Fodring af gnavere
Når temperaturen sniger sig op mod de 27 grader, er kaniner meget udsatte for hedeslag. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at buret står skyggefuldt og er velventileret, dog uden træk.
På meget varme dage kan man rent forebyggende holde kæledyrene inde i skyggen.
Fodring med græs og mælkebøtter
I den skønne forårstid begynder mælkebøtter og græs igen at spire lystigt. Husk at vænne dyrenes maver gradvist til de saftige lækkerier, så der ikke opstår diarre eller overgæring i tarmen.
Luftudspilede tarme er smertefuldt og kan få maven til at gå i stå.
Tilbyd rigeligt med lækkert tørret hø og giv samtidig enkelte mælkebøtteblade i starten.
Du kan tørre mælkebøtteblomster og blade. Læg dem i pres med fx en stor bog ovenpå og lad dem tørre et par dage indenfor.
Tørret grønt og blomster kan lægges i høet, så dyrene bliver aktiveret og lokket til høet. Tørret grønt giver ikke ondt i maven og kan bruges året rundt.
Du kan lave et lager til vinteren hen over forår og sommer, hvor der er så meget at tage af. Det skal bare være helt tørt før du gemmer det væk.
Husk at høste væk fra veje og sprøjtede områder. Klippet plænegræs skal du undgå, da det pakker sig i dyrenes maver.
Gnavere der er ude om sommeren
Undgå at kaniner og marsvin bliver udsat for stærk sol og varme, når de er ude i græsningsbur, og hold et vågent øje med dem, så de ikke står og steger, hvis solen har flyttet sig hen, hvor de græsser i løbet af dagen.
Skulle de alligevel blive dårlige i varmen, er det vigtigt, at få dem ind i skyggen og kontakte dyrlæge.
Hvis du fugter øreflappen med koldt vand kan du sænke temperaturen inden transport, husk at bilen ikke må være overophedet, når i stiger ombord med kaninen.
Ligeledes bliver en bil brandvarm på få minutter i solen. Så efterlad aldrig levende dyr i bilen.
Er uheldet alligevel ude, skal du køle deres ører inde i skyggen og kontakte dyrlæge.
Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook
Pas på med spyfluer
Spyfluen har vi advaret om tidligere i år. Dine udekaniner er særligt udsatte for at fluen lægger æg i huden omkring numse og kønsåbning, især hvis der sidder rester af blød afføring i dyrenes pels. Dit kæledyr kan hurtigt blive fyldt med maddiker, hvis det sker, og det kan koste livet.
Gør det til en daglig rutine at checke dine dyr her i den varme tid, hvor der er mere adgang til frisk grønt og saftigt foder, der kan gøre afføringen blødere. Hvis der er tendens til smattet mave, skal du rense omhyggeligt og skrue ned for saftfoderet.
Derfor skal du holde øje med at huden er hel og pæn, og at der ikke sidder afføring i pelsen. Hvis der er sår i huden skal du også være opmærksom her. Hvis du ser blot en maddike, skal du kontakte dyrlæge straks. De udvikler sig lynhurtigt og bliver mange nok til at æde sig ind på deres offer.
Buret skal ligeledes holdes rent hver dag. Vær opmærksom på mindste tegn på diarre og søg dyrlæge hurtigt, hvis uheldet er ude.
Giv ikke for meget saftgrønt, der kan give tynd mave.
Gode råd til gnavere i det fri om sommeren
Sommeren er en god og hyggelig tid i haven, hvis man har mulighed for at sætte kaniner og marsvin på græs. Der er blot nogle få ting, du skal være opmærksom på i sommervarmen.
HEDESLAG
Kaniner kan som bekendt tåle at gå ude året rundt. De klarer dog ikke høje temperaturer så godt.
Hvis temperaturen når op omkring de 26-27 grader, kan de let blive ramt af hedeslag, især hvis der er varm og stillestående luft, hvor de opholder sig. Hvis din kanin ligger og gisper og virker fjern, kan det være tegn på hedeslag. Så skal den ind i skyggen og køles med koldt vand på ørerne.
Der skal altid være frisk drikkevand tilgængeligt. Sørg for at buret står i skygge, og tag evt. dyrene indenfor, hvis der varsles høje temperaturer.
Hold også øje med græsningburet, når du har dyrene ude. Solen flytter sig i løbet af dagen.
Omvendt kan du føle på dine marsvins fødder, om de fryser, hvis du har flyttet dem til et skyggefuldt sted med et køligt underlag. Undgå at gnavere står i gennemtræk i huset, hvis de er inde.
KANINPEST
… og dødelig kaninbløder virus RHV overføres med myg og fuglelopper fra trækfuglene, eller hvis man har kontakt med andre kaniner.
Det er heldigvis noget, vi kan vaccinere mod. Ring for en vaccination, hvis Du har en udekanin.
Læs mere om kaninpest (myxomatose).
SOMMERHYGGE
Det er nu, du kan høste usprøjtede mælkebøtter og brandnælder samt krydderurter, langt fra trafikerede veje.
Læg dem i pres og lad dem tørre under et udhæng, derefter i ovnen ved lav temperatur. Sådan kan du gemme lidt af sommeren til det bliver vinter – og dine små venner vil elske dig!
Foder til gnavere i sensommeren
Grundstammen i kaniner og marsvins foder er stadig komplet pelleteret fuldfoder og godt hø.
De har tendens til at selektere efter letoptagelige kulhydrater, som om de stadig var vildtlevende på evig jagt efter noget spiseligt.
Udekaniner har ikke så højt kaloriebehov om sommeren som om vinteren. Derfor skal de have lidt mindre kraftfoder nu, hvor de ikke skal bruge kalorier på at holde varmen.
Desuden kan de nu få mere grønt i stedet. Husk gradvis tilvænning så der ikke går kuk i fordøjelsen. En æblegren fra usprøjtede træer kan de afbarke for at opretholde tandsliddet. Hvis ikke I har adgang til grene, er hø og især Lucerne det mest tandslibende.
Lucerne kan fås i tørret form året rundt. Mælkebøtter og skvalderkål er sikre vindere. Du kan høste og tørre et vinterforråd ligesom du kan høste og tørre krydderurter.
Kaniner er ligesom marsvin flokdyr og trives bedst sammen med en makker. Kønsmodne hanner vil imidlertid slås med andre hanner og parre sig uhæmmet med hunner, så hvis man ikke ønsker et væld af kæledyr, er neutralisation løsningen, og dyrene vil leve et harmonisk flokliv, som er rigtig kært at være vidne til hvad enten, de er ude eller inde. Hanmarsvin kan godt slås indbyrdes selv om de er blevet kastreret. Det skal du lige være opmærksom på.
Det er i øvrigt en god ide, at få foretaget et årligt sundhedscheck. Her kontrollerer vi blandt andet om kaninen slider kindtænderne korrekt. Ofte kan vi forebygge tandproblemer, hvis vi finder dem i tide.
Sensommeren er et godt tidspunkt at vaccinere sin kanin mod den frygtede kaninpest (Myxomatose). Sygdommen spredes med insekter f.eks. fuglelopper.
Derfor er det vigtigt at gardere sin kanin før efterårets fugletræk sætter ind. Det er især kaniner i de kystnære områder, der rammes af sygdommen.
Der går 3 uger fra vaccinen er givet, til din kanin er fuldt beskyttet. Vaccinen gives som engangsdosis og skal blot fornyes årligt.
Fodring om vinteren og indendørs
En passende kost udgør fundamentet for et sundt og langtlevende kæledyr. Det påvirker alt lige fra vægt og tænder til immunforsvar og tarmbalance.
Foderpellets: Meget kanin- og gnaverfoder på markedet består af såkaldte müsliblandinger, der indeholder korn, frø og pellets. Det er en udbredt misforståelse, at kaniner og marsvin har brug for disse. Fodring med kornholdige produkter kan forstyrre tarmbakteriernes balance samt føre til overvægt på grund af deres høje kulhydratindhold.
Almindelige foderpellets er dog med til at sikre at dyret får dækket sit energi-, vitamin- og mineralbehov, og det er derfor vigtigt at bruge artsspecifikke foderpellets. Undgå at give dem ad libitum, da dette kan føre til overspisning og nedsat høindtag. I stedet bør du afmåle foderpellets og servere dem i to portioner i løbet af dagen. For en sund og rask kanin, der er over 8 måneder gammel, bør du give ca. 15 g pellets pr. kg kropsvægt.
Hø: Kaniner og marsvin bør altid have adgang til friskt og rent hø, da det udgør 80-90% af deres daglige kost. Høet skal være af god kvalitet med en frisk sommerduft, en grønlig farve og minimalt støv. Groft hø, der indeholder mange fibre, er at foretrække. Hvis dit kæledyr ikke spiser den ønskede mængde hø, kan du overveje at kigge på høets kvalitet. Har man stadig en høkræsen kanin kan man forsøge at blande høet op med tørrede urter eller skifte til en anden type hø. Utilstrækkeligt høindtag kan føre til tandproblemer som tandspidser, for lange fortænder, skævt bid m.m. Dette kan resultere i en nedadgående spiral med yderligere nedsat høindtag. Hvis dit kæledyr ændrer spisevaner eller undlader at spise hø, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Grene: Grene udgør et sundt og nærende supplement til kaniner og stimulerer dem til at bruge og slide deres tænder. De kan fås året rundt fra træer som æble, pære, bøg eller hassel.
Grønt og snacks: Det er dejligt at forkæle dine små venner med noget ekstra lækkert, men vær opmærksom på, om de snacks, du giver dem, er gode for dem. Undgå generelt yoghurtdrops, kalksten, frøstænger og kornholdige snacks, da de ikke gavner fordøjelsen eller helbredet. Giv i stedet lækre grøntsager eller krydderurter, da de bidrager med vitaminer og ekstra væske. Bladgrønt som radiser, gulerodstoppe og salat (undgå iceberg) er sunde valg, mens mere sukkerholdige grøntsager som gulerødder og rodfrugter bør gives i moderate mængder.
Før du introducerer grene, frugt eller grøntsager til din kanin eller marsvin, bør du altid sikre dig, at det er noget, de kan tåle.
Forsikring af kæledyr
Vidste du, at alle dyr kan sygeforsikres – også de mindste? Gnavere og kaniner er dyr med lav kropsvægt, der kræver hurtig behandling for at klare den, også når det er med vagtgebyr!
Læs mere om Dyrenes Sundhedsplan
Har du et spørgsmål om dit kæledyr?
Foder til gnavere
HUSK der er fri fragt på foder fra Dyrlægens Butik!
-
Best for kids 15x400g kaninfoder
585,00 kr. -
Fibreplex 15ml gnaver kosttilskud
160,00 kr. -
Food-mixer, Lightfoder til kaniner 15x400g
585,00 kr. -
Food-mixer, Long-Hair kaniner, 15x400g foder
585,00 kr. -
Food-mixer, Outdoor kaniner 15x400g
585,00 kr. -
Regular – til voksne kaniner 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Best for kids foder til marsvin – 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Food-mixer, Lightfoder til marsvin – 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Food-mixer, Long-Hair marsvin – 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Food-mixer, Outdoor foder til marsvin – 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Regular – til voksne Marsvin – 15x400g
585,00 kr. -
Vitakraft Senior Best age 15x400g
585,00 kr.