarthritis Mulige interaktioner: Ingen observeret i feltstudier.

Særlige forsigtighedsregler: Gravide kvinder, kvinder, der forsøger at blive gravide, og kvinder, der ammer, bør udvise stor
forsigtighed for at undgå selvinjektion ved hændeligt uheld. Baseret på SPC opdateret december 2020. Det fulde SPC kan indhentes på www.produktresume.dk eller ved at rette henvendelse på [email protected]

 

 

Behandlinger hos Dyrehospitalet

 

Akupunktur til dyr

Akupunktur til dyr

Kineserne udviklede akupunkturen, som er en del af den traditionelle kinesiske medicin, udfra deres filosofi, deres holistiske opfattelser samt empiriske erfaringer
Laserbehandling af dit kæledyr

Laserbehandling af dit kæledyr

Curapet har den nyeste teknologi inden for laserbehandling, så du kan få glæde af en effektiv og smertefri behandling med K-laser til dit kæledyr
Smerter hos dit dyr

Smerter hos dit dyr

Smerte er en ubehagelig følelsesmæssig oplevelse. Dyr er forskellige (ligesom mennesker), og smerteoplevelsen kan variere betydeligt fra dyr til dyr.
Hundemassage

Hundemassage

Massage har en gavnlig effekt på patienterne, idet det øger blodcirkulationen i kroppen.
Naturmedicin

Naturmedicin

Naturmedicin, natur præparater, helsekost mm. er alle begreber, der dækker over en lang række meget forskellige produkter.

Åbningstider

Mandag 07:30 - 17:00
Tirsdag 07:30 - 17:00
Onsdag 07:30 - 17:00
Torsdag 07:30 - 17:00
Fredag 07:30 - 17:00
Lørdag 8:00 - 12:00
(fodersalg, emergency & convience)
Søndag LUKKET
Bestil tid: 45 41 19 00

Kurv

dankort

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.