Naturmedicin
Naturmedicin, natur præparater, helsekost mm. er alle begreber, der dækker over en lang række meget forskellige produkter.
Indtil begyndelsen af 90´erne kunne producenter sælge deres helsekost præparater under hvilken som helst betegnelse; såsom naturmedicin, helsekost, kosttilskud og naturlægemidler.
Det eneste, der betød noget, var at det ikke var giftigt og at indholdet kom fra naturen. Der var ikke nogle krav om, at det skulle virke, men man måtte så til gengæld ikke skrive, hvad det skulle/kunne bruges til.
Det kom forhandlerne let omkring og gør det stadig. De sender reklamer eller aviser ud til os, som fortæller, hvordan man kan tabe 10 kg på to uger ved at spise deres produkt, eller hvordan en hunds eksem forsvandt efter 3 uger på et mirakelpulver efter, at den var opgivet af alle osv. Du har sikkert set nogle af dem.
Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook
I 1992 blev lægemiddel lovgivningen ændret. Det betød, at naturlægemidler skulle godkendes før, de kunne forhandles, og det samme gjaldt ” stærke vitaminer og mineral præparater” samt visse andre stoffer.
Det forhold, at naturlægemidlerne skulle godkendes, gav dem et stort kvalitets løft, og når lægemidlet var godkendt, kunne producenterne skrive, hvad præparatet kunne bruges til.
Alt andet er kosttilskud og hører under levnedsmiddel lovgivningen dvs. det er mad og har derfor egentlig ikke nogen påviselig lægelig virkning.
Vi kan dele naturmedicin op som følger:
- Naturlægemidler
- Stærke vitamin og mineral tilskud
- Kosttilskud
- Homøopatiske præparater, aromaterapi mm.
Naturlægemidler
Naturlægemidler hører ligesom andre lægemidler under lægemiddellovgivningen.
De indeholder stoffer, hvis koncentration ikke er væsentlig større end den der findes i naturen, i de fleste tilfælde en lægeplante. Man kan læse om præparatets virkninger og bivirkninger, hvornår det må bruges, om gravide kan tåle det osv.
Præparatet reguleres gennem lægemiddellovgivningen på linie med receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin. Du genkender det ved, at der er et MT-mærke på æskerne.
Stærke vitamin og mineraltilskud
Dette dækker over vitaminer og mineraler, som indeholder væsentligt mere end hvad mennesker almindeligvis har brug for, men som kan bruges som lægemidler i visse situationer; eksempelvis folinsyre (et vitamin B) til gravide.
Der stilles samme krav til fremstilling , kvalitet og dokumenteret virkning, som er tilfældet for naturlægemidler.
Kosttilskud
Kosttilskud sælges som et tilskud til den sædvanlige kost. De kan indeholde vitaminer og mineraler i små mængder eller plantestoffer.
De skal ikke godkendes og registreres på samme grundige måde som naturlægemidler, og det eneste krav til dem er, at de ikke er giftige.
Man må ikke reklamerer med at de kan forebygge, lindre eller have en gavnlig virkning på en sygdom eller et problem.
Der er stor forskel på hvilke krav, der stilles til de forskellige produkter og derfor virker de også forskelligt. Det er kun for naturlægemidler og stærke vitaminer og mineraler, at du har en garanti for, hvad du køber.
Homøpatisk medicin
Ideen til denne behandlingsmetode opstod for 200 år siden, hvor Samuel Hahnemann grundlagde princippet om, at lige behandler lige.
Medicinen er meget fortyndet; jo mere fortyndet desto kraftigere virkning. Behandlingsformen er uskadelig og kan benyttes overfor en lang række problemer.
Blomstermedicin
Blomstermedicin er baseret på essensen af blomster. Denne behandlingsform er især virksom overfor angst og uro eksempelvis ved nytårsfyrværkeri.
Der findes 38 forskellige essenser, der har deres specifikke følelsestilstand, som de påvirker.
Urtemedicin
Igennem hele menneskets historie har urtemedicin været brugt til at helbrede og lindre med.
Urtemedicin kan være udviklet fra planter, dyr eller mineralkilder. Det er kun i nyere tid at lægemidler produceres syntetisk. Tidligere blev de (mange bliver stadig) udviklet fra planter.
Aloe Vera er et godt eksempel på urtemedicin.
Behandlinger hos Dyrehospitalet