Hvor skal din hund holde sommerferie?

Sommerferie i en pension?

Hvis det er i en pension, er det klogt at dække din hund mod kennelhoste

Mange pensioner kræver det, udover den årlige vaccination.

Hvis hunden skal med dig på stranden, kommer her også nogle gode råd, og tips til hvis noget går galt!

Hvor skal din hund holde ferie?

Kennelhostevaccine

Kennelhostevaccinen gives som en dråbe på næseslimhinden og ikke som injektion.

Det er en god ide, at jeres hund får et check up, inden I drager afsted -også hvis den skal passes privat.

Det er smart, at de, der skal passe hunden, får vores nummer, hvis der skulle opstå noget; mens I er på ferie.

Sørg for klare aftaler og vær kontaktbare, hvis uheldet skulle være ude.

Ferie i udlandet

  • Din hund skal vaccineres mod rabies senest 21 dage før afrejse
  • Din hund skal have et EU selskabsdyrpas
  • Din hund skal være ID-mærket med en elektronisk mikrochip (nummeret skal fremgå af passet)

Skal din hund med jer på ferie til udlandet, skal den være ID-chipmærket, have pas og en gyldig Rabiesvaccination.

Rabiesvaccinen kræver en vaccine, der skal være givet minimum 3 uger før udrejse, og dyrene skal være minimum 12 uger på vaccinationstidspunktet. Det skyldes at immunsystemet skal være parat til at udvikle fuldt dækkende immunitet før rejse.

Efterfølgende holder immuniteten 1-3 år alt efter Rabiesvaccinetype.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Hvad er rabies

Rabies er en frygtet dødelig sygdom, der kan smitte til andre dyrearter og mennesker. Den er heldigvis ikke i landet endnu, og det er den væsentligste årsag til, at regler med datoer for vaccine og udrejse overholdes, og at du ikke skal smugle dyr, der ikke er Rabiesvaccinerede, over grænsen, uanset hvor nuttede de måtte være.

Vaccination af hunde

Alle danske hunde bør vaccineres mod hundesyge, smitsom leverbetændelse samt parvovirusinfektion.

Derudover vil dyrlægen nogle gange vælge også at vaccinere mod kennelhoste, coronavirus, leptospirose og/eller rabies.

Læs mere om: Vaccination af hunde

Gode råd til hunden om sommeren

Sommer (held i uheld): Hvad gør du, når uheldet er ude, og hvordan undgår du, at skaden sker!

HEDESLAG

Hunden er desorienteret og meget varm. Halser voldsomt.

Ind i skyggen, nedkøling med koldt vand på kroppen og tilbyd drikke. Transport må vente til temperaturen er faldet.

UNDGÅ at efterlade hunden i en lukket bil – heller ikke for en kort bemærkning – et øjeblik kan hurtigt blive til flere, også utilsigtet, og bilen bliver brandvarm på ingen tid.

Motion i de varme timer midt på dagen kan udsætte hunde for kollaps, især hvis de er overvægtige, og det er meget varmt og trykkende. Henlæg motionen til tidlig morgen og sen aften.

BRANDMÆND

Nogle hunde elsker at svømme, og der kan de både få fangtråde på huden eller sluge brandmænd ligesom, hvis de finder en strandet brandmand i vandkanten eller forsøger at slikke det sviende hudområde fri for tråde.

Udvortes er det især de tyndt behårede områder, der bliver ramt; men sluger hunden tråde fra en brandmand, kommer der gener fra mund eller maveslimhinde, hvor hunden savler eller kaster op.

Hvorfor er brandmænd så farlige?

Små nåle skyder frem, og der sprøjtes gift – på under et halvt sekund.

De fastsiddende tråde skrabes af med et egnet ”instrument” f.eks. en muslingeskal. Brandfornemmelsen kan neutraliseres med skylning i eddike eller cola.

Husholdningseddike indeholder en mild syre, der neutraliserer giften i trådene, og det kan med fordel bruges til at skylle huden med. Men hvem har husholdningseddike med på stranden? Det er ellers en rigtig god ide.
Hvis du har noget hjemme, og der ikke er så langt, kan du skynde dig hjem, eller hvis den nærmeste købmand er tæt på.

Der er også mild syre i Cola, som er nemmere at få fat i på en strand, og det er sikkert også lettere at få din hund til at drikke, eller lade dig skylle dens mund med, hvis den har fået dele af brandmanden indenbords.

Hvis din hund skal have Cola i munden, skal det være den sukkerholdige, da de ikke tåler sødemiddel.

UNDGÅ at lade hunden bade i havet, hvis der er brandmænd eller at lade den drikke af havet – det kan være farligt i sig selv.

Du bør give den mundkurv på, hvis den har tendens til at spise opskyllede ting i strandkanten.

SKÅRET POTE

Hunden humper på benet, det bløder.
Skab overblik. Tør blod væk og se, om der er noget optrådt, der kan fjernes, eller der er en negl, der er brækket. Læg forbinding og søg dyrlæge straks.

Stram forbinding må ikke ligge på ret længe, men kan være nødvendig kortvarigt på vej til dyrlæge, hvis man skal stoppe kraftig blødning.

UNDGÅ at lufte din hund på steder, hvor der kan være knuste flasker og dåser. Der kan ofte være cigaretskod også, heller ikke er sundt for en hund.

ANSKAF en førstehjælpstaske. Du kan få en gratis, hvis vi får en ny kunde på din anbefaling.

Dyrlægens Butik

Kennelhoste

I de kolde måneder, og når hunde samles i kenneler, kan der være større risiko for at de får kennelhoste. Her er der information om kennelhoste, så I kan genkende den og ved hvordan man skal forholde sig, hvis ens hund skulle blive smittet.

Kennelhoste er en smitsom luftvejsinfektion hos hunde. Sygdommen kaldes kennelhoste, fordi den typisk ses, hvor mange hunde er tæt på hinanden. Eksempelvis i kenneler, hundepensioner eller på hundeudstillinger.

Årsager

Årsagerne til kennelhoste involverer forskellige smitstoffer, hvor parainfluenzavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica er blandt de mest almindelige. Stress, dårlige ventilationsforhold, kulde og træk kan forværre sygdomsforløbet.

Symptomer

  • Akut opstået, kraftig og vedvarende hoste, typisk en uge efter kontakt med andre hunde
  • Hosteanfald med brækningsreflekser og muligt opkast
  • Ubehag fra halsen, ofte misforstået som noget i hundens hals
  • Fugtig eller tør hoste, forværret ved motion, brug af halsbånd eller tryk på luftrøret
  • Nysen og vandigt flåd fra næse og øjne
  • Nedsat appetit og let feber

Sygdomsforløb

Hunde viser normalt ingen generel påvirkning, og symptomer aftager typisk i løbet af 7-10 dage, men nogle hunde kan hoste i op til 3 uger. Små hvalpe og hunde med underliggende sygdomme kan blive kraftigere angrebet, da deres immunforsvar er mindre veludviklet. Kennelhoste kan yderligere lede til sekundære bakterielle infektioner, herunder lungebetændelse. Det er derfor altid vigtigt at rådføre dig med dyrlægen i tilfælde af kennelhoste.

Hvis din hund virker skidt tilpas, har nedsat appetit eller feber er det ekstra vigtigt at kontakte os, så vi kan rådgive om, hvordan vi bedst kan hjælpe din hund.

Forebyggelse

Vaccination mod kennelhoste anbefales især for hunde i områder med mange andre hunde, stævner, træning eller pensionsophold. Tilgængelige vacciner beskytter mod parainfluenza og Bordetella, men ingen garanterer 100% beskyttelse. Vaccinerede hunde kan stadig få mildere symptomer, så undgå kontakt med hostende hunde.

Smittespredning og hvad du selv kan gøre

Kennelhoste er meget smitsom og spredes gennem direkte kontakt og dråbesmitte. Smitstoffet kan overleve i miljøet og indirekte overføres.

I sygdomsperioden anbefales hvile og omsorg. Undgå anstrengelse for hunden og hold øje med dens temperatur. Brug gerne sele i stedet for halsbånd, for at mindske hoste udløst af tryk på luftrøret.

Der kan være mange årsager til hoste hos hund, så hvis du er I tvivl om hvorvidt din hund har kennelhoste eller der eventuelt kunne være en anden årsag til hosten, så kontakt os endelig.

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Vaccination hvert år eller hvert andet år?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg er den lykkelige ejer af en golden retriever, på lidt over 1 år. Hun har lige fået brev fra dyrlægen ang. vaccination.

Nu er mit spørgsmål så: kan jeg få et kvalificeret bud på om det er bedst at vaccinere hvert år eller hvert andet. Der er mange forklaringer, efter hvem man spørger.

Vil kun det bedste for Miti, så det er ikke økonomisk at jeg spørger, men hvis jeg kan undgå at fylde for meget medicin i hende ville det være optimalt, men hun skal jo selvfølgelig også være dækket ind.

Mange hundehilsner Karin og Miti

Svar:

Kære Karin og Miti,

Der er mange meninger om, hvorledes og hvor hyppigt man skal vaccinerer sine hunde.

Jeg anbefaler, at man ved den årlige sundhedsundersøgelse, taler med sin dyrlæge om hvilke behov der er for vaccination og hvilken smitterisiko hunden udsættes for.

Det er jo meget individuelt og afhængigt af hvilket liv huden lever, hvad den bruges til og hvilken alder den har, om den er drægtig og dens generelle sundhedstilstand.

Der vil være forskellige behov for beskyttelse afhængig af, om hunden omgås andre hunde, er jagthund/bruges til jagt, om den skal passes i hundepension, om man skal rejse til udlandet med hunden, om den bor i byen eller på landet, om den skal udstilles på hundeudstilling, til hundetræf mv.

Det er naturligvis forskelligt fra hund til hund, og man kan derfor ikke sige, hvad der generelt er bedst for alle hunde.

Ældre dyr kan have et mindre effektivt immunforsvar og immunrespons, som gør beskyttelse igennem vaccination ekstra vigtigt. Hvalpe har brug for flere vacciner når de er små for at opnå optimal beskyttelse

En grundig samtale med din dyrlæge vil afsløre hvilket behov Miti har for vaccination. Hvis I skal ud at rejse sammen kan det være nødvendigt at forberede rejsepasset 6 mdr. før, hvis det drejer sig om Norge eller Sverige.

Mine egne 3 hunde (En basset Hound, en Collidor og en dansk/Svensk gårdhund) bliver vaccineret årligt mod alt hvad de kan beskyttes mod, og jeg har aldrig oplevet problemer efter vaccinationerne.

Mine 3 hunde har meget kontakt med andre hunde. Vi bor i et ”landligt” område hvor der er rottebekæmpelse, mine hunde går på jagt (mest efter mus, rotter og mosegrise), og vi rejser i Norden hvert år.

Jeg har, igennem mine 19 år som dyrlæge, set alt for mange dyr, der har været syge fordi de ikke har været vaccineret ordentligt, og endelig må jeg krybe til korset og indrømme, at jeg er en meget pivet dyrlæge, når mine egne dyr er syge.

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på det med vaccinationer og ikke bare forvirret på et højere plan

Bedste hilsner fra Paulette

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.