Hunde og chokolade

Kan hunde tåle chokolade?

Chokolade laves af bl.a. ristede bønner af kakao planten; Theobroma Cacao.

Den færdige chokolade indeholder et stof fra kakaoplanten kaldet Theobromin og det kan hunde ikke tåle i særligt store mængder, fordi de har svært ved at udskille det fra kroppen.

Hunde og chokolade

Spørgsmål:

Hvorfor er det lige at chokolade er så skadeligt for en hund?

Inden jeg fik det at vide fik min hund lidt chokolade når jeg selv spiste noget. Og han lever da stadig. Der var også engang hvor min hund havde fundet en æske med kattetunger, som den selvfølgelig spiste alt indmaden (chokoladen) der skete heller ikke noget, ud over at han fik lidt skæld ud.

Kære Lea,

Hunde kan godt tåle en lille smule chokolade, som du kan læse nedenfor og det er derfor du ikke har haft problemer, når du har givet din hund en lille smule. Problemet er bare, at de ligesom mange af os andre, får smag for chokolade og ikke altid spørger om lov inden de tager noget. Derudover har mange hunde det med at spise rub og stup og det kan forårsage forgiftninger.

Forklaringen er, at chokolade laves af bl.a. ristede bønner af kakao planten; Theobroma Cacao. Den færdige chokolade indeholder et stof fra kakaoplanten kaldet Theobromin og det kan hunde ikke tåle i særligt store mængder, fordi de har svært ved at udskille det fra kroppen.

Den mængde der skal til for at en hund dør af det, er fra 90-250 mg pr. kg hund, så det varier meget hvor følsom ens hund er overfor stoffet.

Har du spørgsmål til produkter, kan du ringe til os på Tlf. 45 41 19 00

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Indhold af Theobromin i chokoladeprodukter

Der er forskel på hvor meget Theobromin der er forskellige typer færdig chokolade. Her kan du se en tabel over indholdet af Theobromin i chokolade og kakao.

TYPE AF CHOCOLADE / INDHOLD AF THEOBROMIN/100 GRAM

HVID CHOCOLADE / 0,9 MG

PULVER TIL DRIKKECHOCOLADE / 50 MG

MÆLKECHOCOLADE / 150-220 MG

MØRK CHOCOLADE / 450-1600 MG

KAKAOPULVER / 5300-2600 MG

KAKAOBØNNER / 1100-4300 MG

FLIS AF KAKAO SKALLER (bruges i haven rundt om planter) / 14-30 MG

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Symptomer på kakaoforgiftning

Symptomerne på forgiftning med kakao ses i løbet af ca. 4 timer efter indtagelse. Det er primært hjernen, der påvirkes og man kan se alt fra at hunden virker sløv eller fuld til opkastninger, uro, savlen, hurtig vejrtrækning, og kramper.

Da optagelsen i kroppen sker langsomt er det vigtigt, at man kontakter sin dyrlæge, straks man har opdaget at der mangler noget chokolade, så dyrlægen kan komme i gang med behandling for forgiftning.

Jeg har i årenes løb selv haft mange patienter med tegn på ”chokolade forgiftning”. De fleste som følge af uautoriseret indtagelse af store mængder chokolade, men hos 7 minipudler var det fordi de gik og gnaskede på barkflisen i have, som var lavet af kakaoskaller.

I de tilfælde jeg selv har haft patienter med ”chokolade forgiftning”, hvilket i reglen sker omkring højtider, hvor der er meget chokolade i omløb, er de alle kommet sig helt med behandling.

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Hundefoder med alternative stivelseskilder

Spørgsmål:

Findes der hundefoder med alternative stivelseskilder, altså uden majs og ris?

Jeg synes det er svært at vælge foder til min hund!

Svar:

Hej Helle.

Du har ret i, at det er en jungle at navigere i, når man som forbruger skal vælge foder til sin hund, men når du foretrækker andre kulhydratkilder end majs og ris, har du allerede sorteret hovedparten af produkterne fra.

Når du læser ingredienslisten bagpå produktet, kan du se, hvad der indgår i foderet. Ingredienserne er listet op i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af i produktet, står først på listen.

Allergi overfor alternative kulhydratkilder som kartoffel, tapioka og ærter ses sjældent hos hunde. Dels forekommer disse kulhydratkilder sjældent i kommercielt færdigproduceret hundefoder. (Dette kan skyldes, at råvarerne er dyrere eller vanskeligere at forarbejde). Dels er de ikke interessante at fouragere på for lagermider, der foretrækker mel og ris.

Stivelsesindholdet i f.eks. kartoffel kan desuden medvirke til en fast og samlet afføring. En behagelig ”bivirkning” i dag, hvor enhver ansvarlig hundeejer selvfølgelig rydder op efter sin hund.

Dyrlæger forhandler tørfoder, hvor kulhydratkilden er enten tapioka eller kartoffel samt dåsemad med kartoffel i kombination med vildt, and eller laks. Jeg fandt kun ærtestivelse anvendt i en af de typer allergidåsemad, der forhandles af dyrlæger.

Man skal også lige være opmærksom på, at der underligt nok kan være forskel på kulhydratkilderne i tør- og vådfoder indenfor det samme mærke og variant.

Når du skifter foder på din hund, er det en god ide at gøre det gradvist, så mave-tarm floraen får tid til at omstille sig til det nye foder.

De bedste hilsner

Paulette

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.