Gigt hos hunde – symptomer og behandling

Gigt eller ledsygdom kaldes også artrose, osteoartritis, osteoartrose, degenerativ ledlidelse eller slidgigt.

Knæ, hofter, albuer, skulder, ryggen samt led i fødderne er de led, som oftest rammes af gigt.

Osteoartritis er den hyppigst forekommende gigttype også kaldet degenerativ ledsygdom, som ses hos hver 5. hund over 1 år.

Da gigt er en langsomt fremadskridende proces, vil ældre hunde oftest være hårdere ramt end de yngre; men et traume på et led kan f.eks. starte processen allerede i de unge år. Der er nogle racer, der er mere disponerede for udvikling af gigt end andre.

Gigt - symptomer og behandling

Slidgigt

Slidgigt er en ledsygdom, som er kendetegnet ved, at ledbrusken gradvist nedbrydes. I alle led er knogleenderne dækket af elastisk brusk, som virker stødabsorberende. Leddet er desuden omgivet af en ledkapsel, der danner ledvæske, der fungerer som smøremiddel.

Når et led angribes af slidgigt, også kaldet artrose, sker der en udtynding af brusken, ledvæsken bliver ”tyndere” og leddet begynder at gøre ondt. Som regel påvirker slidgigt de store led altså hofter, knæ, albuer og skuldre.

Midler mod slidgigt i håndkøb

Gode råd til den gigtplagede hund

Især efterårets og vinterens fugt og kulde er slem for den gigtplagede hund; men hvad kan du gøre, hvis din hund har gigt?

  • Sørg for et varmt behageligt sovested med en blød madras.
  • Undgå ophold i træk.
  • Hold din hund slank. Overvægt belaster leddene voldsomt og unødigt.
  • Let motion. Flere små ture er bedre end lange udmattende og slidsomme ture.
  • Tør pelsen grundigt især omkring leddene, hvis hunden har badet eller været ude i regnen.

Sygdomsbremsende gigtbehandling er den bedste gave, du kan give din gigtplagede hund, for den beskytter og forbedrer kvaliteten af den ledbrusk, der endnu ikke er beskadiget og hæmmer den fremadskridende proces, der med tiden vil forværre slidgigten.

Samtidig giver behandlingen direkte smertelindring ved at påvirke de smertevoldende sygdomsprocesser i leddene.
Behandlingen virker altså både på den korte og den lange bane og kan anbefales efter ledoperationer eller ledskade – uanset hundens alder.

Vi giver behandlingen over 4 gange med en uges interval, og det er langt mindre belastende for din hund end at være på kontinuerlig smertebehandling.

Laser, kosttilskud og specialfoder målrettet til lindring af ledproblemer kan vi også vejlede omkring.

Alle racer kan få gigt

Tidligere var det sådan at mange ældre hunde af de større racer får problemer med at rejse sig, gå og løbe på grund af slidgigt i rygrad og/eller led.

I dag ser billedet noget anderledes ud, hvor 20 % af alle hunde over et år og 50 % af alle hunde over 6 år har tegn på gigt i et eller flere led

Hundenes tilværelse kan dog ofte gøres lettere, bedre og de kan få et længere liv ved foderændring, smertestillende medicin, akupunktur og tilpas motion.

Hundes led, ryg og muskulatur vil ligesom hos mennesker være præget af årenes slid, og alderdommens forandringer. Det kan komme til at nedsætte hundenes smidighed og udholdenhed.

Det er mest hunde af store racer, der får problemer med slid- gigt, men det kan også forekomme hos de mellemstore hunde. Det er forskelligt fra hund til hund, hvor store forandringer der vil komme i led og ryg, og hvor meget det vil genere hunden.

Gigten kan også opstå som konsekvens af hofte– og albueleds-dysplasi, akutte skader på leddet eller ved en simpel belastning af leddene livet igennem.

Knæ, hofter, albuer, skulder, ryggen samt led i fødderne er de led, som oftest rammes af gigt.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Symptomer på gigt

Symptomerne varierer meget, afhængig af hvor på kroppen forandringerne er, og hvor generende de er. Nogle hunde kan få svært ved at rejse sig efter hvile, men kan efter at have gået lidt virke helt ubesværede. Andre hunde bliver halt på et enkelt ben efter motionering, mens nogle kan have problemer med at springe op eller ned.

Gigt kan ikke helbredes, og tilstanden vil som regel langsomt forværres. Gangbesværet kan variere, så det i perioder er mere udtalt end andre. Men der er forskellige muligheder for at forbedre tilværelsen ved hjælp af kostændring, smertestillende medicin, tilpas motion eller akupunktur.

Hvor meget og hvor hurtigt gigten vil påvirke hunden, er umuligt at forudsige.

Gigt er en hyppigt forekommende tilstand, der kan påvirke især ældre hundes led. Det er en kronisk, progressiv lidelse, der giver inflammation i leddene og kan resultere i smerte, stivhed og nedsat bevægelighed. Gigt udvikler sig gradvist, og hunde tilpasser sig derfor ofte situationen, hvilket kan gøre det svært at opdage. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på ændringer i din hunds gang og bevægelse.

De klassiske tegn på gigt omfatter:

  • Bliver hurtigere træt på gåtur eller ligger mere ned derhjemme
  • Ændrer mønster i forhold til at hoppe op og ned
  • Bliver halt efter gåture
  • Halthed og stivhed
  • Adfærdsændring
  • Besvær med at gå på trapper eller hoppe op og ned fra f.eks. bil
  • Manglende lyst til at gå tur eller lege
  • Svært ved at rejse sig
  • Øget slikken på de udsatte kropsdele
  • Øget ængstelighed

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hund kan lide af gigt, er du velkommen til at kontakte os for en samtale om, hvad næste skridt bør være for at sikre dit kæledyrs velbefindende.

I de kolde vintermåneder ser man ofte en forværring af gigtsymptomer, og derfor kommer der her nogle råd til at gøre din hunds vinter mere behagelig:

 

  • Varme
    Hundens soveplads spiller en central rolle i dens velvære. I vintermånederne er det afgørende at sikre, at den er varm og yder god støtte. Hvis din hund har behov for ekstra varme i kulden, kan den have gavn af et ekstra varmt dækken eller jakke for at holde bedre på varmen og derved minimere ubehag.

  • Diæt og kosttilskud
    Leddiæter og kosttilskud indeholder blandt andet omega-3 fedtsyrer og glukosamin, som støtter led- og muskelhelbredet. Disse kan bidrage til at mindske inflammation, understøtte brusken og forbedre bevægeligheden. Dosering og valg af kosttilskud og leddiæt bør drøftes med din dyrlæge.
  • Laserbehandling
    Laserbehandling er en skånsom og effektiv metode til smertelindring og reduktion af inflammation i led og muskler. Denne behandlingsmetode øger blodcirkulationen, fremmer vævsheling og forbedrer leddets mobilitet. Laserterapi er ikke-invasiv, har få bivirkninger og kan udføres hos dyrlægen, hvilket gør den til en fordelagtig behandlingsmulighed.
  • Medicinsk behandling
    Ved sværere gigt kan medicin være nødvendig for at håndtere smerter. Der er flere typer og muligheder for medicinsk behandling, som vi med glæde vil drøfte med jer for at finde den mest hensigtsmæssige løsning baseret på din hunds specifikke situation og behov.
  • Motion
    Bevægelse er godt for led påvirket af gigt, da det styrker muskulaturen og øger mobiliteten. Hunde, der ikke bevæger sig særlig meget på grund af gigt, kommer ind i en smertecyklus, hvilket forårsager mindre bevægelse, som derefter fører til stivhed. Undgå aktiviteter som løb, hop og hård leg. I stedet kan skånsomme og regelmæssige aktiviteter, som gåture i snor og svømning, hjælpe med at undgå yderligere ledskader samt forbedre mobiliteten.
  • Vægtkontrol
    Overvægt belaster leddene yderligere og forværrer gigten. En afbalanceret diæt og dermed en passende vægt er afgørende for at minimere belastningen af leddene og forbedre livskvaliteten. I er altid velkomne til at besøge klinikken for at låne vægten, hilse på og få en godbid eller to med på vejen.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Hvordan stiller din dyrlæge diagnosen på gigt?

Din dyrlæge vil kunne stille en diagnose med en klinisk undersøgelse med fokus på din hunds led og sygehistorie. Derudover kan undersøgelse med røntgen give tydeligt svar på, hvilke led der er angrebet og graden af gigten.

Undersøgelse for gigt hos hunden

Når ejeren får mistanke om, at der er et problem, bør den ældre hund have en helbredsundersøgelse. Først skal det udelukkes, at den langsomme og besværede gang ikke skyldes andre lidelser som f.eks. hjerte-, lever- eller nyreproblemer.

Hundens ben og ryg undersøges for at vurdere om, der henholdsvis er normale reflekser, begyndende muskelsvind, og/eller hævede led. Hvis der er nedsatte reflekser, kan der være tale om en nerveskade eller et nervetryk af mere eller mindre permanent art. Muskelsvind opstår enten som alderdoms- forandring, hvor muskelvæv går tabt og erstattes af bindevæv, eller som følge af at benet aflastes på grund af smerter.

Der bør tages røntgenbilleder af den del af kroppen, der volder problemer (ryg, bagkrop eller forben).

På røntgenbillederne ses ofte større eller mindre forkalkninger omkring det dårlige led eller mellem ryghvirvlerne. Men forandringernes størrelse fortæller ikke altid noget om, hvor dårligt hunden har det, eller vil få det.

Der kan være forandringer, der ser ganske små ud på røntgenbillederne, men som giver mange smerter, mens der kan være store forandringer, der tilsyneladende ikke generer hunden.

Man skal også være opmærksom på neglene, – om de alle er vildtvoksende, eller om enkelte eller en hel potes negle er nedslidte. Meget lange negle kan hæmme hundens gang. Nedslidte negle på en pote eller en enkelt negl viser at hunden slæber poten eller går skævt på den.

Læs også artiklen: Akupunktur mod gigt

Fodring når din hund har gigt

Den ældre hund med begyndende gangbesvær kan eventuelt få hjælp gennem en ændring af foderet. Til hunde med normal vægt er der udviklet foder specielt tilpasset ældres hundes behov.

Det indeholder de mineraler, som ældre hunde har brug for. Desuden er foderet fremstillet, så den “gamle tarm” nemmere kan optage og udnytte næringsstofferne.

Til overvægtige hunde bør der bruges et slankefoder. Der findes forskellige slags produkter både på dåse og som tørfoder. Få vejledning hos dyrlægen, og se vores foder til hunde med gigt.

Læs også om foder til hunde

Har din hund først fået gigt, kan det ikke kureres. Der er dog mange løsninger som kan hjælpe din hunds led:

  • Hold styr på din hunds vægt
    • Jo tungere en hund er, jo mere stress bliver der lagt på dens led. At holde sin hund slank kan forbedre mobilitet og træningstolerance. Din dyrlæge kan udføre regelmæssige vægtkontrol og kan hjælpe dig med at overvåge dens vægt og vurdere dens led. Derudover kan din dyrlæge hjælpe dig med at finde den mest adapterede diæt til din hund.
  • Overvej tilskudsfoder og leddiæter
    • Tilskudsfoder indeholdende glucosamin eller fiskeolie, som indeholder omega 3 og 6 fedtsyrer kan hjælpe med at lindre ledsmerter forbundet med gigt. Det kan du finde hos din dyrlæge.
  • Få din hund til at bevæge sig – motion er godt for led påvirket af gigt.
    • Hunde, der bevæger sig mindre på grund af gigt, kommer ind i en smertecyklus, hvilket forårsager mindre bevægelse, som derefter fører til stivhed. Stivheden gør det endnu sværere at bevæge sig, hvilket giver mere smerte. Selvfølgelig bør man undgå aktiviteter som løb, hop og hård leg. I stedet kan skånsomme og regelmæssige aktiviteter, som gåture i snor og svømning, hjælpe med at undgå yderligere ledskader samt forbedre mobiliteten. Hold dog altid godt øje med hvornår din hund har fået nok.
  • Sørg for at din hund kan lægge sig steder hvor der er lunt og komfortabelt
    • Hvis din hund har problemer med at gå op og ned ad trapper, skal du sørge for at placere dit kæledyrs sovepude, så de kan sove på et behageligt sted uden at gå op ad trapper.
  • Der findes derudover smertelindrende behandling fra dyrlægen for hunde med gigt blandt andet Cartrophen® og Librela®

Motion for hunde med gigt

Hunde, der har svært ved at gå, vil ofte få det bedre ved behandling med smertestillende medicin, og derefter kunne begynde at gå længere ture.

Øget motion vil hjælpe til en bedre kondition, styrke musklerne for bedre at støtte de svage led og medvirke til at forhindre overvægt.

Gigt hos hunde

Svømning er godt som genoptræning af tabt muskelfylde

Smertestillende medicin

Hvordan kan vi bedst hjælpe en gigtplaget hund også på den lange bane?

Smertebehandling fjerner ledinflammationen, men hjælper ikke med at genetablere næringsforsyningen til leddet og genopbygge ledbrusken. Selvfølgelig skal din hund smertedækkes effektivt i den akutte fase, men så skal vi videre i teksten. Smertestillende medicin eller decideret gigtmedicin er receptpligtig.

Medicinen kan hjælpe hunden til at gå bedre, og ofte bliver hunden mere livlig og glad.

Vi bruger et middel, der gives over ca. 3 uger og som virker smertelindrende og halthedsdæmpende med en langtidseffekt, der rækker langt ud over behandlingsperioden i visse tilfælde op til et år.

Det drejer sig om 4 injektioner givet med 5-7 dages interval. Vi gennemgår leddene ved hver injektion og oplever tydelig forbedring fra gang til gang ved langt de fleste, og hvordan kan det gå til?

Behandlingen virker sådan:

  1. Stopper destruktive enzymer, der nedbryder ledbrusk
  2. Stimulerer bruskproduktionen
  3. Stimulerer produktion af ledvæske
  4. Renser blodkar for blokering og medfører bedre næringsforsyning til ledbrusk og knogler
  5. Stimulerer produktionen af antioxidanter og hæmmer dannelsen af ødelæggende frie radikaler
  6. endda uden belastning af nyrer og lever som vi kan risikere ved almindelig smertebehandling

Der har kun været indrapporteret få og milde forbigående bivirkninger.

Blot hvis din hund lider af blødningsforstyrrelser (f. eks. har hjerteorm) eller har fået konstateret cancer i bughulen, må vi finde den næstbedste behandling af din hunds gigt.

Akupunktur

Behandling med akupunktur på et dårligt led eller rygparti kan afhjælpe smerterne i længere perioder. Der skal i reglen foretages 3-6 behandlinger.

Udover forholdsreglerne nævnt ovenfor, er det vigtigt ved slidgigt, at hunden sover et sted, hvor der ikke er træk og der skal være blødt underlag på lejet.

Man bør som nævnt også være opmærksom på neglenes længde. De kan blive så forvoksede på de ældre hunde, at de generer bevægelsen.
Forebyggelse

Gigtproblemerne kan forebygges ved at holde hunden slank og i god kondition. Hvis hunden har et svagt led – enten medfødt eller forårsaget af en skade – bør ejeren forsøge ikke at overbelaste det.

F.eks bør en hund med lændeproblemer ikke springe op, så lænden strækkes.

Det er umuligt at give en generel beskrivelse af, hvor dårlig hundens tilstand skal være, før det er synd for den. Det bør vurderes i hvert enkelt tilfælde, men når hunden ikke selv kan rejse sig, er det uværdigt for den, og den bør aflives.

Men tal altid med en dyrlæge om det.

Læs mere om akupunktur

Hjælp til ældre gangbesværede hunde kan bestå i:

  • Foderændringer
  • Motion
  • Smertestillende medicin
  • Akupunktur
  • En blød soveplads uden træk
  • Velklippede negle

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.